Home » Reklame for en homofil julenisse er en uventet hit

Reklame for en homofil julenisse er en uventet hit

by Connie Nielsen

Julereklamer har blitt en årlig tradisjon, og dukker ofte opp som minifilmer som forteller festlige historier. Men en norsk annonse der julenissen kysser en mann som venter på ham hjemme på julaften, har blitt en uventet hit, skriver BBC.

Statens Posts fire minutter lange annonse «Når Harry møter julenissen» viser en mann som skriver til julenissen på Nordpolen: «Alt jeg ønsker meg til jul, er deg». Og ønsket hans går i oppfyllelse.

– Vi ønsket å feire 50-årsjubileet for opphevelsen av loven om forbud mot likekjønnede forhold, sier Monica Solberg, markedsdirektør i Posten. Nettannonsering har blitt sett godt over to millioner ganger. «Vi la merke til det da. Vi forventet en reaksjon, men ikke i denne grad, sier talskvinnen.

Reklame kom ikke som en overraskelse i Norge eller de nordiske nabolandene, men utløste debatter andre steder. Hun har ikke bare fått ros, men også kritikk – det sies at julenissen er seksualisert.

I mange deler av verden ville ideen om en homofil juleroman bli sett på med stor kontrovers. Men i Norden blir reklame i stor grad sett på som en hjerteskjærende julehistorie, som gjenspeiler Norges progressive tilnærming til LHBT-rettigheter. Fram til 1972. Homofili var straffbart i Norge, det tok litt tid før holdningene endret seg.

Nå er ikke nordmenn sjokkert over en annonse der julenissen kysser en annen mann, men det ville vært annerledes hvis det ikke var for en aktivist. Kim Friele drev konstant kampanje for endring frem til 1972. I 2006 ble loven om likekjønnede endret og en 21 år gammel lov om ekteskap ble vedtatt.

Frieles meritter anses som så viktige for landet at det ble holdt en statsbegravelse forrige måned etter døden til den 86 år gamle aktivisten, med medlemmer av den norske kongefamilien. Svært få medlemmer av det norske samfunnet hedres ved den offentlige begravelsen, men denne aktivistens begravelse fant sted i Oslo Domkirke og ble sendt direkte på riksdekkende fjernsyn. Statsminister John Gahr Store snakket om «en varm, snill, modig og sterk mann som har forandret historien» under gudstjenesten.

Reklamestoppramme

You may also like

Leave a Comment