Home » Paweł Strauss: Polen er alltid i mitt hjerte – Tenis Magazyn

Paweł Strauss: Polen er alltid i mitt hjerte – Tenis Magazyn

by Catherine Monroe

Selv om Paweł Strauss har bodd i Skandinavia i over 40 år, har han aldri brutt kontakten med Polen. Tvert imot, i fire tiår har han støttet unge polske tennisspillere etter beste evne, er også invitert til konferanser og symposier og gir uselvisk kunnskap og omfattende erfaring videre. Han er for tiden fast bosatt i Oslo sammen med sin kone.

Han jobbet i mange år med ungdomslaget til Sverige, som senere toppet ATP- og WTA-rankingen, ledet Stabekk-Tennisklubb-representantene til toppen av Norge og siden februar 2022 har han samarbeidet med Jan Choinski, en britisk polsk røtter, som øker systematisk på verdensrangeringen av tennisspillere.

– Jeg møtte Paweł på slutten av 1990-tallet da han ble invitert som ekspert til å lede et symposium for trenere ved Warszawa University of Physical Education. Jeg var en av konferansedeltakerne. Det var et veldig verdifullt møte. Paweł er en stor fagperson som var i stand til å gi mange praktiske råd. Han var og er vennlig mot polsk tennis – minnes Jacek Durski, sekretær og grunnlegger av PKT Pobiedziska, direktør for Polish Open-utfordreren på 1990-tallet, som husker seieren til Christian Ruud, Caspers far, for tiden verdens beste tennisspiller. – Jeg nevner dette året og navnet Ruud fordi jeg vet at Paweł bidro til utviklingen av Caspers karriere.

Den unge nordmannen spilte en av sine første seriøse turneringer i Polen. I 2016 fikk han et «wild card» for hovedturneringen fra arrangørene av Pekao Szczecin Open. Dette skapte stor forargelse blant observatører og fans, fordi det pleide å være vanlig at slike invitasjoner gikk til de største stjernene til Szczecin-utfordreren – tennisspillere rangert over 50. plass på ATP-rankingen eller unge polakker som deltok i turneringen som ble nektet skulle rykke opp. Den gang gikk en slik invitasjon til den da 16 år gamle representanten for Norge for første gang.

– Paweł Strauss ringte meg og sa at det er en så talentfull gutt, sønn av en god tidligere tennisspiller, som er verdt å invitere. Jeg har ofte opplevd tidligere at Paweł vet hva han snakker om. Han tok ikke feil denne gangen heller – minnes Krzysztof Bobala, arrangør og mangeårig direktør for den eldste polske utfordreren, som setter pris på Paweł Strauss: – Han er en empatisk, engasjert mann. Bare en flott karakter og trener som legger sitt hjerte og sjel i arbeidet sitt. Jeg møtte Paweł takket være Janusz Korzeniewicz og jeg er takknemlig for dette bekjentskapet. I 2022 kom han til Szczecin med en annen av sine avdelinger, Janek Choinski, og Pawełs utmerkede «øye» ble igjen bekreftet at 26-åringen fortsatt har et stort potensial. Jan kom til kvartfinalen – Krzysztof Bobala understreker og legger til at takket være kontaktene til trener Strauss har flere utmerkede spillere spilt i Szczecin, inkludert Robert Lindstedt, en svenske som vant Australian Open sammen med Łukasz Kubot i 2014.

En skade som avsluttet tenniskarrieren hans

Paweł Strauss var en talentfull tennisspiller i ungdommen. I 1973 ble han polsk juniormester. Denne lovende karrieren ble avbrutt av en alvorlig skade.

«Som mange gutter, likte jeg også å spille fotball. Under en kamp med jevnaldrende pådro jeg meg en alvorlig skade som påvirket idrettslivet mitt. Det var leire på en del av fotballbanen, jeg falt og en av kollegene mine tråkket meg på kne. Det var en dødelig skade. En profesjonell karriere kunne knapt drømmes om. Men jeg var sta og ville ikke gi opp tennisen helt. Jeg har bestemt meg for å bli trener. Jeg startet studiene mine ved Warszawa University of Physical Education, for eksempel under ledelse av Adam Królak – sier Paweł Strauss.

Gutten fortsatte å spille tennis så godt han kunne, ble polsk akademisk mester, spilte for AZS Warszawa-laget i den høyeste konkurranseklassen. Han ga aldri opp profesjonell tennis. Han reiste til Jugoslavia hvor han deltok i ATP-turneringer. Turene var mulige fordi han hadde et individuelt studieløp. På begynnelsen av 1980-tallet, etter endt utdanning, spilte han fortsatt i den tyske ligaen, hvorfra han dro til Skandinavia. Den første «stasjonen» var Sverige.

mot Skandinavia

– Jeg stoppet på dette «busstoppet» en stund – ler trener Strauss. – Jeg var 25 år i Helsinborg-klubben, fra 1980 til 2005, hvor jeg var hovedtrener. Jeg husker den tiden veldig godt. Jeg lærte mye, men delte også kunnskapen min. Jeg lærte hovedsakelig tennis av kollegene mine fra Sverige: teknikk, taktikk – det var de områdene jeg fortsatte å utvikle meg på. På sin side følte jeg meg sterk i fysisk forberedelse, metodikk og psykologi. Begge sider hadde godt av erfaringsutvekslingen. Over tid deltok jeg også på ATP- og WTA-treningsøkter. Jeg fikk den høyeste trenergraden i Sverige.

