Home » På grunn av den høye prisen på strøm må kirken i Norge stenge

På grunn av den høye prisen på strøm må kirken i Norge stenge

by Thure Lindhardt

På grunn av de høye strømprisene stengte kirken på Østlandet dørene for de troende til våren. Andre bedehus kan følge deres eksempel.

Unntaket fra kirken Rjukan i Tinn prestegjeld på Østlandet, en av de seks kirkene i menigheten, som er stengt til våren på grunn av stigende strømpriser, er kun gjort til advent og jul. Det er knapt med oppvarming for ikke å skade det store kirkeorgelet.

«Vi la merke til det da. Rjukan kirke er bygget av stein og betong og er dyr å varme opp. Strøm har blitt betydelig dyrere og vi har allerede brukt opp strømbudsjettet vårt i 2021, forklarer Susann Myhra Styrvold, kirkeoppsynsmann.

Hun beklager at nærmeste kirke bare ligger sju kilometer unna i Dal og at de troende står igjen uten hovedkirken i menigheten. S. Styrvold. håper også at kirken slipper å håndtere et slikt problem igjen neste år. Det er to alternativer for denne løsningen: mer subsidier eller lavere strømpriser.

Høye strømpriser er et problem for lokalsamfunn på Østlandet. Flere kirker i NRK sa at de allerede sliter med å overleve.

– Vi har allerede brukt 200.000-300.000 kroner mer på strøm enn året før, sier Kjetil Gjerde, beskytter i Ringerike kirke.

– Hvis strømprisene holder seg, overskrider vi budsjettet med 120.000 kroner i år, sier Sigrid Kobro Stensrød, pastor i Larvik kirke.

Situasjonen er tilsvarende i hovedstaden Oslo.

«Vi har ikke et budsjett til å betale for strøm til dagens priser. Dette er et alvorlig problem, forklarer kommunikasjonssjef Finn Folke Thorp i Kirkenes Fellesråd.

Kirker, spesielt de gamle av stein, trenger mye strøm til oppvarming.

— Det er dyrt å varme opp store steinkirker, derfor har vi flyttet noen aktiviteter til andre kirker eller lokaler, sier Ringerikes kirkeordfører K. Gjerde.

FF Thorp er ikke i tvil om at dersom strømprisene vedvarer, vil noen kirker i Oslo vurdere å stenge dem.

– Vi kan ta et radikalt skritt og stenge noen kirker, men den endelige avgjørelsen ligger hos kirkene selv, sa Thorp.

Oslo vurderer også å senke temperaturen i kirkene til 16-17 grader. Dette alternativet ville resultere i betydelige besparelser, men FF Thorp innrømmer at flyttingen ville være svært utfordrende: «I noen tilfeller er det ikke vanskelig for folk å bruke jakker eller kåper, men det kan være vanskelig for eldre eller barn.»

Laget av borsen.dagbladet.no, thelocal.no og nrk.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

På grunn av den høye prisen på strøm må kirken i Norge stenge

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment