Home » Patriotiske storfilmer holder på

Patriotiske storfilmer holder på

by Catherine Monroe
Hva er suksessen til den siste filmen? Først ble de fascinerende heltene hvis rørende skjebner ble grunnlaget for historier om Egypts historie gjenoppdaget for den arabiske seeren.

Kira er en vellykket lege og en eksemplarisk familiefar. I øynene til hans kone (spilt av den kjente egyptiske sangeren Rubi) og slektninger, regnes han som en opportunistisk underdanighet til kolonimaktene, og han prøver selv å opprettholde denne oppfatningen for å sikre deres sikkerhet. Faktisk er han leder for en gruppe revolusjonære som inkluderer et fargerikt persongalleri med forskjellige bakgrunner.

For mange år siden ble Kira vitne til at hans far døde av britene foran hans familie og landsbyboere som et resultat av det som er kjent som Dinszawaj-hendelsen.

Dette er en historie som virkelig skjedde: Under en jakt skjøt og drepte en britisk offiser en egyptisk kvinne, noe som gjorde landsbyboerne rasende og tvang offiserer til å flykte fra ulykkesstedet. En annen britisk offiser døde under flukten, muligens av solstikk. Britene, som fryktet økningen av nasjonalistiske følelser blant egypterne, bestemte at det var nødvendig å svare – en militær enhet ankom landsbyen dagen etter. Mer enn 50 egyptere ble arrestert, fire av dem ble dømt til døden og hengt av en domstol, andre ble dømt til fengsel og pisking.

Det tragiske forløpet av disse hendelsene i 1906 er rekonstruert gjennom filmens åpningsscener.

På sykehuset møter Kira datteren til den britiske dommeren Emily (den store rollen som den britisk-libanesiske skuespillerinnen Razane Jammal). Jenta blir Kiras ulykkelige kjærlighet etter konens død. De egyptiske filmkritikerne legger særlig vekt på de flerdimensjonale og overbevisende skisserte figurene til den britiske okkupasjonsmakten. Britiske skuespillere spilte rollene sine.

Et dypt vennskap utvikler seg mellom de to mennene fra deres møte med playboyen «The Genie», som – når faren blir myrdet av en britisk offiser – forlater sitt travle liv og slutter seg til gruppen. Dette skaper den narrative rammen til filmen.

Interessant nok var karakterenes skjebner basert på de sanne biografiene til ekte karakterer, dvs. Ahmad Abd al-Hajj Kira og Abd al-Qadir Shahata.

I gruppen av jagerfly spiller Daulat, en koptisk lærer fra Al-Minji i Øvre Egypt, en viktig rolle, der hendelser til tider beveger seg. Daulat trykker og distribuerer brosjyrer, og i likhet med den faktiske figuren til den egyptiske motstanden, Daulat Fahmi, deltar også i de første kvinnedemonstrasjonene som bidro til suksessen til revolusjonen i 1919. Disse hendelsene ble beskrevet i memoarene til den frigjorte egypteren Huda Szarawi («The Egyptian, Memoirs of Huda Szarawi», oversatt av A. Piotrowska, 2020).

Spenningen mellom de to verdenene – det konservative miljøet i de egyptiske provinsene og kampen mot okkupantene i strukturene til den nasjonale undergrunnen i Kairo – som følge av nødvendigheten av å fungere, fører til en dramatisk slutt.

Silkepapir på en kjent kafé

Beliggenheten spilte også en viktig rolle i filmen – Café Riche, som siden begynnelsen av 1900-tallet har vært et av symbolene på det moderne Kairo og dets intellektuelle og kunstneriske elite. Til dags dato er det et av de viktigste turiststedene på kartet over sentrum av Kairo. Hvis du kjører fra At Tahrir Square mot Talat Harb Square, finner du det enkelt på høyre side av gaten.

You may also like

Leave a Comment