Home » Oppsigelsen av Piotr Naimski. Regjeringen sparker en av de «beste energispesialistene»

Oppsigelsen av Piotr Naimski. Regjeringen sparker en av de «beste energispesialistene»

by Gunnar Garfors

Prospektet selv kunngjorde sin avgang onsdag kveld. Det var et snev av bitterhet i den lange uttalelsen. «Jeg ble fortalt det muntlig Jeg er ikke egnet for samarbeid, og jeg blokkerer alt «- skrev han på Facebook Naimski. Han svarte ikke torsdag, og svarte heller ikke på en tekstmelding der han ba om å diskutere pensjonisttilværelsen.

Nyheten om hans avgang kom overraskende på mange. La oss innse det, det er en merkelig situasjon fordi Piotr Naimski var en stor spesialist når det kom til energi. Han var kjent for ikke å være redd for å ta ansvar fra start til slutt når han gjorde noe – forteller en av nøkkelpolitikerne. PISMP foretrekker imidlertid å snakke anonymt.

Ikke overraskende er det forferdelse i rekkene av lov og rett. Statsminister Mateusz Morawiecki skrev om sin tidligere kollega etter å ha kunngjort sin avgang: «Piotr Naimski har vært en av de beste energispesialistene i Polen i mange år, Baltic Pipe og mange andre investeringer som skaper arkitekturen til polsk energisikkerhet. Det er hans arv.»

Det var flere komplimenter for den sparkede Naimski.

«Få har gjort mer for Polens sikkerhet enn Uavhengighet fra råvarene til et fiendtlig land, bygging av infrastruktur som er viktig for Republikken Polen, skrev visestatsminister Jacek Sasin på Twitter onsdag kveld.

Bak kulissene til Piotr Naimskis pensjonisttilværelse

Det er vanskelig å ikke lure på Hvis det var så bra, hvorfor måtte Piotr Naimski gå?

Og her dukket det raskt opp to teser. Opposisjonspolitikere hevder at Piotr Naimskis avgang kan være et resultat av hans motstand fusjonen av orlen og lotus og en konflikt med Orlens president, Daniel Obajtek. Opposisjonen mener også at den sparkede ministeren kan bli en syndebukk for energikrisen.

Dette ble annonsert av Polska Times-portalen, som tilhører mediekonsernet Polska Press og eies av Orlen, etter kunngjøringen om at han går av. Den største anklagen mot Naimski var manglende klargjøring av overføringsnettet. Dette skaper et av hovedproblemene som står i veien for utviklingen av fornybar energi i Polen.

Det er en enmannshær. Ifølge ham er han ufeilbarlig, ingen argumenter når ham – leser vi i «Polska Times», som siterer dens anonyme informant.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Russland kuttet gassen til Polen. Klarer vi oss? «Vi vil selv takke for leveransene»

Woźniak: Vi står overfor en katastrofe

Piotr Woźniak, tidligere økonomiminister og tidligere president for PGNiG, ser ting veldig annerledes.

– Det er verdt å huske på at kommissæren ikke er konstitusjonelt ansvarlig, så det gir ingen mening å holde ham ansvarlig for eventuelle handlinger. Dette er en person som rett og slett utfører ordren – sier Piotr Woźniak i et intervju med money.pl.

Etter hans mening blir det for tiden forsøkt å se etter alternative tema. – Det er ikke noe problem å spørre hvordan utviklingen av kjernekraft vil fortsette etter Naimskis fratredelse, fordi dette er svært fjerntliggende spørsmål i tid, og vi står overfor mye viktigere utfordringer – argumenterer Woźniak. Og han legger til at nå er blant annet nøkkelen kullmarkedet.

På grunn av høye kullpriser er vi på randen av en fullstendig varmekollaps. Hvis regjeringen ikke finner en løsning, er vi truet med katastrofe, vi vil ikke klare varmeforsyningen – sier Piotr Woźniak til money.pl.

En het tid i energibransjen

Krzysztof Tchórzewskis for- og etternavn blir i økende grad nevnt i spekulasjoner om hvem som kan erstatte Naimski. Han var energiminister i regjeringene til Beata Szydło og Mateusz Morawiecki.

– Faktisk er det et klima for Krzysztof Tchórzewskis retur, og det ville ikke være en så stor overraskelse – forteller en PiS-nestleder.

Og mye arbeid venter på Naimskis etterfølger. Puls Biznesu minner om at Polen til høsten bør velge en partner for bygging av et atomkraftverk. Amerikanerne er kjente favoritter, men franskmennene og koreanerne ønsker også å kjempe om budet. Dette er en enorm investering, hvis verdi allerede er anslått til 100 milliarder PLN.

Gassrørledningen Baltic Pipe skal også etter planen settes i drift i oktober. Målet er å lage en ny rute for naturgassleveranser fra Norge til det danske og polske markedet og til sluttbrukere i nabolandene. Ansvarlig for dette prosjektet var Piotr Naimski.

– Jeg tør påstå at byggingen av denne forbindelsen mellom Polen og norske gassfelt er en av de viktigste politiske og økonomiske prestasjonene i landet vårt de siste tretti årene. Gasskretsløpet som Russland satte opp i Polen den gang skal ikke lenger brukes i år. Russland vil ikke være i stand til å utpresse oss ved å skru av «gasskranen» – skrev Naimsky etter å ha kunngjort sin avgang.

Malwina Gadawa, journalist og redaktør for money.pl

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment