Home » Opphør av produksjon fra det uheldige Yme-feltet. En måned etter idriftsettelse

Opphør av produksjon fra det uheldige Yme-feltet. En måned etter idriftsettelse

by Thure Lindhardt

Mindre enn en måned etter at det startet, måtte det spanske selskapet Repsol stoppe produksjonen fra Yme-feltet utenfor kysten av Norge, hvor 20 prosent av det ble sluppet ut. Grupa Lotos er involvert.

  • Yme-feltet ligger i Nordsjøen, ca 130 km utenfor kysten av Norge. Operatøren er spanske Repsol; Grupa Lotos eier 20 prosent. Aksjer på depot.
  • Kjøpet av aksjer i forekomsten i 2008 skulle være et sprang inn i det globale gruvesegmentet for det polske selskapet, men produksjonen sviktet i årevis.
  • Produksjonen fra det uheldige feltet startet 25. oktober 2021, 13 år etter at Lotos kjøpte aksjene. Produksjonen stoppet mindre enn en måned senere.

Som industriportalen Offshore Energy bekreftet, ble Yme-feltet stengt i midten av november for å «evaluere høye olje-i-vann-avlesninger». Så langt er det ikke kjent om måleverdiene er skyld i målingene eller om vannforurensningen faktisk er for høy.

En talsmann for Repsol fortalte tjenesten at boksen vil forbli lukket til problemet er løst.

Repsol har drevet Yme-feltet siden 2015 da de kjøpte tilbake en andel i feltet fra Talisman. Det spanske selskapet eier nå 55 prosent av feltet. De øvrige partnerne er Lotos Norge med 20 %, OKEA med 15 % og KUFPEC Norge med 10 %.

Vi spurte Lotos Group om fremtiden for produksjon fra Yme-feltet. Vi venter på svar.

Et uheldig innskudd

Yme-feltet ligger i Nordsjøen, ca 130 km utenfor kysten av Norge. Den ble oppdaget i 1987. Statoil produserte råolje der fra 1996-2001. I 2001 ble gruvedrift erklært ulønnsomt.

Fra 2007 ble det forsøkt å gjenoppta produksjonen i dette området. I utgangspunktet ble arbeidet utført av Talisman, som ble overtatt av Repsol.

Et hopp inn i det globale gruvesegmentet

Grupa Lotos kjøpte aksjer i Yme-feltet i to transaksjoner i 2008. Det bør være spranget til det polske konsernet inn i det globale gruvesegmentet.

Første pakke – 10 prosent aksjer – Lotos kjøpt fra Revus Energy for 52,5 millioner dollar, økt med ca. 12 millioner dollar (tidligere investeringer i selskapet). Ytterligere 10 prosent. aksjene ble kjøpt av det polske selskapet Det Norske Oljeselskap for tilsvarende ca PLN 161 millioner (på det tidspunktet).

De utvinnbare råoljeressursene for de ervervede aksjene ble estimert til 13,6 millioner fat (ca. 1,8 millioner tonn). Da Lotos overtok aksjene pågikk forberedelsene til omstarten.

Igangkjøringen var opprinnelig planlagt for 2009, og Lotos estimerte at et år senere ville den daglige produksjonen nå 6,6 tusen tonn. Tønner. Planene ble imidlertid forpurret av en mangelfull gruveplattform installert i feltet i 2011 (fem år senere ble den fjernet permanent – uten å produsere et fat olje).

Denne «demonteringen» ble deretter beskrevet som det mest progressive prosjektet i sitt slag i historien til lete- og produksjonssektoren over hele verden. Takket være et skip spesialdesignet og bygget for dette prosjektet, som ser ut som en enorm katamaran, var det mulig å fjerne hele skipet, som veide over 13,5 tusen. Tonnevis med ødelagt gruveplattform.

You may also like

Leave a Comment