Home » Rafał Gaweł: Han fikk politisk asyl. Er det en helt eller en jukser?

Rafał Gaweł: Han fikk politisk asyl. Er det en helt eller en jukser?

by Thure Lindhardt

  • I 2019 dømte en polsk domstol Gawel til to års fengsel for uredelig forretningsvirksomhet. Høyesterett avviste kassasjonsanken
  • Da han søkte om asyl i Norge, argumenterte han for at han ikke kunne forvente en rettferdig rettssak i Polen og at den polske regjeringen ønsket å stenge den.
  • Gaweł avviser alle påstander som «falske». – Statsadvokaten vil gjøre meg til en bedrager og har kastet ulike saker i en pose som ikke har noe med hverandre å gjøre – sier han
  • Mer informasjon finner du på hovedsiden til Onet.pl

«Den siste dagen av 2018 setter Rafał Gaweł seg inn i en bil med kona og barnet og rømmer over den polske grensen i vest. Paret hadde ikke passet med seg. Hun pakker bare det aller nødvendigste i bagasjerommet Hun dro til Norge via Tyskland. Der, i Oslo, søkte hun om politisk asyl», skriver Paul-Jonas Hildebrandt i nettutgaven av ukeavisen «Die Zeit». Norske myndigheter ga dem asyl i september 2020.

For den liberale delen av det polske samfunnet er Gaweł en helt som motsetter seg den økende bølgen av rasisme, forklarer forfatteren, og minner om at en aktivist fra Białystok var med å grunnlegge Senter for overvåking av rasistisk og fremmedfrykt og skaper av TeatrTrzyRzecze. er teater.

I 2019 dømte en polsk domstol Gawel til to års fengsel for uredelig forretningsvirksomhet. I mars i år. Høyesterett avviste kassasjonsanken. Dommen er rettskraftig, understreker «Zeit».

Hevn eller rettferdighet?

Gaweł erkjente ikke straffskyld. Han hevdet at han ble offer for etterforskernes hevn for å ha laget en rekke rapporter om å fremme fascisme. Da han søkte om asyl i Norge, argumenterte han for at han ikke kunne forvente en rettferdig rettergang i Polen og at den polske regjeringen ønsket å tie ham.

Hildebrandt peker på den bredere konteksten til Gallia-saken. Han husket at PiS har gjennomført en «veldig kontroversiell» rettsreform siden 2015. Norge trakk seg fra finansieringen av European Justice Assistance Program i februar 2020, med det argumentet polske retter de er ikke lenger uavhengige. – Norge sender et dramatisk signal: Polen, som er en del av EU, kan ikke betraktes som en sikker rettsstat, heter det i avisen.

Forfatteren avgjør ikke om Gaweł faktisk er et offer for politisk trakassering. – Saken er mer komplisert enn den ser ut ved første øyekast, sier Hildebrandt.

Konflikter i Białystok

Den tyske journalisten går tilbake til 2013. Han beskriver klimaet i Białystok og den økende innflytelsen fra radikale konservative krefter. «I Białystok ble leiligheten til en tsjetsjener satt i brann, et homofilt par blir offentlig stigmatisert av høyreaktivister på en kafé, hakekors og høyreorienterte slagord kan sees overalt på fasadene til byens hus», leser vi. i Die Zeit.

Gaweł kritiserer statsadvokatembetet for å ha avsluttet etterforskningen av høyreorienterte grupper som er ansvarlige for å male hakekors. Påtalemyndigheten ser dem ikke som fascistiske symboler, men snarere som et hinduistisk tegn som symboliserer lykke. I 2014 innledet statsadvokaten sak mot Gawł. I november samme år tok han ut siktelse for bedrageri i retten. I 2016 dømte en domstol i Białystok ham til fire års fengsel. «Dette er hevn», sier aktivisten.

Forfatteren nevner konflikten mellom Gawło og Adam Andruszkiewicz – en aktivist for den helpolske ungdommen fra Białystok, som ble utnevnt til statssekretær i digitaliseringsdepartementet i desember 2018. I følge Gaweł fikk denne nominasjonen ham til å forlate landet.

I et intervju med Die Zeit avviser Gaweł alle påstander som «falske». «Statsadvokaten vil gjøre meg til bedrager og har kastet ulike saker i en pose som ikke har noe med hverandre å gjøre» – forklarer han.

Resten av artikkelen er under videoen:

Stiftelser tar forbehold

Hildebrandt påpeker at uavhengige institusjoner også sår tvil om Gawel. Flere internasjonale stiftelser anklager ham for å ha tilegnet seg stipend og tilskudd til visse prosjekter. Forfatteren understreker at dette ikke er stiftelser som støtter dagens regjering. Ingen av dem sendte inn en kriminell klage fordi de fryktet at Gaweł ikke ville få en rettferdig rettergang. Etter deres mening gjorde aktivisten ingen forskjell mellom hva som var lov og hva som ikke var og satte sine egne interesser over alle ordninger.

Avslutningsvis antyder forfatteren at Gaweł kanskje er en tvetydig figur – en helt og en bedrager. Rettsprotokollene viser en mann med et forvirret liv som etter jernteppets fall «skled» i årevis i et land plaget av store økonomiske problemer.

«Gawełs politiske aktivitet er modig og prisverdig. Rafał Gaweł har blitt et symbol på alt som gikk i feil retning i Polen. Hans image som en kjemper mot det polske autokratiet er hans skjold. Ethvert treff på den behandles som et nytt angrep fra høyre. Tilliten til uavhengigheten til polske domstoler har blitt rystet for mye,» oppsummerer Hildebrandt den gang.

Til slutt minner Die Zeit om at EU-kommisjonen nylig tok opp flere saker i forbindelse med den polske rettsreformen av EU-domstolen. I mars 2019 erklærte den høyere regionale domstolen i Karlsruhe EUs arrestordre mot de domfelte polakkene ugyldig, ettersom polske dommere ikke var i stand til å avgjøre uavhengig. Nederland midlertidig nektet å utlevere de forfulgte polakkene.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment