Home » Østerrike er et av de dyreste landene i eurosonen

Østerrike er et av de dyreste landene i eurosonen

by Gunnar Garfors

Inflasjonen i Østerrike akselererte igjen i april. Dette bekymrer ekspertene ved det østerrikske instituttet for økonomisk forskning (WIFO), ettersom landet er et av de dyreste landene i eurosonen.


Siden 2003 har EU sammenlignet prisnivåene i medlemslandene. På den tiden var det knapt noen forskjeller i det generelle prisnivået mellom Tyskland og Østerrike. Lite hadde endret seg til og med 2006, men siden 2007 – da økonomien blomstret – økte gapet kraftig og steg til nesten 10 % innen 2020, ifølge WIFO-inflasjonsekspert Josef Baumgartner.

Prisforskjellen sammenlignet med Tyskland betydelig høyere

Selv om inflasjonen i Østerrike var midlertidig lavere enn i Tyskland i 2021/22 og det var en kort konvergens av prisnivåene, er gapet til naboene fortsatt høyt.

Prismessig nærmer Østerrike seg tredjeplassen

Østerrike er nå det fjerde dyreste landet i eurosonen, mens Tyskland ligger på åttendeplass, slik det var for 20 år siden. Østerrike startet da fra syvendeplass. «Vi risikerer å havne på tredjeplass», sier Baumgartner, WIFO-ekspert. Luxembourg, Finland og Irland ligger for tiden på topp.

Høye priser sammenlignet med EU

Sammenlignet med hele EU har prisnivået i Østerrike steget kraftig. Prisforskjellen har nesten doblet seg siden 2003: fra rundt 8 % til rundt 15 %.

WIFO-sjef: «Slik kan det ikke fortsette»

Østerrikes inflasjonstakt er merkbart under gjennomsnittet for andre euroland, der inflasjonen tydeligvis har nådd toppen. WIFO-sjef Gabriel Felbermayr etterlyser nå en kursendring. «Det kan ikke fortsette slik. «Prisforskjellen til eurosonen begynner å bekymre seg,» tvitret han tirsdag. «Det trenger en aktiv stabiliseringspolitikk,» appellerte han.

Felbermayr antar at prisene vil fortsette å stige i løpet av året og advarer om at det økende inflasjonsgapet med eurosonen setter Østerrikes konkurranseevne i fare.

Kilde: Kronen Zeitung

You may also like

Leave a Comment