Home » Planetens isbreer inneholder langt mindre vann enn forskere har anslått

Planetens isbreer inneholder langt mindre vann enn forskere har anslått

by Peter Østbye

AA / Ankara / Mehmet Alaca

Mengden vann i isbreer rundt om i verden er 20 % mindre enn anslått, ifølge en ny studie, som kan skade mennesker som er avhengige av disse isbreene for ferskvannsressurser.

Med henvisning til en studie publisert i Nature Geoscience, et månedlig vitenskapelig tidsskrift, sa en Al Jazeera-rapport som ble sendt mandag at fremskritt innen satellittteknologi har vist at verdens isbreer har mye mindre is inkludert enn tidligere antatt.

Fra å analysere mer enn 800 000 par med satellittbilder av isbreer – fordelt på to visninger per måned – tatt i 2017-2018, fant studien at «mange var flatere enn tidligere vurdert,» la Al Jazeera til.

«Forskere anslår nå at det er 20 % mindre isis som potensielt smelter i havet og øker havnivået,» heter det.

Men siden Grønland og Antarktis (ikke inkludert i studien) er de viktigste vektorene for havnivåstigning, bør ikke de nye dataene ha en betydelig innvirkning på dette problemet.

På den annen side kan de rundt 1,9 milliarder menneskene som er avhengige av breavrenning for tilgang til drikkevann og vann som trengs for jordbruk, bli påvirket av global oppvarming, som smelter disse vannkildene.

I følge studien har isbreer i Andesfjellene i Sør-Amerika omtrent 27 % mindre is, mens Himalaya i Asia har 37 % mer is enn tidligere anslag.

«Perus isbreer har allerede mistet 40 % av overflaten siden 1970-tallet,» heter det i rapporten.

Studiens hovedforfatter, Romain Millan, en isbreolog ved Frankrikes universitet i Grenoble-Alpes, sa at høyoppløselige satellitter hadde gjort dem i stand til å utføre den første analysen av utviklingen til 98 % av verdens isbreer, fra små isbreer i Andesfjellene. til massive isbreer på Svalbard, Norge og Patagonia, på spissen av Sør-Amerika.

De delene av verden som forventes å bli hardest rammet er Andesfjellene, la han til.

*Oversatt fra engelsk av M. Belhaj

Bare en del av kunngjøringene som Anadolu Agency sender til sine abonnenter via Internal Broadcasting System (HAS) sendes samlet på AA-nettstedet. Ta kontakt med oss ​​for å registrere deg.

You may also like

Leave a Comment