Home » Politikere krever å stenge dørene til russisk og hviterussisk idrett

Politikere krever å stenge dørene til russisk og hviterussisk idrett

by Erlend Loe

Russland og Hviterussland bør ikke få lov til å være vertskap for eller kreve internasjonale sportsbegivenheter, ifølge en uttalelse fra nesten 40 ministre og politikere i EU (EU) og andre land som er ansvarlige for sportspolitikk.

Den sier også at idrettsutøvere, lag som direkte representerer Russland og Hviterussland i landslag bør utestenges fra konkurranser i andre land.

«Dette prinsippet bør også gjelde for idrettsorganisasjoner i disse landene, som russisk eller hviterussisk fotball eller andre idrettsklubber,» sa departementet.

Resolusjonen ble signert av representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Sveits, Slovakia, Polen, Norge, New Zealand, Litauen, Latvia, Estland, Korea, Japan, Canada, Australia og andre land, utdanningsdepartementet, vitenskap og sport meldte dette onsdag.

Scanpix bilde

I tillegg krever resolusjonen at grensene for sportssponsing eller annen finansiering fra kilder knyttet til Russland eller Hviterussland begrenses der det er mulig.

«Vi sier i denne felles resolusjonen at idrettsutøvere fra Russland og Hviterussland ikke har noen plass i det globale idrettsmiljøet. Dette budskapet er viktig for idrettsorganisasjoner, så vel som for russiske og hviterussiske idrettsutøvere som kommer overens med sine lands kriminelle aktiviteter. Jeg håper at vår ambassade vil oppmuntre idrettsutøvere fra disse landene til å ta samfunnsinitiativ for å stoppe russisk aggresjon i Ukraina, sa den litauiske ministeren for utdanning, vitenskap og sport Jurgita Šiugždinienė.

Dette prinsippet bør også gjelde for idrettsorganisasjoner i disse landene, som klubber innen fotball eller andre idretter i Russland eller Hviterussland.

Underskriverne ber alle internasjonale idrettsforbund og organisasjoner støtte disse prinsippene, takke de som allerede har gjort det, oppfordre det internasjonale idrettssamfunnet til å vise solidaritet med det ukrainske folket og støtte kontinuiteten i ukrainsk idrett.

Etter at Russland satte i gang en militær invasjon av Ukraina, henvendte minister J. Šiugždinienė seg til litauiske idrettsforbund, klubber og idrettsutøvere og ba dem om å bryte alle idrettsforbindelser med Russland og Hviterussland, ikke delta i konkurranser i disse landene og ikke være vertskap for representanter for disse landene. Land. Mange idrettsorganisasjoner, klubber og idrettsutøvere i landet har nektet å konkurrere med angripernes representanter.

Ministeren appellerte også til Euroleague basketballtjenestemenn om å kutte båndene med russiske lag. Samme dag bestemte Euroleague seg for å utestenge russiske klubber fra Euroleague-turneringen på ubestemt tid.

You may also like

Leave a Comment