Orlen-gruppen hentet inn rundt 130 000. tonn Johan Sverdrup råolje fra norske forekomster i Nordsjøen. Tankskipet med råstoffet kjøpt av konsernet ankom Naftoport i Gdańsk.
PKN Orlen kom også til enighet om større mengder andre forsyninger utenfra østlig retning. Tiltakene som er tatt sikrer fullt ut kontinuiteten i produksjonen i Orlen Group-raffineriene i Polen, Tsjekkia og Litauen. De er også en fortsettelse av diversifiseringen av råoljeforsyningen som konsernet har gjennomført de siste fire årene. I 2013 var det til og med 98 prosent. Råmaterialet som ble behandlet i Płock var REBCO-råolje, det vil si fra øst. Foreløpig er kun ca 50 % av denne arten bearbeidet, resten kommer fra blant annet Saudi-Arabia, USA, Vest-Afrika og Norge.
\ – Kjøp av råvarer fra norske forekomster er et annet eksempel på vår diversifisering av oljeforsyningen, som garanterer stabilitet og kontinuitet i driften av våre raffinerier, og også styrker Polens energisikkerhet. Orlen Groups råoljebehov i landet vil etter fusjonen med Grupa Lotos være på om lag 26 millioner tonn årlig. Skala er viktig. Det vil muliggjøre ytterligere bygging og styrking av relasjoner med globale produsenter av råstoffet. Det er det strategiske målet med å bygge et multi-energiselskap. Kontraktene vi signerte som en del av fusjonen med Lotos inkluderer levering av opptil 20 millioner tonn høykvalitets råvarer fra en pålitelig kilde og betyr tettere handelsrelasjoner. Dette vil øke konsernets uavhengighet og energisikkerheten i hele regionen – sier han Daniel Obajtek, administrerende direktør i PKN Orlen.
Uavbrutt produksjon i Orlen Group-raffineriene garanterer en konstant tilførsel av drivstoff til markedet. Det er ingen mangel på drivstoff i Polen. I tillegg har PKN Orlen muligheten til om nødvendig å supplere drivstoffbalansen både fra to raffinerier i ORLEN-gruppen i Tsjekkia og i tillegg fra raffineriet i Mažeikiai. Ved raffinerier i Litauen er transport mulig både med jernbane og til sjøs. Først og fremst vil Orlen-gruppens raffinerier i Tsjekkia og Litauen betjene behovene til regionen de opererer i, slik tilfellet er i dag.
Orlen Group sikrer også alle logistiske prosesser knyttet til drivstofflevering. Driften av terminaler og lagerbaser vil ikke bli avbrutt. Gruppen er forberedt på at alle skal kunne fylle på bensinstasjonene. Dette er resultatet av tidligere investeringer og vedtak fra styret i PKN Orlen. I april 2021 ble selskapet OTP, altså den største veitransportøren av flytende drivstoff i Polen, kjøpt tilbake, noe som i dag gir selskapet full kontroll over produktet gjennom hele logistikkkjeden. I juni 2021 ble det på sin side kjøpt en drivstoffomlastningsterminal i Mockava på den polsk-litauiske grensen, takket være hvilken, utenom Hviterussland, kan et stort volum diesel- og bensinproduksjon fra raffinerier i Mazeikiai i det litauiske markedet leveres til Polen . PKN Orlen har et eget jernbaneselskap, Orlen KolTrans, som leverer drivstoff til praktisk talt alle konsernets baser over hele landet. Lagringskapasiteten til PKN Orlen-terminalene er også økt i fire år.
PKN Orlen er aktiv over hele verden og benytter enhver anledning til å utvikle et bredere samarbeid med leverandører fra og utenfor Europa. Råolje når Polen, blant annet fra Nigeria, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og USA, samt Norge.
Fra forekomstene i Nordsjøen henter selskapet ut slike oljetyper som: Forties, Oseberg, Johan Sverdrup, Troll, Brent og Ekofisk. På sin side importeres Forcados og Bonny Light råolje fra Vest-Afrika. ORLEN Groups forsyningskurv inkluderer også WTI-, Bakken- og Mars-kvaliteter utvunnet i USA.
Råolje fra norske forekomster fra Nordsjøen ble levert til Naftoport i Gdańsk av tankskipet Crude Zephyrus. Skipet ble bygget i 2021, har en total lengde på 274 meter, en bredde på 48 meter og en dødvekttonnasje på cirka 150.000. Volum. Tankskipet med råolje kjøpt av PKN ORLEN har tilbakelagt en distanse på rundt 600 nautiske mil, det vil si nesten 1100 km.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»