Home » Oppfordrer til demonstrasjoner på søndag, 40 døde siden kuppet 25. oktober

Oppfordrer til demonstrasjoner på søndag, 40 døde siden kuppet 25. oktober

by Thure Lindhardt

Motstandere av kuppet i Sudan ber om nye protester på søndag for å kreve tilbakeføring av sivil makt, til tross for raidet som har drept minst 40 mennesker siden 25. oktober, sa leger.

USA og Den afrikanske union fordømte denne undertrykkelsen og ba om å unngå «overdreven» bruk av makt. Den norske ambassadøren, et medlem av troikaen som er ansvarlig for den sudanesiske saken med USA og Storbritannia, fordømte «utålelig» undertrykkelse.

I et kupp 25. oktober stokket hærsjefgeneral Abdel Fattah al-Burhane kortene for en vaklende overgang i Sudan. Han arresterte nesten alle sivile ved makten, avsluttet den hellige sammenslutningen av sivile og soldater og erklærte unntakstilstand.

Siden den gang har protester mot hæren, som ba om tilbakeføring av sivil makt, funnet sted, spesielt i Khartoum, og har ofte blitt undertrykt.

Prodemokratiske aktivister ba om en masseprotest mot kuppet søndag ved å bruke hashtaggen «Millionmarsjen 21. november» på sosiale medier. Og Association of Sudanese Professionals (APS), en av spydspissene i det folkelige opprøret i 2019 som presset hæren til å styrte general Omar al-Bashir etter 30 års styre, oppfordret sudaneserne til å fortsette presset på sivile for å komme tilbake til energi.

Hundrevis av demonstranter marsjerte lørdag i Khartoum-Nord, en forstad til hovedstaden, reiste barrikader i gatene og satte fyr på dekk, sa en AFP-korrespondent.

«Nei til militærmakt», ropte demonstrantene. Andre gikk ut i gatene øst og sør i hovedstaden, ifølge vitner.

– Politistasjonen brant ned –

En politistasjon ble overtent i området. Demonstranter og politi anklaget hverandre for å stå bak hendelsen.

Onsdag 17. november var den dødeligste dagen siden kuppet, med dødsfall til 16 mennesker, de fleste av dem i Nord-Khartoum, en forstad knyttet til hovedstaden med en bro over Nilen, ifølge en fagforening av pro-demokratiske leger.

En av de 16 personene døde av skadene hans lørdag. «En 16 år gammel gutt som ble skutt i hodet og beinet 17. november er en martyr,» sa fagforeningen i en uttalelse.

Hans død bringer antallet mennesker, inkludert ungdommer drept i protester siden 25. oktober, til 40. De aller fleste er demonstranter.

Politiet sa at de aldri åpnet ild mot demonstrantene. Den viser bare én død og 30 skadde, som hun hevder var forårsaket av tåregass, mot 89 skadde politifolk.

Myndighetene sa i en uttalelse lørdag at det vil bli satt i gang en etterforskning av de drepte demonstrantene.

I Omdurman, vennskapsbyen Khartoum, fordømte demonstranter undertrykkelsen og ropte: «Ned med militærmakt».

Etter at volden eskalerte, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag at han var «dypt bekymret» over nedslaget og oppfordret militæret til å tillate fredelige protester og gjentok behovet for å «gjenopprette den USA-ledede overgangen. Sivile».

– Journalister arrestert –

Den afrikanske union, som suspenderte Sudan, fordømte også onsdagens handlinger «på det sterkeste» og ba, ifølge en uttalelse på lørdag, en «demokratisk overgang».

Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) har på sin side bedt om løslatelse av journalister som ble arrestert mens de rapporterte om protestene, inkludert Ali Farsab, som ifølge organisasjonen ble slått og skutt onsdag.

General Burhane er fortsatt lite fleksibel i møte med krav om tilbakeføring av sivil makt. Han omdøpte seg selv til spissen for den høyeste overgangsinstitusjonen, Suverenitetsrådet, og fornyet alle dets militær- eller hærvennlige medlemmer og utnevnte apolitiske sivile.

Militæret på sin side er motvillige til å utnevne en ny regjering som de hadde lovet uker etter at statsminister Abdallah Hamdok ble satt i husarrest.

For den norske ambassadøren Therese Loken Gheziel hadde verden «store forhåpninger» i Sudan, som ble overveldet av kuppet.

bur / tp / vl / bk / am / alc

You may also like

Leave a Comment