Home » Orlen vil starte oppkjøpet av PGNiG med utvinningen

Orlen vil starte oppkjøpet av PGNiG med utvinningen

by Peter Østbye

Sammenslåingen av PKN Orlen med Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, økningen i aksjekapital og endringer i vedtektene til Orlen ble ført inn i National Court Register. Dette avslutter symbolsk PGNiG som en selvstendig enhet, men prosessen med sammenslåing av selskapene vil vare til slutten av 2023. Selskapet står for tiden overfor en presserende synkronisering i oppstrømsområdet. – Vi startet det faktisk – sa presidenten i Orlen, Daniel Obajtek.

Sammenslåing fra gruvedrift

Obajtek kunngjorde at selskapet først vil starte prosessen med sammenslåing og balansering med produksjon i Polen og Norge. – Vi skal bygge en sterk oppstrøm, hvor vi også vil øke midlene til investeringer i utlandet. Vi ønsker å fullføre hele fusjonsprosessen i løpet av det neste året, understreket han. Hvordan skal gruvesektoren se ut i Polen og Norge? Integreringen av de innenlandske produksjonsanleggene til de tre selskapene er basert på SPV8, et datterselskap av PGNiG registrert for et år siden. Eiendelene i Norge vil bli integrert basert på PGNiG Upstream Norway, et PGNiG-selskap som i dag eier 62 utvinningstillatelser i Norge. Etter fusjonen vil Marek Woszczyk, president i selskapet, fortsette i sin rolle. Selskapet må nå integrere Lotos sine lisenser, med Lotos Norge, et norsk selskap i denne gruppen, som har 34 lisenser på norsk sokkel. Prosessen forventes å ta seks måneder. Hva med eiendelene til PGNiG i Pakistan, Lotos i Litauen? Selskapet er i ferd med å utvikle en idé for deres integrering.

Hva med PGNiG?

Vil navnet forsvinne fra markedet etter overtakelsen? Vel, nei, i hvert fall til slutten av integreringen. Det nye navnet på selskapet fra ul. Kasprzaka er den sentrale avdelingen til PGNiG i Warszawa fra PKN Orlen. Innen PKN Orlen vil et uformelt team som fører tilsyn med PGNiG og er en del av PKN Orlen ledes av selskapet. Strukturen og grenene til PGNiG administreres av PGNiG-hovedkvarteret. Avdelingsstrukturen til avdelingene forblir i PGNiG-hovedkvarteret. PGNiG Special Vehicles vil bli plassert utenfor dette hovedkvarteret, men de vil bli overvåket av det nevnte teamet og integrert i Orlen som PGNiG OD. Men som en del av integrasjonsarbeidet skal disse selskapene integreres i Orlens strukturer. Iwona Waksmundzka-Olejniczak, inntil nylig president i PGNiG og for tiden styremedlem i Orlen, vil være ansvarlig for integreringen av PGNiG og selve hovedkvarteret. Hva skjer med PGNiG-hovedkvarteret etter full integrering? Det er fortsatt ukjent.

gruveutvikling

Ifølge analytikere kan selskapet øke investeringsmulighetene betydelig. – Ser vi på det sammenslåtte selskapets balanse, er investeringspotensialet svært stort, blant annet innen gruvedrift i det norske markedet, som har vært PGNiGs hovedvirksomhet i årevis. Når vi ser på investeringsplanene til alle tre selskapene, inkludert gruveutgifter, estimerte vi neste års investeringsutgifter til PLN 28 milliarder og EBITDA til PLN 42 milliarder. Vi må imidlertid vente på detaljene til den annonserte oppdateringen av Orlens strategi – sa Michał Kozak, analytiker hos DM Trigon.

Verdien av PKN Orlen alene har falt nesten 20 prosent siden begynnelsen av året. Ifølge Michał Kozak bør dette resultatet leses i sammenheng med markedsmiljøet. – Det er slik markedet vurderer risikoen, risikoen ved å investere ikke så mye i Orlen, men i hele vår region som grenser til krigen i Ukraina. Selskapets resultater overrasker imidlertid på plussiden, takket være utmerkede marginer. Vi har høye gass- og oljepriser, rekordmarginer ved raffinerier, som sammen med svekkelsen av zlotyen har en positiv innvirkning på resultatene av produksjon og raffinering, sa han. På spørsmål om den fallende kapitaliseringen, påpekte Obajtek at den var betydelig påvirket av krigen i Ukraina. – Vi ser ingen ende, så det er vanskelig å forvente at denne kapitaliseringen vil vokse, selv om vi ikke utelukker bevegelser i begge retninger – konkluderte han.

You may also like

Leave a Comment