Home » På Achema. tre enheter er allerede nedlagt

På Achema. tre enheter er allerede nedlagt

by Thure Lindhardt

Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Den Jonava-baserte gjødselprodusenten Achema reduserer produksjonskapasiteten betydelig og jobber i verksteder som sysselsetter nesten en tredjedel av selskapets 1300 ansatte. For å beskytte arbeidsplasser bruker selskapet en midlertidig nedetidsmodell, der folk går inn i to ukers nedetid etter to ukers arbeid og går tilbake på jobb to uker senere.

«Gassprisene i Europa har allerede steget over den røde linjen, og etter det vil Achema-virksomheten være ulønnsom. Det rapporteres daglig om nedleggelse og nedleggelse av gjødselanlegg i Europa eller halvering av verdens største gjødselprodusenter. «Achemas situasjon er lik, vi er i en veldig usikker situasjon, vi overvåker markedet nøye og kan bare planlegge aktivitetene våre for en kort periode,» siterer rapporten Ramūnas Miliauskas, administrerende direktør i AB Achema.

Ifølge ham kan fortsettelsen av gassprisene på høye nivåer kreve nedleggelse av andre produksjonsenheter. I så fall vil problemene flytte seg fra Achema-kjedereaksjonen til andre direkte og indirekte tilknyttede selskaper som teller i overkant av tusen.

Ifølge R. Miliauskas er det foreløpig ingen klar regjeringsrespons på gasskrisen som ryster Europa og landet. Denne uken kunngjør europeiske regjeringer hva de vil gjøre for å kompensere innbyggere og energiselskaper for den kraftige økningen i gassprisene. Ifølge Achema-ledelsen vil en lignende kompensasjonsmekanisme kunne gjelde for produsenter som bruker gass som råstoff.

Høye gasspriser tilbys av alle gasseksportører: både det statseide russiske selskapet Gazprom og private selskaper i USA, Norge og andre land, så selv LNG-terminalen Independence hjelper ikke Litauen med å få billigere gass.

Gjødselanlegg stenges for tiden i England, Tyskland, Norge og Ukraina. Produsentene venter på at gassprisene skal falle eller at gjødselprisene skal stige og at produksjonen ikke lenger skal bli ulønnsom.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. kilder