Home » Putin har avskaffet visumtilrettelegging for EU-tjenestemenn

Putin har avskaffet visumtilrettelegging for EU-tjenestemenn

by Gabriel Scott

Russlands president Vladimir Putin suspenderte mandag visumtilretteleggingsreglene for tjenestemenn og journalister fra «uvennlige» europeiske land som svar på sanksjonene som ble pålagt landet hans for å invadere Ukraina.

Etter at Kreml sendte ut tropper til et naboland i februar, kunngjorde vestlige stater en rekke straffetiltak mot Moskva som ga den russiske økonomien et alvorlig slag.

I følge en tekst utgitt av Kreml er ordren «om visumgjengjeldelse i forbindelse med utrygge handlinger i utlandet» «basert på behovet for presserende gjengjeldelsestiltak».

I følge det nye regelverket gjelder ikke lenger visumfritakene for offisielle delegasjoner fra alle EUs medlemsland samt fra Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.

Ordren strammet inn prosessen med å sende inn dokumenter og forlot den forenklede prosedyren for å utstede visum for flere innreiser til tjenestemenn og journalister.

I tillegg har utenriksdepartementet og andre byråer blitt beordret til å avgjøre om de skal innføre separate restriksjoner på innreise for «russland-uvennlige» utlendinger.

I forrige måned utvidet Moskva listen over såkalte «uvennlige» land som svar på vestlige sanksjoner. Det inkluderer alle 27 EU-land, USA og Storbritannia.

EU har innført sanksjoner mot en rekke russiske tjenestemenn, inkludert Putin og utenriksminister Sergej Lavrov, og stengt luftrommet for landets flyselskaper.

Blokken har også forbudt sendinger fra Russlands statskringkastere RT og Sputnik, og anklaget dem for å bidra til Kremls «manipulasjonsoperasjon».


You may also like

Leave a Comment