Home » Reglene i Norge, som er gode å kjenne til for nykommere, er endret

Reglene i Norge, som er gode å kjenne til for nykommere, er endret

by Gunnar Garfors

Det er mange rare regler i Norge som vil være nyttige for nykommere, fra dødsforbud i enkelte deler av landet til å vite hvilke bær man skal plukke eller når man skal kjøpe alkohol. Her er noen slike regler.

Allmennhetens høstingsrett – allmennrett til høsting

Noe av det beste med Norge er uten tvil at det aldri er for langt unna naturen. Om sommeren er Norge rikt på deilige bær. Bær på sommerkvelder i Norge, når de er lyse lenge eller nesten ikke blir mørke i det hele tatt, for så å kjøre hjem og koke syltetøy med disse bærene og spise med Sveler (norske pannekaker, ofte servert med syltetøy, rømme eller brunost). ) er en av de mest avslappende tingene.

Heldigvis slår friluftsloven fast at det er fullt lovlig å samle og spise bær, nøtter, sopp, urter eller andre naturlige planter.

Med nivåene er det imidlertid litt annerledes. Multebær er et spesielt viktig bær i Norge. I enkelte deler av landet har hele familier egne innsamlingssteder, og disse stedene holdes hemmelige. Dette er fordi disse bærene ikke kan dyrkes kommersielt, sesongen er veldig kort, og de er dyre.

Dermed gjenspeiles respekten for klarteksten også i loven. Ved innsamling av tekstiler nord i landet, pass på at dette ikke gjøres på privat eiendom, da dette bryter med lovene i Nordland og Troms og Finnmark.

Vinterdekk

I Skandinavia er kjørereglene strenge og Norge er intet unntak. Gitt det rådende været er dette ikke overraskende. Forståelig nok følges derfor reglene for sommer- og vinterdekk. Normale eller piggdekk er tilgjengelig i Norge. Piggdekk er tilgjengelig i de fleste deler av landet fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. Hvis en person blir tatt for ulovlig kjøring med piggdekk, risikerer de en bot på 1000 kroner. Dette gjelder også turer med piggdekk i lavsesongen eller hvis dekkprofilen er mindre enn 3 mm dyp.

Kjøper alkohol på søndager

Alkohol er ikke bare dyrt i Norge – salget er regulert av staten. Enhver drikkekvalitet over 4,7 kan kun selges i statlige monopoldrikkebutikker som stenger kl. 18.00 på hverdager og i det hele tatt er stengt på søndager.

Svakere alkoholholdige drikker som øl eller cider kan kjøpes i supermarkeder frem til kl. på hverdager og til 18.00 på lørdager. Salg av alkohol i butikk er forbudt på søndager.

Alkohol kan kjøpes på lørdager fra kl.

Vinmonopol stenger kl. 15.00 på lørdager, noe som betyr at du må vente til mandag hvis du vil kjøpe dette sterkere enn øl. Lørdager rundt klokken 14.30 er det kø ved vinmonopolene – det forsøkes å levere alkohol før de stenger.

I Norge er det uttrykket Jeg må rekke polet: I Norge er det en gyldig unnskyldning å ville klare seg på vinmonopol.

Allemannsretten – universell lov

Universell lov gir enhver mulighet til å reise eller campe i Norge, uavhengig av hvem som eier grunnen.

Loven tillater uinnskrenket bevegelsesfrihet til fots eller, det som er spesielt karakteristisk for nordmenn, på ski. Det er en allemannsrett basert på landets kulturarv. Camping er kun mulig mer enn 150 meter fra et hus eller en hytte. Jordbruksareal er unntatt fra denne regelen. Og ønsker man å campe på samme sted mer enn én natt, kreves tillatelse fra grunneier.

Kastrering og sterilisering av hunder

I dag er kastrering og kastrering av hunder utbredt. Det antas at dette kan forbedre dyrenes atferd eller forlenge levetiden deres.

Det er ulovlig å operere dyr i Norge med mindre det er nødvendig for deres helse. Dette forbudet er nedfelt i den norske dyrevelferdsloven. En hund kan for eksempel kastreres eller kastreres hvis det forbedrer helsen, for eksempel hvis tispa er utsatt for urinveisinfeksjoner.

Dersom det oppstår atferdsproblemer anbefaler norske veterinærer bedre trening for hunder. Riktignok kan katter kastreres eller kastreres.

Skrapmetall

Nordmenn baker gjerne pølser, pinnebrød og andre delikatesser i naturen. I tillegg er brenning av skrap en allemannsrett for Allemannsretten.

Men fra 15. april til 15. september. Det er forbudt å brenne bål, det vil si at hvis du ønsker å gjøre opp bål, må du først innhente tillatelse fra lokale myndigheter. Unntak fra denne regelen gjelder i områder hvor det ikke er «åpenbar» brann. Det er sant, lokale regler kan variere igjen.

Svalbard

Svalbard er en øygruppe som ligger omtrent mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Det er et populært sted for turister. Mange kommer hit for å beundre midnattssolen om sommeren, nordlyset eller isbreene på skjærgården og det arktiske dyrelivet om vinteren.

Den administrative hovedstaden på Svalbard, Longyearbyen, på øya Svalbard, er den nordligste byen i verden. Noen av reglene hans er de merkeligste ikke bare i Norge, men rundt om i verden.

For det første kan ingen begraves på denne øya. På grunn av den konstante frysingen ville likene som ble gravlagt på Spitsbergen ikke brytes ned. På 1990-tallet oppdaget forskere liket av en person som døde under en spansk influensaepidemi. Den inneholdt fortsatt et vedvarende virus. Personene som dør i Longyearbyen blir fraktet til fastlandet eller kremert. I tillegg vil mennesker hvis helse har blitt dramatisk forverret og kanskje nærmer seg slutten av livet, også måtte flytte til fastlandet.

For det andre, for å beskytte sjeldne arktiske fugler, er katter ikke tillatt på øya.

Dessuten er de strenge norske reglene for salg av alkohol enda strengere her – salg av alkohol er regulert. Svalbards månedlige kvote for skjærgårdsbeboere inkluderer inntil to flasker brennevin (eller fire flasker likørvin), en halv flaske likørvin (eller én flaske annenhver måned) og 24 bokser øl og en liten mengde svak vin.

Det er tross alt ikke mulig å forlate en by uten en pistol eller en person med en pistol. Dette er fordi isbjørn er rikelig i hele skjærgården.

Meldinger på telefoner

Å se noen andres meldinger på telefonen din er definitivt stygt. I Norge kan det til og med idømmes fengselsstraff for dette, da lesing av utenlandske meldinger blir sett på som et brudd på retten til privat kommunikasjon.

Alt dette gjelder hemmelig opptak av samtaler, åpning av brev adressert til en annen person, og forstyrrelse, endring, forfalskning eller ødeleggelse av overføring av informasjon til andre. Brudd på denne retten straffes med bot eller fengsel i to år.

Trøbbel i gatene

Bilproblemer er stressende over hele verden. Og i Norge er det nødvendig med refleksvest i bilen. Du trenger dem hvis du bryter sammen på veien og trenger å gå ut av bilen. En refleksvest er nødvendig da mange veier i Norge, foruten motorveier, hoved- og bygater, ikke er opplyst.

Når du går ut av en ødelagt bil, skal den merkes med et rødt reflekterende trekantskilt slik at andre sjåfører kan se bilen din.

Laget av thelocal.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Reglene i Norge, som er gode å kjenne til for nykommere, er endret

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment