Home » Onsdag (25/05) – se den viktigste informasjonen fra landet og fra …

Onsdag (25/05) – se den viktigste informasjonen fra landet og fra …

by Catherine Monroe
(20:50) – Finland og Sverige trengs i NATO; det er en slags stenging av den østlige flanken – sa president Andrzej Duda. Med henvisning til Tyrkias innvending mot disse landenes tiltredelse, understreket han at samtaler pågår, forhandlinger er alltid «et røverkjøp» og Ankara har sine egne problemer som de også ønsker å løse.

– Både Finland og Sverige trengs i den nordatlantiske alliansen, fra vårt ståsted er det en viktig sak fordi det er en slags stenging av NATOs østflanke – sa presidenten på TVP onsdag.

Opplevde mer.

(18:00) Onsdag la sjefen for innenriks- og administrasjonsdepartementet, Mariusz Kamiński, ned en krans ved henrettelsesmuren i museet for forbannede soldater og politiske fanger i Folkerepublikken Polen i Warszawa for å markere 74-årsjubileet for kaptein Witolds død.

Kamiński, sitert i et kommuniké fra innenriks- og administrasjonsdepartementet, understreket at «hvor enn en polak måtte kjempe for landets frihet, var det kaptein Pilecki». «Han kjempet til siste slutt. Han ble myrdet av kommunistene for denne frihetskampen, for tilknytning til disse grunnleggende og viktigste menneskelige og polske verdiene. Han var en utmerket polak og en kjekk, modig mann,» sa han.

Opplevde mer.

(15:40) Rumenas president Klaus Iohannis signerte onsdag en lov som tillater masseproduksjon av naturgass fra forekomster på bunnen av Svartehavet.

Kort tid etter presidentens parafering av dokumentet, utstedte Romanias energiminister Virgil Popescu et kommuniké som erklærte starten på utvinningen av råmaterialet fra Svartehavskilder for å være «offisiell».

Opplevde mer.

(15:40) Stortingskomiteene for eldrepolitikk, sosialpolitikk og familie vedtok lovutkastet om 14. alderspensjon.

Regjeringen anslår at kostnaden ved å betale ytterligere en årlig kontantytelse i 2022 vil være om lag 11,4 milliarder PLN.

Opplevde mer.

(15:10) Det ukrainske bandet Kalush Orchestra, vinnere av årets Eurovision Song Contest, auksjonerte bort sin pris og sangeren Oleh Psiuks rosa hatt – fortalte Psiuk til bandets Instagram onsdag.

Inntektene går til den ukrainske hæren.

Opplevde mer.

(14:00) Onsdag avviste MEP-er forslaget fra den føderale gruppen av varamedlemmer om å fullstendig avvise regjeringens forslag om den 14. alderspensjonen i førstebehandlingen.

Prosjektet ble presentert for Sosial- og familieutvalget og Seniorpolitisk utvalg.

Opplevde mer.

(13:30) Fra onsdag 1. juni innfører PKP Intercity nye regler for utstedelse av gratisbilletter til flyktninger fra Ukraina.

Innbyggere i dette landet har rett til gratis reise kun på ruter til og fra byer på Polens østlige grense – sa flyselskapet i en uttalelse onsdag.

Opplevde mer.

(13:30) Lederen for det føderale utenrikskontoret, Annalena Baerbock, var overbevist om at Sverige og Finland snart kunne bli tatt opp i NATO til tross for Ankaras motstand. «Vi vil ønske Finland og Sverige velkommen til vår allianse», sa hun onsdag i Kristiansand, Norge, etter møtet med utenriksministre fra Norge og Litauen i Østersjørådet.

Sverige og Finland har lenge vært en del av militæralliansen uten å ha formelt medlemskap, sa Baerbock, sitert av dpa-byrået.

Opplevde mer

(12:20) EU-kommisjonen foreslo å legge til brudd på sanksjoner mot Russland til listen over EU-forbrytelser. Dette for å sikre at eiendelene til enkeltpersoner og organisasjoner som bryter de restriktive tiltakene kan bli effektivt konfiskert i fremtiden.

