Home » Polen uten leder, men med forhåpninger før VM

Polen uten leder, men med forhåpninger før VM

by Erlend Loe

For første gang på mange år kunne menn på det polske landslaget oppnå bedre resultater. Kvinners dominans i denne forbindelse har vart i over et tiår – siden Tomasz Sikora avsluttet karrieren.

Denne gangen blir det imidlertid ingen frontløpere i starten av sesongen: Monika Hojnisz-Staręga, som har tatt en pause fra skiskyting siden slutten av OL-sesongen 2021/22, og den skadde Kamila Żuk. Hun pådro seg en alvorlig skade under trening på rulleski i august da hun falt av banen og brakk et bein i foten.

«Siste uke ble Kamila operert for å fjerne skruene og er nå under rehabilitering. Når hun kommer tilbake til oss er vanskelig å si for øyeblikket, men jeg håper hun kan oppnå gode resultater denne sesongen. «Hun har ikke vært inaktiv siden august, hun har trent overkroppen konstant under oppsyn av spesialister og nylig har hun også kunnet kjøre på en trener,» sa Tobias Torgersen, treneren for kvinnelaget fra Norge, til PAP .

SE OGSÅ: Den olympiske mesteren i skiskyting og langrenn er død

Det er foreløpig ikke snø på rutene i Sør-Tyskland, men skiskyttere som har vært i Oberhof siden 8. oktober har tilgang til en flere hundre meter lang snøtunnel.

«Dette er vår første mulighet til å trene på snø i denne forberedelsesfasen, så vi ønsket å utnytte den så mye som mulig. Vi måtte imidlertid gjøre timene mer varierte. Tunnelen er kort og snusirkler i den er bare kjedelig, slitsom og.» «Det er også mange idrettsutøvere fra andre land her, så kvaliteten på snøen blir fort dårligere og den blir myk og løs», rapporterte Torgersen.

Damelaget består for tiden av: Anna Mąka, Joanna Jakiła, Natalia Sidorowicz, Anna Nędza-Kubiniec og Daria Gembicka. To av dem har ennå ikke debutert i verdenscupen, resten har ikke kommet seg inn blant de ti beste i noen konkurranse denne syklusen.

«Jeg behandler mine konkurrenter som en gruppe, selv om jeg selvfølgelig også prøver å jobbe med hver enkelt individuelt. Det ville vært fint om jeg kunne si: +Fra i dag er du leder+, og da ville denne jenta satt et minutt bedre tid, men det fungerer ikke slik», spøkte den polske treneren.

Den polske treningsleiren for kvinner i Oberhof avsluttes på lørdag, den neste begynner 6. november i Sjusjoeen. Polakkene skal også gjennomføre sin første test i konkurransen der, selv om den ennå ikke er offisiell.

«Før VM-start starter vi fra 11. til 13. november i Sjusjoeen, hvor i hvert fall noen av verdens beste kommer hvert år. Det er allerede kjent at Tyskland vil være der sammen med vertene i år.» «Å være i det sterkeste laget. Dette blir en konkurransetest for oss som vil hjelpe oss å finne ut hva vi fortsatt må jobbe med før sesongen starter, sa Torgersen.

Skiskyttere ledet av trener Rafał Lepel blir i Oberhof en ekstra dag. Grzegorz Guzik, som var best de siste årene og meldte avgang i sommer, er ikke lenger i troppen, men det er håp om et generasjonsskifte.

De deltar jevnlig på treningsleirer, inkludert: 21 år gamle Jan Guńka og Marcin Zawół samt Konrad Badacz, som er noen måneder yngre. Hver av dem har vunnet minst én verdensmesterskapsmedalje for juniorer, og Zawół vant også sprinten ved ungdoms-OL i 2020.

«Om fem eller ti år vil det være disse ungdommene som vil avgjøre resultatene til landslaget. Faktisk ser det nå ut til at vi kan forvente bedre resultater for menn enn kvinner i nær fremtid, men på dette tidspunktet er det det.» «Det er litt av en gjettelek. Vår forskning viser at idrettsutøvere også stadig gjør fremgang, både i løping og skyting, sa Agnieszka Cyl, sportsdirektør i det polske skiskytterforbundet, til PAP.

Som hun understreket er ikke dette noe problem selv om det ikke er ledere på laget.

«Eller kanskje det er enda bedre på denne måten fordi det tar trykket av spillere på den måten. Trenere skal være ledere, og så lenge det er tilfelle er det ingenting å bekymre seg for. Det er ikke å nekte for at begge lag blir tydeligere.» «Vi har en fin blanding av erfaringer med ungdommen, noe som har en positiv effekt på samarbeidet. Bortsett fra skaden til Kamila, går den forberedende sesongen jevnt, arbeidsmengden øker stadig, la Cyl til, som har vært i rollen sin siden desember i fjor.

Den første verdenscupkonkurransen for sesongen 2023/24 finner sted 25. november i Östersund, Sverige.

KN, PAP

You may also like

Leave a Comment