Bodo/Glimt kan være et eksempel for mange polske klubber hvordan man bygger en sunn klubb fra bunnen av. For bare et dusin år siden betydde et glimt i hagen din ingenting, du var på randen av konkurs nå blant annet Glimt. Takket være europacupene øker den budsjettet hvert år. Økonomisk slo imidlertid Lech Poznań Norge ettersom de er en rikere klubb som har alt de trenger for å gjenta fjorårets europeiske suksess fra den gul-svarte siden.
Europa hørte først om Bodo/Glimt i 2019 da Lightning tok 2. plass etter år med tørke. Det var da en stor overraskelse før Glimt var på det meste ligagjennomsnittet og balanserte mellom Eliteserien og I-League. I 2010-sesongen med vår-høst-systemet tok det gul-svarte laget 6. plass på bakbanen i eliteserien og kom seg til mål. Grunnen til? For 12 år siden ble den polske mesterens cupkonkurrent truet av konkurs, klubben ble reddet takket være hjelp fra byen, kommunen, små sponsorer fra området og til og med takket være innsamlingen av fotballspillere.
2017 ble et gjennombruddsår for Lightning. Til slutt ble laget overtatt av nåværende trener Kjetil Knutsen, som begynte å bygge spillere og ta Bodo/Glimt til et høyere sportslig nivå. Det hjalp også mye å ansette en tidligere soldat og jagerpilot, Björn Mannsverk, som ble mental trener. Trening av spillerne, inkludert riktig ledelse, viste gradvis resultater. Spillerne identifiserte seg med klubben, med fargene gul og svart, de ble styrt av verdier, de fant arbeidet sitt meningsfullt.
I Bodo/Glimt forfølges for tiden en plan kalt «Our Way», som kan sammenlignes med den berømte Lech-planen «2020», som bare ikke helt fungerte. Ledemotivet til rivalen er imidlertid slagordet «Don’t set goals, set ambitions», som selvsagt ble oppfunnet av Bjørn Mannsverk, som er en uerstattelig mann i Bodø/Glimt, som mye dreier seg om.
Norges nåværende andreplass har et konsept som ligner på Lech Poznań. Han lever av å bygge spillere, promotere dem og øke budsjettet sitt ved å selge spillere. Europeiske cuper er bare ett tillegg til det budsjettet, selv om det er veldig viktig. Bodo/Glimt tjente 75 millioner NOK i den siste utgaven av europacupen (kvartfinalen i Conference League), som er omtrent 33 millioner PLN i vår valuta. Inneværende cupsesong har gitt det gul-svarte laget ytterligere 35 millioner kroner og det nylige salget av enkelte spillere, som blant annet ble promotert av kamper på internasjonalt nivå, har fått innbringe nesten 120 millioner kroner.
Bodo/Glimt har de siste årene kunnet utvikle seg på flere områder. For det første har antall ansatte økt fra 30 til 70 personer de siste 5 årene. Klubben renoverte veggene på den intime stadion, som ble litt modernisert i april, renoverte gymsalen i kjelleren, utvidet noen rom og investerte også i typiske idrettssaker. Ytterligere trenere har blitt ansatt de siste månedene og nordmennene reiser nå til europeiske kamper under mer luksuriøse forhold. Medisinsk behandling har også blitt bedre, spillercatering som det ikke fantes penger til før, på mange måter har Bodo/Glimt gjort mye den siste tiden for å komme nærmere bedre organiserte norske klubber som Valerenga Oslo, Rosenborg Trondheim eller FK Molde.
Å åpne en mursteinsbutikk, som nylig hadde en omsetning på 4,5 millioner kroner, viste seg å bli en hit og blitzbudsjettet er doblet de siste 5 årene. Ifølge direktør Frode Thomassen er Bodo/Glimts årsbudsjett alltid planlagt i mars, men inkluderer ikke beløpene som kan tjenes i europeiske konkurranser. Eventuelle penger vunnet i Conference League eller Europa League er en bonus, men en veldig viktig en fordi den lar Bodo/Glimt ansette bedre spillere og øke summene brukt på dem. Gule og svarte tar vare på finansiell stabilitet, de kaster ikke bort penger, for det er snakk om å bygge et nytt anlegg som skal involvere byen og samfunnet. Den nye stadion skulle ikke bare være en fotballbane, men også et møtepunkt for lokalbefolkningen, som er svært nær Bodø/Glimt.
Hvor høyt er Bodo/Glimts budsjett for øyeblikket? Den er beregnet til rundt 125 millioner kroner (55 millioner PLN), som er mer enn to ganger mindre enn Lech Poznańs budsjett. I løpet av de siste 3 årene har Bodo/Glimt tjent nesten 20 millioner euro i overføringer, noe som tillot myndighetene i denne klubben å øke overgangskostnadene betydelig. Nylig brukte de gulsvarte over €10 millioner på forsterkninger, og kjøpte en enkeltspiller for i gjennomsnitt €1m. Bortsett fra midtbanespiller Patrick Berg, som ble solgt og senere kjøpt tilbake av RC Lens, brukte cuprivalene våre totalt 3 millioner euro for Albert Gronbaek for seks måneder siden.
Den første kampen i 1/16-finalen i 2022/2023 Conference League Bodo/Glimt – Lech Poznań spilles torsdag 16. februar kl. 18:45 på den kunstige banen til Aspmyra Stadium. Den andre etappen finner sted torsdag 23. februar kl. 21:00 på Bulgarska Street. En samling av tidligere Bodo/Glimt-materiale finner du -> HER.
> Fansens søppelbøtte – (kommentar utenom emnet) <
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»