Home » Polen ber om skjerping av sanksjonene mot Russland – RadioMaryja.pl

Polen ber om skjerping av sanksjonene mot Russland – RadioMaryja.pl

by Catherine Monroe

Den europeiske union har innført sanksjoner mot russiske banker. De dekket imidlertid ikke de to bankene i den russiske føderasjonen som håndterer betalinger for russiske energiressurser sendt til Europa. Polen ber om skjerping av sanksjonene.

Et av hovedelementene i sanksjonene mot Kreml er utestengelsen av russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT. Det kreves imidlertid lite for å gjøre restriksjonen ineffektiv – bemerket utviklings- og teknologiminister Piotr Nowak.

– Det er en litt lekker sanksjon. Det er nok at en bank i Russland ikke fjernes fra SWIFT-systemet, og strømmene kan lekke et sted – sa minister Piotr Nowak.

To store banker – Sberbank og Gazprombank – er ikke på listen over russiske banker som vil bli underlagt EU-sanksjoner. Dette er uakseptabelt, understreket statsminister Mateusz Morawiecki.

– Dette må være universelle sanksjoner som vil bli følt veldig hardt av hele banksystemet i Russland – sa Mateusz Morawiecki.

Sberbank og Gazprombank kan fortsette å fungere fordi EU-landene betaler for russisk olje og gass gjennom dem. Statsviter Dr. Lukasz Stach.

– De må ordne seg på en eller annen måte. For eksempel kan du gå gjennom kinesiske banker, men det er mer komplisert og kostbart – annonserte dr. Lukasz Stach.

Polen bruker også russisk gass som strømmer gjennom Yamal-rørledningen. Men som en av få har vi diversifisert energikildene våre i årevis. Senere i år vil Polen være uavhengig av russisk gass, sa Maciej Małecki, viseminister for statlig eiendom.

– Fra 1. oktober skal gassrørledningen Baltic Pipe etter planen settes i drift, som skal forbinde kysten vår med gassfelt i Nordsjøen i Norge. Vi fullfører byggingen av sammenkoblinger på grensene til Slovakia og Litauen. Det er en forbindelse som lar gassen strømme i begge retninger. Selvfølgelig utvider vi gassterminalen i Swinoujscie – sa viseminister Maciej Małecki.

Energiomstillingen, som først og fremst var basert på å gå bort fra kull, skulle være støttet av handelssystemet for CO2-utslippsrettigheter, men ble et instrument for finansiell spekulasjon. Mens prisen per tonn i fjor nådde 100 euro, har den i dag falt til under 70 euro. Dette er et tydelig signal fra investorer angående EUs klimapolitikk – bemerket Dr. Krzysztof Księżopolski, ekspert på energisikkerhet fra Warszawa School of Economics.

– Derfor bestemte investorer seg for at det ikke var et finansielt instrument og begynte å kvitte seg med det. Det er ikke noe ekstraordinært her. Det eneste ekstraordinære er at EU-kommisjonen ikke har gjort noe for å stabilisere instrumentet – sa dr Krzysztof Księżopolski.

Det kan ikke utelukkes at prisene på CO2-utslippskvoter har falt ettersom finansinstitusjoner knyttet til russisk kapital har begynt å selge dem massivt i frykt for sanksjoner. Polen har lenge etterlyst en reform av ETS. Klima- og miljøminister Anna Moskva snakket om dette mandag.

– Vi har ikke entusiastisk støtte for postulatene våre i verken ETS eller Fit. Jeg håper at med den endrede situasjonen og varigheten av krigen i Ukraina, vil refleksjonsnivået til individuelle land og EU som helhet bli dypere og dypere – sa minister Anna Moskva.

Det er ikke kjent hvordan dagens svingninger i prisen på utslippskvoter vil påvirke regningene.

– De fleste bedriftene har nok allerede kjøpt kvoter, så vi ligger på de gamle prisene, men det er ikke kjent hva som skjer i morgen, i mars eller april – bemerket minister Anna Moskva.

Tidligere i år innførte regjeringen Anti-Inflation Shield for å beskytte lommeboken til de fattigste polakkene. Dette er omfattende moms- og avgiftsreduksjoner på drivstoff og energi, samt byttetillegg. Forskriften gjelder ut juli. Det er mulig at platene blir forlenget.

TV-drømmenyheter

You may also like

Leave a Comment