Home » Radosław Furmański: Vi tilbringer vinteren på Kanariøyene. iQfoil er en vannformel 1

Radosław Furmański: Vi tilbringer vinteren på Kanariøyene. iQfoil er en vannformel 1

by Gunnar Garfors

Radosław Furmański er en ekstremt ambisiøs sjømann som representerer AZS AWFiS Gdańsk med drømmer om å starte i Paris. I et intervju med Maciej Mikołajczyk snakker han om: reservens rolle ved de olympiske leker i Tokyo og endringen av RS:X-klassen til iQfoil.

Maciej Mikołajczyk: Du kommer fra en liten by. Når bestemte du deg for å forlate henne? Kommer du ofte tilbake til Dobrzyń?

Radosław Furmański: Begynnelsen min var litt vanskeligere fordi jeg startet mitt windsurfeventyr ganske sent. Jeg hadde aldri seilt en optimist før som mange barn gjør. Jeg begynte å vindsurfe i en alder av tolv, i slutten av 2008 hadde jeg stått på brettet et dusin ganger og mestret de absolutte grunnleggende tingene. Klassekameratene mine seilte på større seil – 5,5 meter og jeg lærte akkurat på et 3,5 meter seil. Så begynnelsen var vanskelig, spesielt på vannet, og jeg følte at jeg ikke ville klare å ta igjen klassekameratene mine. Da jeg kom fra en liten by, var jeg i gode hender. Først ble jeg coachet av Ryszard Przybytek, deretter i 2011 av Michał Przybytek, den nåværende treneren for kvinnelandslaget. Vi var en liten gjeng med en god trener, vi jobbet hardt og etter tre år med trening ble jeg polsk juniormester. Jeg syntes ikke det var vanskelig å forlate byen da det ikke skjer så mye i så små byer. Jeg forlot dem i 2015 da jeg studerte ved Akademiet for kroppsøving og idrett i Gdańsk. Jeg angrer på at jeg ikke har tid til å returnere til hjemlandet mitt. Jeg besøker veldig sjelden Dobrzyń. Jeg besøker familien min der noen dager hver sjette måned. Jeg reiser mye og ofte er jeg ikke engang i Polen.

er du blant andre Junior verdensmester. Som ung, forventet du at det ville være så vanskelig å vinne medaljer i seniorene?

Det virker for meg som om jeg så eldre spillere som store autoriteter, Polens Przemek Miarczyński og Piotr Myszka. De var veldig erfarne spillere, over 30 år gamle, så jeg visste at spranget ville bli stort og nivået mitt som 19-åring er definitivt lavere. Det tar de fleste juniorer flere år å nå topp ti i store konkurranser. Jeg var attende på det første verdensmesterskapet i Oman. Dette flotte resultatet bekreftet at jeg kunne være i dette laget, som da ble ledet av Paweł Kowalski og Cezary Piórczyk.

Hvordan og hvor vil du fortsette å trene på vannet i vintersesongen? Forbereder du deg på å reise til USA igjen?

Turen til Amerika gikk mest for VM i Miami, som finner sted der i januar eller februar. Jeg har vært der to-tre ganger og vi tilbringer vanligvis vinteren på Kanariøyene, nærmere bestemt på øya Lanzarote. Forholdene er veldig fine der. Det er minst 18 grader, så temperaturene påvirker ikke treningen vår. Det mangler ikke på vind her, vannet er varmt. De fleste spillere, tidligere fra RS:X, tilbringer nå vinteren der med iQfoil. Det er som et internasjonalt olympisk vindsurfingsenter. Vi går dit hvert år og programmet er likt. Bilen vår med montering går i november eller desember og returnerer i februar eller mars. Vi tilbringer hele vinteren der og flytter så til fastlandet for trening.

Hvordan var reserverollen din ved OL i Tokyo? Angrer du på at du ikke begynte der, eller likte du denne stillingen?

I tilfelle noe skjedde med Piotr Myszka kort tid før OL, ble jeg registrert som vikar på det tidspunktet. På grunn av at RS:X-klassen nærmet seg slutten, var gruppen liten og spillerne hadde ingen å trene med. De fleste av kollegene mine byttet da til iQfoil-klassen og jeg hjalp Piotr med forberedelsene og byttet konkurrenter med en forsinkelse. Det var en unik situasjon og mitt engasjement. Jeg husker jeg konkurrerte i disse olympiske farvannene to ganger og endte på sjetteplass én gang i et hardt kjempet verdenscup. Forholdene i Tokyo ville passe meg bedre ettersom jeg har konkurrert der noen ganger og følt meg komfortabel der. Forholdene på selve lekene varierte. Målet mitt, som enhver ambisiøs idrettsutøver, var å vinne den nasjonale kvalifiseringen, men jeg mislyktes. Piotrek Myszka vant den med klar poengmargin, jeg tok andreplassen i den og var derfor innbytter, noe som uansett var et privilegium for meg.

Hvordan følte du deg da nyheten kom om at iQFoil skulle være med i de olympiske leker i Frankrike? Hva var din første reaksjon?

På den ene siden har jeg vært fornøyd, på den andre siden har jeg tilbrakt hele seniorkarrieren min, som er rundt seks år pluss to år junior juniorer, i RS:X. Nivået mitt i dette kurset økte, jeg ble bedre og bedre forberedt fysisk og fysikken var opp til konkurransen. Jeg ble nummer sju i verdensmesterskapet og femte i EM. Det tok litt tid før jeg begynte, men etter hvert følte jeg meg bedre med det. På den ene siden var jeg veldig redd om jeg skulle finne meg selv i iQfoil fordi jeg hadde mange hull der. Denne konkurransen er en naturlig konsekvens ettersom RS:X-klassen en gang erstattet Mistral-klassen på grunn av utviklingen av utstyr og teknologi. Det er flere og flere flygende brett, og først var det en drage på en folie. På den annen side er jeg veldig glad fordi RS:X-klassen var veldig utdatert og mer fysisk og teknisk krevende. Særlig for unge spillere har det vært vanskelig å navigere, mens nykommeren tiltrekker seg stor interesse fra yngre juniorer og ungdommer. I tillegg er hastighetene i den betydelig høyere. For å gå fortere trengs det mindre vind, 30 eller 40 km/t, ca 10 eller 12 knop er nok. Bare det å sveve med konkurrentens seil, brettet omtrent en meter høyt over vannet, er spektakulært ettersom det er lengden på foliemasten. Det er 50 til til og med 80 deltakere ved startstreken som beveger seg raskt – vi seiler mot vinden med en hastighet på ca. 30-35 km/t, med vindhastigheter opp til ca. 50 km/t. Vi er den desidert raskeste OL-klassen i seiling. Dette er et annet format enn RS:X. Når vinden er svakere eller middels, er det halvvindsstarter, altså slalåm. Løpet varer da bare 3 til 4 minutter og er veldig raskt. Et løp i denne klassen varer vanligvis i 12 minutter. I andre kurs er tiden inntil 45 minutter. Båtene beveger seg veldig sakte og disse løpene blir sett på som å se på det voksende gresset, og for oss er det som Formel 1 på vannet.

De ser etter verdensmesterskapet i denne spesialiteten. Hva overrasket deg med det?

Besøkstallet var rekordstort, med rundt 165 deltakere. Vi ble delt inn i tre grupper – gull, sølv og bronse. Jeg husker at på det siste EM ved Gardasjøen, da jeg var 15, var det også stort oppmøte. Jeg er imponert over fremgangen min og ser at jeg kan ta igjen det tempoet til tross for ett års forsinkelse.

Du endte på 27. plass i dette mesterskapet. Er det bra eller håpet du på mer?

Jeg håpet å forbedre min 15. plass i EM, men før jeg dro til Frankrike hadde jeg alvorlige helseproblemer og starten var et stort spørsmålstegn. Og selv om selve regattaen ikke gikk etter mine ønsker, har jeg gjort store fremskritt.

Du vil konkurrere sammen med Paweł Tarnowski. Motiverer denne nasjonale kampen deg enda mer?

Herrelaget består av rundt ti spillere. Det er en stor gruppe og ved slutten av RS:X var det to eller tre. Jeg trener med ham. Vi startet i Marseille som de beste spillerne. Jeg tilbrakte alle arrangementer og treningsleirer sammen med Paweł. Når vi har gode spillere på vannet, øker nivået på hele gruppen raskere. Du kan se at polakkene tar igjen og holder tempoet oppe.

Tenker du allerede intenst på de olympiske leker i Frankrike? Hva må til for at du som spiller skal vises i den?

Ja, selvfølgelig. Jeg tenker allerede på de olympiske leker. Så langt kjenner vi ikke det nasjonale kvalifikasjonssystemet. For øyeblikket vet vi at verdensmesterskapet i Haag vil være det første arrangementet et land kan kvalifisere seg til, og det vil ikke utgjøre noe problem for Polen. Når det gjelder det nasjonale systemet, vil vi snart bli kjent med det. Jeg tror dette blir hovedbegivenhetene, nemlig VM og EM. Sjåføren med flest poeng går. En beslutning må tas i 2023 og 2024, rundt mai eller april. Nå er de avgjørende årene.

Føler du at du fortsatt har reserver? Kan du svømme bedre og raskere?

Jeg har fortsatt nok reserver. Jeg slutter meg til den internasjonale eliten. Jeg ser det på alle fester. Disse linjene blir uklare, og jeg har allerede hoppet over en del spillere. Jeg har fortsatt mye reserver i kroppen. Jeg må opp 10-15 kilo her. Vektøkningsprosessen fortsetter. For øyeblikket er jeg fortsatt betydelig lettere enn toppkonkurrentene, så jeg mangler vekten og derfor farten i sterkere vind.

Hvordan vil du oppsummere året som har gått 2022? Hva var pluss og minus med det?

Jeg anser det som vellykket i sport. Da mener jeg først og fremst tredjeplass på et godt besøkt arrangement i Nederland og 15. plass i EM. Det er veldig gode steder. Takket være den reviderte første vinteren på Lanzarote, har jeg gjort mye fremgang og kan se mange resultater. Ulempen er helseproblemene jeg hadde før VM. Og privat fullførte jeg mastergraden på Idrettshøgskolen i Gdansk i fjor. Jeg er 26 år og står overfor den store utfordringen med å forene idrett på høyeste nivå med voksenlivet. Seiling er jobben min og en utfordring fordi jeg må leve av noe. Jeg er glad for at jeg fra i år kan representere byen Gdańsk og har også blitt det sportslige ansiktet til denne byen. Jeg håper at dette samarbeidet vil fortsette i lang tid.

Maciej Mikołajczyk snakket med Radosław Furmański
Foto av Szymon Sikora/Robert Hajduk

You may also like

Leave a Comment