Home » President Andrzej Duda i Kiev – den 490. dagen for den russiske invasjonen av Ukraina

President Andrzej Duda i Kiev – den 490. dagen for den russiske invasjonen av Ukraina

by Catherine Monroe

ukrinform: I Kramatorsk undersøkes boligbyggene som er berørt av rakettangrepet, og det gis steder for gjenbosetting og evakuering for beboerne.
Rakettangrep på Kramatorsk: 32 hus skadet av eksplosjonen. Dette ble annonsert av sjefen for Donetsk Oblast-administrasjonen Pavlo Kyrylenko.


ukrinform: To utskytere av NASAMS mellomdistanse luftvernmissilsystem kjøpt av Litauen fra Norge kommer snart til Ukraina.
Det sa Litauens president Gitanas Nausėda på en felles pressekonferanse med presidentene i Ukraina og Polen i Kiev.


Verkhovna Rada appellerte onsdag til det internasjonale samfunnet om å forhindre en atomkatastrofe ved atomkraftverket i Zaporizhia og å motvirke russisk atomutpressing.
Stedfortreder for Verkhovna Rada i Ukraina Yaroslav Zelesnyak.


Zelenskyy tildelte tittelen «Helt of Ukraine» til sjefen for luftvernskytterne som skjøt ned 13 «Kinhals» – sjefen for den 96. luftvernmissilbrigaden, oberst Serhiy Yaremenko.


Reuters: Da det lørdag ble kjent at Wagners leiesoldater var på vei til Moskva i et kortvarig mytteri, oppfordret flere sørkinesiske forretningsmenn desperat fabrikkene til å slutte å levere varer til Russland.
«Vi trodde det ville være et stort problem,» sa Shen Muhui, leder for handelsorganisasjonen for selskaper i den sørlige Kina-provinsen Fujian.
Etter hvert som krisen lettet, «foretrekker noen mennesker å vente på sidelinjen fordi de ikke er sikre på hva som vil skje videre,» la han til, og nektet å navngi selskapene som holder tilbake forsyninger.


Sveits har ikke tillatt salg av Leopard 1-stridsvogner til Ukraina.

Den sveitsiske regjeringen har avslått Ruag AGs søknad om tillatelse til å selge 96 Leopard 1 A5-tanker som skal leveres til Ukraina etter modernisering i Tyskland.

Det anbefales at et slikt salg vil og vil være i strid med loven om militært utstyr


NV: Verkhovna Rada vedtok en appell til deltakerne på NATO-toppmøtet i Vilnius

Hovedmålene er:

  • NATOs medlemsland må forplikte seg til å sikre Ukrainas fulle medlemskap i Alliansen.
  • Jeg støtter den fredelige formelen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy.
  • De er klar over hvor umulig det er å gjennomføre Ukrainas gjennomføring av handlingsplanen for NATO-medlemskap.

Zelenskyi talte på en seremoniell sesjon av Verkhovna Rada i anledning grunnlovsdagen.

Hans uttalelser:

«Selv de interne styrkene i Russland har sluttet å se på Kremls skrøpelige hersker. Putins galskap resulterte i at han kjørte inn i en død bunker. På grunn av din svakhet.

«Vi må være klar over at veien til vår store seier er vanskelig. For øyeblikket kan ingen si når vi er ferdige med det. Men det må være en nasjonal konsensus om hvordan vi skal definere seieren vår.»

Ukraina vil selv velge allianser for seg selv og sin fremtid – selvfølgelig i EU og NATO

Ukraina vil aldri gå med på en frysing av konflikten


Andrzej Duda avla et uanmeldt besøk i Kiev.

Han vil snakke med Zelenskyy om trusselen om et russisk terrorangrep på atomkraftverket Zaporizhia og forberedelsene til NATO-toppmøtet i Vilnius.


LB.ua: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sendte et lovforslag til Verkhovna Rada for å offisielt etablere statusen til engelsk som et av språkene for internasjonal kommunikasjon i Ukraina.

Dokumentet foreslår å fastsette kategoriene av stillinger som kandidater må snakke engelsk for. Dette er myndighetspersoner, militære, politifolk, ansatte i skatte- og tollvesenet, påtalemyndigheter, ledere av statsinstitusjoner. En detaljert liste over disse ansatte bør utarbeides av ministerkabinettet.


Konsistent: Ifølge politiet ble ti mennesker drept og 61 skadet i rakettangrepet på Kramatorsk 27. juni. Søkeoperasjoner pågår.


Konsistent: Foreldrene til Tigran Ogannisian og Mykyta Khanganov, som ble drept i det okkuperte Berdyansk, fikk se likene deres og arrangerte en avskjedsfest 29. juni i Berdyansk.


Litauen har kjøpt to NASAMS luftvernsystemer til Ukraina, sa landets president Gitanas Nauseda.

Ifølge ham vil luftvernmissilsystemer bli levert til Ukraina i nær fremtid. Kontrakten ble signert i går mellom Litauen, Norge og den norske produsenten Kongsberg Gruppen.


Korrespondanse Dmytr Antoniuk om kort tid:

Dmytro Antoniuk: Regjeringen i Ungarn er Ukrainas fiende


Manet: En saudisk TV-kanal rapporterte at russisk militærpoliti arresterte fire PMC Wagner-kommandører i Syria. Telegramkanaler tilknyttet PMC benekter dette.


Russerne angrep Kramatorsk med to Iskander-missiler, sa den ukrainske statsadvokaten Andriy Kostin.

Ifølge de siste opplysningene er 8 døde og 60 skadde. Blant de døde er tre mindreårige jenter – 17 år og to søstre på 14 år.

«To Iskander-missiler ble skutt opp på kvelden da folk akkurat skulle hjem fra jobb. – Det kriminelle regimet i den russiske føderasjonen fortsetter sin terrortaktikk mot ukrainske sivile, sa Andriy Kostin.

En etterforskning av fakta om brudd på krigens lover og skikker ble satt i gang.


CNN: Leiesoldatenhetene til PMC «Wagner» er fortsatt på Ukrainas territorium.

CNN skriver om det og siterer en uttalelse fra Pentagon-talsmann Patrick Ryder.


I sin kveldstale reagerte president Volodymyr Zelenskyy på beskytningen av Kramatorsk.

«Hver av disse terrormanifestasjonene fortsetter å bevise for oss og for hele verden at Russland fortjener bare én ting på grunn av konsekvensene av alt det har gjort: nederlag og en domstol, rettferdige og juridiske rettssaker for alle russiske mordere og terrorister.» sa Zelenskyy.


I løpet av natten ødela Luftwaffe seks «Shahed-136/131» som russerne hadde angrepet Ukraina med.


Antall døde fra det russiske missilangrepet på Kramatorsk kvelden 27. juni steg til 8 personer, inkludert tre barn, 56 personer ble skadet.


Tidligere informasjon fra Ukraina finner du her

You may also like

Leave a Comment