Home » PiS skryter av at bensin er billigere i vårt land enn i Norge. Ja, dette Norge, hvor lønningene er fire ganger høyere enn i Polen

PiS skryter av at bensin er billigere i vårt land enn i Norge. Ja, dette Norge, hvor lønningene er fire ganger høyere enn i Polen

by Catherine MonroeDrivstoff i Polen er billigere enn i Norge


© Levert av Bezprawnik
Drivstoff i Polen er billigere enn i Norge

Drivstoff er billigere i Polen enn i Norge! – har en internettprofil kalt Polski Ład, drevet av lov og rett. Dens vaktmester begynte å gi ut en serie bilder torsdag kveld som viser hvor flott drivstoffsituasjonen vår ser ut sammenlignet med andre land. Ikke bare Norge. Også Island, Luxembourg eller … Albania.

Drivstoff er billigere i Polen enn i Norge

Den trådte i kraft tidligere denne uken lavere moms på drivstoff. Effekten ble merket umiddelbart – prisene for 95-eren falt med flere titalls kroner på alle stasjonene i landet. PiS-politikere skyndte seg til Orlen-stasjoner (selvfølgelig var ingen andre på spill) for å ta bilder av pylonene og skryte av rikdommen fra makthaverne. Umiddelbart etter det begynte statlig fjernsyn å vise triumferende i baren at disse onde tyskerne begynte å dra til Polen for billigere bensin! Men det var ikke nok. Det er derfor PR-folkene i Law and Justice bestemte seg for å legge til enda en byggestein til bildets suksess, som utvilsomt (i hvert fall midlertidig) lovlig reduksjon i drivstoffprisene.

Og slik begynte tellingen av polske Łads Twitter-profil:

Som en del av regjeringens Anti-Inflation Shield 2.0 reduserte vi momsen på drivstoff til 8 %, noe som førte til at polakkene opplevde et betydelig prisfall på bensinstasjoner. Drivstoff er billigere i vårt land enn i Romania.

Fordi PB95 på (selvfølgelig) Orlen koster 5,22 PLN, og de samme 95 på enhver rumensk stasjon koster tilsvarende 6 PLN og 21 cent. Og det er flott – Romania er et land som er fattigere enn oss, så det er tydeligere å se at inflasjonsskjoldet gir oss reell lettelse. Men profilen til den polske orden stopper ikke der. Og det trekker ut flere land. Albania – 7,18 PLN for PG95 – tross alt, hvis du sammenligner det, er det med gigantene! Estland – 7,46 liter, Tsjekkia – 7,25 liter, Kypros – 6,09 liter. Og hvis tellingen endte der, ville det ikke være noe galt med det. Men det var ikke over ennå.

Fordi den polske avtalen har begynt å trekke nye kort opp av lommen. Nederland – opptil 9,25 per liter bensin. Island – 8.92, Norge – 9.44, Finland – 9.02. Veldig dyrt, ikke sant? Sant La oss nå ta en titt på gjennomsnittsinntektene i disse landene.

De betaler mer fordi de tjener mye mer

I følge Eurostat-data fra 2020 var gjennomsnittlig nettolønn i Polen tilsvarende 863 euro. På EU-skalaen plasserte den oss nederst på listen, men foran Bulgaria, Romania, Slovakia, Litauen og Latvia. Hvor høy var gjennomsnittslønnen den gang i landene vi sammenligner bensinstasjonspriser med i dag? Vel, i Norges tilfelle snakker vi om 3.780 euro netto. Dette er mer enn fire ganger mer enn i Polen. I Finland er gjennomsnittslønnen 3 640 EUR, som er tre ganger det den er i vårt land. Vi er enda dårligere sammenlignet med Island. I et land hvor bensin er omtrent 1/3 dyrere enn her tjener du i snitt 4.165 euro. Så … nesten fem ganger mer enn i Polen!

Og så spiser propaganda sin egen hale. Ja, vi har over hele Europa Rekordpriser på drivstoff. Ja, den polske regjeringen tar ekstraordinære skritt for å senke disse prisene. Nei, det betyr ikke at vi skal komme med idiotiske påstander om at vi takket være PiS lever bedre enn de norske. For vi lever ikke bedre. Våre økonomiske liv er fire ganger dårligere, og ingen skattekutt vil endre på det.

You may also like

Leave a Comment