Home » Reise til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffpriser

Reise til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffpriser

by Thure Lindhardt

De fleste nordmenn tilbringer enda en sommer i hjemlandet. Det er imidlertid dyrere for de som reiser rundt i Norge med bil i år.

Drivstoffprisene har skutt i været denne våren. Prisveksten er spesielt merkbar for beboere i «gamle» fossildrevne biler.

Imidlertid falt drivstoffprisene i fjor vår på grunn av koronaviruspandemien. Nordmennene, som reiste på ferie i hjemlandet i fjor sommer, kunne bruke litt mindre penger på bilturer.

På 12 måneder har oljeprisen steget fra 43 dollar til 76 dollar fatet. Dette er imidlertid ikke den eneste forklaringen på prisøkningen.

Prisene påvirkes også av:

Lokal konkurranse mellom bensinstasjoner;

Kronekurs – hvor mye koster det å kjøpe bensin og diesel;

Drivstofforbruk. Det globale drivstofforbruket falt i fjor vår da butikkene stengte. Det er mye kjøring som foregår nå, noe som driver opp drivstoffprisene;

Situasjonen for oljelagrene. Oljereservene er betydelig lavere i år enn i fjor.

Drivstoffprisene på Circle K bensinstasjonene har steget på grunn av de høyere innkjøpsprisene, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef ved bensinstasjonen.

«Kjøpsprisen – hvor mye vi betaler for bensin og diesel på det internasjonale markedet – har steget kraftig de siste månedene. Og det betyr høyere priser på det norske markedet, forklarer Hans Hansen.

Ifølge ham er folk kjent for å reagere på stigende priser.

KH Hansen la til at rundt 60 prosent. Bensinprisene er underlagt avgifter og ca 30 prosent. prisene er basert på kjøpesummen. Omtrent 10 prosent. dekker alle lagrings- og markedsføringskostnader og inkluderer fortjenesten.

Ifølge Hans Hansen er kampen om kundene tøff og prisene relativt enkle.

«Både bensin- og dieselprisene er gjenstand for sterk lokal konkurranse, og nedgangen i drivstoffprisene kan også skyldes priskrig i bensinstasjonsnettverket. Prisene svinger, og oftere faller de i stedet for å stige, sier KH Hansen.

Innenlandske priskriger kan også føre til prisforskjeller innenfor et land.

Ifølge SEB-analytiker Bjarne Schieldrop forventes dagens drivstoffpriser å holde seg slik utover sommeren.

– Omfanget av reiser vil reduseres senere, noe som kan påvirke prisene. Det store spørsmålet vil imidlertid handle om selve oljeprisen, som forårsaker de store bølgene. – Endringer i oljemarkedet er raske og vanskelige å forutsi, forklarer Schieldrop.

Laget av e24.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Reise til Norge kan bli dyrere i sommer på grunn av endringer i drivstoffpriser

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment