Home » PŚ i Planica: rutetabell. Når er konkurransene? Konkurransedatoer og tider

PŚ i Planica: rutetabell. Når er konkurransene? Konkurransedatoer og tider

by Erlend Loe

Kvalifiseringen til fredagens individuelle konkurranse finner sted torsdag kl. 10:30. Lagkonkurransen er på lørdag, og sesongavslutningen med deltagelse av 30 verdenscupspillere går søndag. Dawid Kubacki, som avsluttet sesongen for tidlig på grunn av helseproblemer som rammet kona Marta, vil imidlertid ikke være der.

Se også: Polske hoppere viet podiet sitt til Kubacki-familien

Hopperne konkurrerer i Planica 7-syklusen, som tar hensyn til karakterene oppnådd i kvalifisering, lagkonkurransen og to individuelle konkurranser. Planica 7 ble vunnet av Kamil Stoch (2018), Japans Ryoyu Kobayashi (2019), Tysklands Karl Geiger (2021) og Slovenias Timi Zajc (2022). I 2020 var det ingen konkurranser i Planica på grunn av utbruddet av koronaviruspandemien.

Det blir ingen store endringer i toppen av verdenscuppen under konkurransen i Planica. Nordmannen Halvor Egner Granerud sikret seg allerede krystallkloden i Vikersund. Den andre østerrikeren Stefan Kraft er 438 poeng bak seg. Den fjerde sloveneren Anze Lanisek har 1.519 poeng og kan passere Kubacki, som mangler i Planica, med 1.592 poeng. Ryoyu Kobayashi på femteplass har 1011 poeng og vil ikke kjempe om en plass på verdenspallen.

Kobayashi bekreftet imidlertid sin gode form ved å vinne søndagens konkurranse i Lahti, og skiflygingsbakken i Planica er en av favorittbakkene hans. Siden 2019 er han rekordholder for Letalnica. I kronen på kronen på sin Crystal Globe-vinnende sesong, hoppet han 800 fot (252 m) her.

Verdenscupkonkurranser i Planica har blitt arrangert siden 1980. Østerrikeren Gregor Schlierenzauer vant oftest – fem ganger. Sloveneren Peter Prevc var på sin side på pallen ni ganger og vant fire ganger.

Fra de polske hopperne i Planica oppnådde Adam Małysz og Stoch de beste resultatene. «Eagle from Wisła» var på topp tre syv ganger. I 2007 vant han tre strake konkurranser og tok den fjerde krystallkulen i karrieren.

Stoch tok på sin side førsteplassen to ganger i Planica på slutten av 2017/18-sesongen og i den siste konkurransen i 2010/11-sesongen, hvoretter Małysz avsluttet karrieren. Det var en symbolsk overlevering til det polske landslaget. I årene som fulgte, overgikk Stoch mange av Małysz sine prestasjoner, inkludert å vinne tre olympiske gullmedaljer og vinne Four Hills-turneringen tre ganger.

Letalnica er en bakke hvor mange konkurrenter har satt livsrekorder i flylengde. Objektstørrelsen er 240 m, byggepunktet er 200 m. I 2017 forbedret Stoch den polske rekorden her til 251,5 m. På den tiden var det også bakkerekord.

Av de andre polakkene som foretok de lengste flyvningene i karrieren på Letalnica, nådde Żyła 248 m, Jakub Wolny – 237,5 m, Kubacki – 236,5 m og Stefan Hula – 236 m.

Konkurransen i Planica blir kulminasjonen av historiens lengste verdenscupsesong i hopp, som varte i nesten fem måneder. Den første konkurransen for sesongen 2022/23 fant sted i Wisła 5. november.

I Planica skal seieren i Nations Cup krones av østerrikerne, som har sanket 6.350 poeng så langt. Nordmennene bør fullføre andreplassen med 5.140 poeng og slovenerne med 4.782 poeng. Polakkene er nummer fire med 4484 poeng og i fravær av Kubacki har liten sjanse til å komme på pallen.

Hvert år samles mengder av hoppentusiaster i nærheten av Letalnica. Konkurransene vil bli ledsaget av vårlignende, solfylt vær. Arrangørene av konkurransen sørger for at tribunene er fulle.

Program for verdenscupen i hopp i Planica 2023:

Torsdag 30. mars

10.30 – Kvalifisering

Fredag ​​31. mars
15.00 – Individuell konkurranse

Lørdag 1. april
10.00 – lagkonkurranse

Søndag 2. april
10.00 – Individuell konkurranse.

RM, PAP

You may also like

Leave a Comment