Home » Psykolog for dataspill: Fremmer voldelige spill vold i virkeligheten?

Psykolog for dataspill: Fremmer voldelige spill vold i virkeligheten?

by Thure Lindhardt

«Spørsmålet bør ikke være hvordan man kontrollerer, men hvordan man kan skape et forhold til et barn eller en ungdom som voksne kan stole på og fortelle dem hva han eller hun gjør i cyberspace, og ikke være redd for å si at noe rart skjer . Hvis en slik forbindelse lykkes, gir ikke kontroll lenger mening fordi barna selv deler hva de har lekt med, hva de har samhandlet med, sier psykolog Eglė Gudelienė.

Hun sier det ikke er veldig mulig for foreldre å ha full kontroll over hva og hvordan barna spiller på nett, heter det i pressemeldingen. «Jeg vil si at det er viktigere for foreldre å gjette barna sine fordi de finner spill veldig raskere enn foreldrene. Hvis foreldre er interessert og vet om pedagogiske spill av høy kvalitet, kan de selvfølgelig tilby disse til barnet sitt, men jeg foretrekker at foreldrene rett og slett ser hvilke spill barnet har lastet ned og filtrerer dette innholdet», råder intervjuobjektet.

Psykologen anbefaler også å leke med barnets favorittdataspill, eller i det minste holde seg nysgjerrig mens barnet spiller det. Dette bidrar til å forstå konteksten i spillet, om det skader ham, og til å bli bedre kjent med barnet – uavhengig av om det er interessert i strategi-, rolle- eller reaksjonsspill.

Kamper i spillet kan ikke sammenlignes med vold

E. Gudelienė sa at voldelige spill ikke bør være på en barnedatamaskin, men det skal ikke hastes med å slette spill som inneholder kampscener. «I spill er det ofte en konflikt eller kamp som ikke er dårlig i seg selv, for i eventyr har vi ofte «gode» kamper mot «bad boys». For eksempel, hvis en skurk forsvinner inn i et spill så snart han berører ham med en tryllestav eller sverd – er det ikke et voldelig spill, det er en kamp og en sjanse til å slippe løs intern aggresjon på en trygg måte. Men dataspill som inneholder skytespill, boblende blod, tilsvarende lyder eller visuelle effekter er virkelig skadelige for et barn, forklarer psykologen.

Ifølge E. Gudelienė har det blitt forsket på effekten av voldelige dataspill på ungdom og voksne som spiller dem i rundt 20 år, men forskerne er fortsatt uenige om hvorvidt det voldelige innholdet har en langsiktig effekt på psyken. «Folk som spiller voldelige dataspill er kjent for å være mer tolerante overfor aggresjon. – De blir ikke mer aggressive selv, men de blir mer tolerante overfor aggresjon og reagerer ikke like raskt på ulike former for mobbing, sier samtalepartneren.Assosiativt bilde.

Fra 8. til 13. februar lærer du også hvordan du spiller dataspill trygt. på Safer Internet Week-arrangementer. Som en del av det årlige globale initiativet, vil Online Lithuania-prosjektet også fokusere på temaet skadelig nettinnhold: elever i klasse 4-6 kan ta kurs om nettspill, nettvenner, sikker oppførsel og skadelig innhold på nettet og på det nasjonale tryggere internett quiz.

En datamaskin anbefales ikke tidligere enn tre

I følge psykologen er det virtuelle rommet som en fremmed – så foreldre bør ta ansvar for de individuelle egenskapene til det voksende barnet hvis deres avkom kan bli trygt kjent med dem. «Det vil vi ikke unngå, men jo senere det virtuelle rommet dukker opp i barnets liv, jo mer rom vil det få til å oppleve og bli kjent med hverdagsverdenen, der det også er interessante og hyggelige ting. Det virtuelle rommet er imidlertid veldig inkluderende – som en godterifest, og etter så mye moro er det vanskelig å finne et alternativ, sier E. Gudelienė.

De fleste fagfolk er enige om at en datamaskin ikke anbefales for barn under 2,5-3 år og kan nås senere for å sikre trygt verktøy og innhold. I førskolealder kan dataspill bidra til å forberede skolen bedre, fordi Internett er fullt av en mengde pedagogiske oppgaver, men tiden ved datamaskinen bør ikke overstige en time per dag. Elever i skolealder anbefales ikke å bruke mer enn en og en halv time til to timer ved datamaskinen, og realiteten er at tenåringer ikke bør bruke mindre tid enn i cyberspace, ikke inkludert nattesøvn. «For eksempel, hvis 8 timer er viet til søvn og 8 timer til klasse, må de resterende 8 vies til virkelighet og sosialt samvær med venner, familie eller kjæledyr,» sa hun.

Hva skal jeg gjøre hvis disse anbefalingene ikke følges? E. Gudelienė råder til å ikke tenke på begrensninger, men på alternativer. «For å oppnå en balanse mellom den digitale og den virkelige verden, er det viktig for foreldre å sikre kommunikasjon med barnet sitt etter å ha forlatt det virtuelle miljøet – gå en tur sammen, snakke, spille brettspill, ta seg av daglige behov, besøker Kom nær mennesker når det er mulig. Det er viktig å være sammen i familien, å søke felles interesser og å respektere hverandres verden med respekt. Kommunikasjon med foreldrene er nødvendig for at barnet og ungdommen skal vokse opp trygt og føle seg nødvendig, ellers blir det virtuelle rommet ofte en erstatning for kommunikasjon, sier eksperten og deler funnene sine.

Begrensninger – hvis du merker noen plagsomme tegn

Uten å prioritere kontroller og restriksjoner legger ikke psykologen skjul på at det er tilfeller der de er uunngåelige. «Dette er passende når vi ser at en tenåring endrer seg: økt frykt, samhold når han ikke lenger kobler seg til timen, sitter ved datamaskinen om natten. Dette er tegn på at tiden på Internett bør begrenses, understreker psykologen. Ifølge henne kan slike kontroller brukes i teknologier som Family Link-mobilappen, som følger og begrenser tiden på skjermene.

E. Gudelienė understreker også viktigheten av sikkerhetsspørsmål i alle aldre. «Det ser ut til at tenåringer allerede burde ha klare regler for hvordan de bruker Internett trygt – ikke dele personlig informasjon, sende bilder av hjemmet sitt, kommunisere forsiktig med fremmede osv. – men erfaring viser at tenåringer blir knyttet til virtuelle venner raskt og ofte gi dem for mye informasjon.» , – hun sier.

Safer Internet Day, et initiativ fra 150 nasjoner, som vil bli feiret 9. februar i år, er ment å forbedre denne situasjonen. Målet med initiativet er å møte dagens digitale utfordringer og å fremme tryggere bruk av internett og digitale teknologier for alle mennesker, spesielt barn og unge.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment