Home » Portathon Hackathon: Fra digital tvilling til drone-hårløsninger

Portathon Hackathon: Fra digital tvilling til drone-hårløsninger

by Thure Lindhardt

De viktigste tematiske kategoriene for Portathon 2021 i år var logistikk, energi, bærekraftig miljø og cybersikkerhet. Hakaton ble utfordret av Klaipeda State Sea Port Authority, Bega Company, som er en del av Lithuanian Maritime Cluster-samfunnet, de litauiske væpnede styrkene og partnere i internasjonale prosjekter.

Litauisk triumf

– De største transportrutene og logistikkrutene møtes i havnen, og det er her ulike transportformer og teknologier samarbeider. Gitt kompleksiteten til slike objekter og omfanget av prosessene som foregår i dem, er det ingen tvil om at det er god plass her for progressive ideer og et kvalitativt sprang.

En høyere økonomisk og økologisk effektivitet, som blir viktigere og viktigere for havner, kan bare oppnås gjennom innovasjon og utvikling av innovative løsninger”, understreket transportminister Marius Skuodis som gratulerte Hackaton.

KMTP Photo / I løpet av helgen fant det internasjonale portteknologi-hackathonet «Portathon 2021» sted i Science and Technology Park Klaipėda og i 9 andre land.

Kommisjonen som evaluerte løsningene utviklet under Portathon 2021, sammensatt av representanter fra vitenskapelige og næringslivsorganisasjoner, institusjoner som bidrar til innovasjonsutvikling og tjenestemenn, kåret løsningene som ble sendt inn av opptil 3 team fra Litauen som de sterkeste.

Teamet av spesialister fra AB Vakarų laivų gamykla WSY-gruppen mottok en pris for løsningen for å tilpasse verftets virtuelle tvilling, skapt ved hjelp av 3D-skanningsteknologi, til produksjonsprosessledelsen.

Sistnevnte vil gjøre det mulig å håndtere komplekse, store prosjekter mye mer effektivt. Teamet estimerte at tilpasning av løsningen til virksomheten kunne spare rundt € 750 per dag, men la i det minste vekt på denne merverdien for kundene og muligheten for bedrifter til å styrke sin posisjon i et utfordrende konkurransemiljø.

KMTP Photo / I løpet av helgen fant det internasjonale portteknologi-hackathonet

KMTP Photo / I løpet av helgen fant det internasjonale portteknologi-hackathonet «Portathon 2021» sted i Science and Technology Park Klaipėda og i 9 andre land.

Inne i skip – nasjonale motiver

Sjøforsvarets representanter, som ble partnere i hackathon for første gang, var fornøyd med at 6 lag hadde løst utfordringene til denne organisasjonen. To av dem kom til toppen av vinnerne.

Det litauiske CyberUnit-teamet mottok en teknologisk løsning for planlegging av ferdigheter og opplæring av marinepersonell.

Suksessen fulgte også med VTDK Horizontas-teamet, som samlet studenter og forelesere fra Vilnius College of Technology and Design. Utviklingen av krigsskipskonseptet startes for tiden av Sjøforsvaret, som planlegger å bygge nye enklasses krigsskip, og fremtidige designspesialister har insistert på å bidra til denne prosessen med et tilpasset interiør for litauiske krigsskip.

Sjøforsvaret sysselsetter i dag tre forskjellige klasser krigsskip, hvorav de fleste ble designet og bygget i Storbritannia, Norge og Danmark for mer enn 30 år siden. I visjonen til studentene ved Vilnius College of Technology and Design, er de nye litauiske skipene moderne, tilbyr mer komfort og representerer landets nasjonale identitet.

Elevenes presentasjon vektlegger ikke bare funksjonalitet, plassbesparende, lett implementerbare løsninger som hjelper til med dette – men også innebygde visuelle elementer som gjengir tradisjonelle litauiske motiver fra eldgamle stoffer, utskjæringer m.m. Integreringen av eik, rav og lin inne i skipene ville også minne soldatene om hjemlandet.

KMTP Photo / I løpet av helgen fant det internasjonale portteknologi-hackathonet

Foto av KMTP / Det internasjonale portteknologi-hackathonet «Portathon 2021», holdt i Klaipėda Science and Technology Park og holdt i 9 andre land i løpet av helgen, samlet mer enn 100 deltakere.

Avfall – for produksjon av avansert materiale

Swatep & Storm-teamet, som vant hackathonet, ga svært uventet innsikt i mulig overvåking og håndtering av forurensning i havner.

Innovatørene tilbød ikke bare en løsning for smarte frittstående fly, men trakk også oppmerksomhet til muligheten for å lage et unikt materiale med ekstremt god absorpsjonsevne fra menneske- eller dyrehår og nylonavfall.

Integrasjon i spesielle dronecontainere, sier innovatørene, vil gjøre det mulig for havnen å samle lekkasjer effektivt.

Teamet fant at mange av de forurensningstiltakene som er på plass er rettet mot å takle store miljøkatastrofer, men det ville være fornuftig å se etter andre innovative verktøy for å håndtere små utslipp.

«Hvorfor håret? 1 kilo hår kan inneholde opptil 8 liter oljeprodukter. Håret er laget av keratin, som ikke gir etter for stål. Foreløpig 90 prosent. denne typen avfall havner på søppelfyllinger, men kan gjøres om til noe som er nyttig og ikke har noen negative effekter på miljøet. Det innovative materialet ville være ekstremt lett, korrosjonsbestandig og billigere enn karbonfiber, slik at bruken kan dekke flere områder i havnen, sa Sweep & Storm-teamet i sin presentasjon.

Hvorfor hår? 1 kilo hår kan inneholde opptil 8 liter oljeprodukter. Håret er laget av keratin, som ikke gir etter for stål.

Stor gruppe eksperter

20 mentorer – eksperter fra forskjellige felt – fra Litauen og i utlandet hjalp deltakerne i hackathonet til å vinne.

Teamene ble informert av representanter fra Klaipeda Port, Naval Forces, Klaipeda University, Lithuanian Higher Maritime School, Lithuanian Innovation Center, eksperter på digitaliseringsløsninger fra Schneider Electric Lithuania, Omega 365 Lithuania, cloudyBoss, Visinator, DP World, Cargoes, Blekinge University of Technology , Ignitis Group, Open Circle Capital, Ontarget Ventures.

I år hjalp fire internasjonale prosjekter – Secmar, Connect 2 Small Ports, Liquid Energy og Exoprodigi – Klaipėda med å flagge Portathon.

Vinnerne av portathonet, som allerede har blitt visittkortet til Klaipėdas teknologiske begivenheter, delte et premiefond på 4000 euro, hvor hovedgrunnleggeren var Klaipėda-havnen.

You may also like

Leave a Comment