«Vi må sørge for at enkeltpersoner eller selskaper som omgår EUs restriksjoner blir holdt ansvarlige. Dette er en forbrytelse som bør straffes strengt i hele EU.»

Opplevde mer

(12:00) Den verste fasen av matkrisen forårsaket av krigen i Ukraina er ennå ikke kommet, ifølge Pierre Vauthier, leder for ekspertmisjonen til FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO). Han avslørte at ulike alternativer for å redde ukrainsk korn vurderes.

Vauthier, leder for FAOs misjon 114-eksperter utplassert til Ukraina, fortalte den italienske avisa La Repubblica onsdag om stansen av korneksporten fra det landet: «Kornkrisen? Det du har sett så langt er ingenting du vil se. Situasjonen vil ikke låses opp.»

Opplevde mer

(9:40) Jeg oppfordrer alle opposisjonspartier til å støtte utkastet til grunnlovsendringer presentert av PiS, det handler kun om de fragmentariske endringene som påvirker muligheten for å ta imot midler fra russiske kriminelle, sa statsminister Mateusz Morawiecki i Pruszków onsdag.

På onsdag starter Sejmen en to-dagers sesjon, på torsdag vil varamedlemmene holde førstebehandlingen av nestlederens lovutkast som endrer grunnloven til republikken Polen. Det handler om muligheten for at statskassen vil konfiskere eiendom ment å støtte russisk aggresjon. Den forutsetter også at utgifter til forsvar av fedrelandet ikke vil telle med i statsgjelden.

Opplevde mer

(9:10) Onsdag klokken 9.00 begynte en skriftlig matteeksamen – andre del av eksamen i åttende klasse. Tirsdag har elevene skrevet polskprøve, og torsdag har de skriftlig fremmedspråkprøve.

Over 502.6000 besto eksamen. Elever i 8. klasse ved barneskoler over hele landet og om elever som er ukrainske statsborgere.

Opplevde mer

(9:00) Senere samme år vil to amerikanske Patriot-batterier bli utstyrt med den polske hæren; Det kreves teknikere med omfattende kunnskap for å betjene dette våpenet. Vi garanterer at slik kunnskap kan tilegnes under trening i de polske væpnede styrkene, sa sjefen for det nasjonale forsvarsdepartementet Mariusz Błaszczak onsdag, og oppfordret folk til å melde seg inn i hæren.

«Senere i år vil to Patriot (missil) batterier bli utplassert av den polske hæren, og det vil være behov for teknikere som har virkelig omfattende kunnskap til å betjene dette våpenet. Men vi garanterer at denne kunnskapen kan tilegnes under spesialtrening i den polske hæren.»

Opplevde mer

(8:40) Det kinesiske militæret kunngjorde onsdag at det nylig gjennomførte manøvrer nær Taiwan for å «alvorlig advare» Washington om deres bånd med Taipei, rapporterte Reuters, som siterer kinesiske statlige medier.

Myndighetene i Beijing anerkjenner det demokratisk styrte Taiwan som en del av Kina og prøver å ta kontroll over det, uten å utelukke muligheten for en væpnet invasjon. De siterer også Taiwan som en av de vanskeligste problemene i deres forhold til USA, som motsetter seg å endre status quo med makt og bevæpner øya.

Opplevde mer

(7:20) Syv skytevåpen, nesten tusen ammunisjon og flere elementer av våpenet ble overtatt av Rzeszów-politiet fra Central Investigative Bureau. Dette er det andre angrepet mot en internasjonal væpnet kriminell gruppe som smugler våpen inn i Sverige. Det er foreløpig fire mistenkte i saken.

Våpnene og ammunisjonen ble funnet under et søk i en av garasjene i Jaworzno (Schlesiske voivodskap). Søket var et resultat av å innhente informasjon om stedet der en av de mistenkte kan ha oppbevart skytevåpen.

Opplevde mer

You may also like

Leave a Comment