Og ikke glem at 1980-tallet var en gullalder for tennis i landet til våre nordlige naboer. Det er nok å minne om navnene Borg, Wilander og Edberg.

Som trener for juniorlaget tok Paweł Strauss med seg mange unge svenske spillere «til salongene», inkludert slike store navn som: Thomas Enqvist, Thomas Johansson, Magnus Norman, Jonas Bjoerkman, Magnus Larsson, Andreas Vinciguerra, Filip Pirpic. I Helsinborg-klubben inkluderte imidlertid anklagene hans: Mikael Tillstrom, Cecilia Dahlman, Johanna Larsson.

Under oppholdet i Helsinborg gikk det ikke en sesong uten at spillerne deres ikke oppnådde betydelige suksesser – de vant nasjonale og europeiske mesterskap (Ola Kristiansson, mesteren på det gamle kontinentet i kategorien juniorer i singel og double), vant Junior Grand Slams, eller – som Johan Alven – triumferte på Orange Bowl i Florida.

På den tiden signerte Paweł Strauss også en kontrakt med det anerkjente selskapet IMG og var som speider for Prince-merket på jakt etter tennistalenter i Skandinavia. På mange utenlandsreiser møtte han Walt Landers fra Polen, fysisk forberedelsestrener Pete Sampras og Andre Agassi. – Jeg har hatt mye nytte av Walts erfaring og takket være ham har jeg møtt mange verdenstennisstjerner – understreker trener Strauss.

Flytte fra Sverige til Norge

I 2005 tok Paweł Strauss nok en viktig livs- og karrierebeslutning. – Jeg flyttet til Norge, til Oslo, og giftet meg på nytt etter en stund. Jeg begynte å jobbe med Stabekk Tennisklubb. Det var det svakeste senteret i den norske hovedstaden, men etter fem år med hardt arbeid begynte sportslige effekter å materialisere seg og like viktig ble Oslos vakreste tennishall bygget. Klubben ble et av de to beste sentrene i landet. Jeg var også initiativtaker til å legge til en annen disiplin til NTG idrettsskole – tennis. Dette tillot barna å kombinere læring med tennis. Det var en barneskole for barn i alderen 13–16 og en ungdomsskole for ungdom i alderen 16–19. Systemet med 6-årig opplæring kombinert med læring viste seg å være et «bull’s eye». Utdannet fra NTG er m.in. Casper Ruud, og en av forelesningssalene bærer navnet hans. Magnus Carlsen, en verdensmester i sjakk, ble også uteksaminert fra denne institusjonen, som var veldig glad i tennis og fotball, og vurderte disse disiplinene som komplementære idretter – minnes trener Strauss, og legger til: – For tiden representerer elevene ved denne skolen Norge i Davis Cup og Billie Jean King Tournament Cup .

I 2019 hadde Paweł Strauss alvorlige helseproblemer. Han ble operert i ryggen og ble deretter utstyrt med en kneprotese som var skadet flere tiår tidligere. – Det ble et år med rehabilitering, og separasjonen min fra tennis varte i tre år – understreker treneren, som ikke lenger kan forestille seg livet sitt uten tennis.

Som han selv sier, er han økonomisk uavhengig. Kona hans er lege, de har felles interesser. Monika spiller også tennis, hennes «personlige» trener er selvfølgelig mannen hennes. Paweł Strauss har fire barn: tre døtre og en sønn, han er også en lykkelig bestefar til tre.

Tilbake til trenerbenken

– Vi bor komfortabelt i Oslo. Jeg kunne levd et rolig liv, men ulven trekkes mot skogen – tennis er en av mine store lidenskaper, derfor har jeg kommet tilbake til trenerbenken – sier P. Strauss med et smil. Fra februar ble Jan Choinski hans menighet og turneringsreiser begynte. Briten er født i Tyskland og har polske røtter: faren hans var ballettmester ved Baltic Opera, moren danset på London Opera. Begge møttes mens de jobbet i Tyskland, der Jan ble født.

Jan og trener Strauss» hovedtreningsbase er i London i Roehampton ved LTA National Tennis Centre. Der trener blant annet Murray, Norrie, Evans, Raducanu og Skupski.

– Vi har mye til felles med Janek, hovedsakelig helseproblemer – ler Paweł Strauss. «Gutten ble operert i hoften og deretter en skulderoperasjon. Uten skadene ville han vært rangert mye høyere. Jeg er glad det britiske fotballforbundet har lagt merke til fremgangen hans. Janek ble kalt opp til landslaget for United Cup-turneringen i Australia sammen med Cameron Norri og Daniel Evans. Det er en stor ære.

Han støttet alltid Polen

Paweł Strauss er en god ånd blant polske tennisspillere. Han har hjulpet mange av våre representanter opp gjennom årene. Han støttet spillere som: Wojtek Kowalski, Witold Meres, Adam Skrzypczak, Maciej Lubiak, Joanna Sakowicz, Bartek Dąbrowski, Szymon Walków…

– Jeg husker at jeg i 2016 ble invitert til Davis Cup-kampen mellom Polen og Argentina. Under dette arrangementet møtte jeg Hubert Hurkaczs foreldre i Sopot og kom med noen bemerkninger. Den første og viktigste gjaldt Alek Charpantidis, som kom til staben som hovedtrener. Foreldrene lyttet, Hubert var enig, og avgjørelsen viste seg å være den riktige, da den hjalp hans sportslige utvikling. Til i dag prøver jeg å støtte våre unge representanter, fordi Polen vil alltid forbli i mitt hjerte – avslutter Paweł Strauss.

Maciej Losiak

You may also like

Leave a Comment