Home » Restriksjoner på elbiler. Norge har en plan

Restriksjoner på elbiler. Norge har en plan

by Connie Nielsen

Begrensninger på elbiler i et land som har blitt kjent for sin økning i popularitet? Naturlig. Norge har en plan.


Norge ønsker å innføre restriksjoner på elbiler fordi det er for mange av dem og de forurenser byene. For en vakker grønn katastrofe.

Hvis det et eller annet sted på internett starter en diskusjon om å gå over til elbiler og noen kaster slagordet om at det kanskje fortsatt er for tidlig, så er det alltid en motstander som argumenterer: NORGE HAR KOKT. Sjakkmatt, diskusjonen vant. Hvis du tar de rå tallene ut av kontekst, fremstår det slik – i 2021 var over 2/3 av de solgte nye bilene elektriske. Andelen biler med forbrenningsmotor synker hvert år, og norske politikere hevder at om maksimalt tre år vil hver bil som forlater utstillingslokalet være utslippsfri.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det å skaffe seg en elbil rett og slett lønner seg. De er fritatt for toll og moms (som er 25 % i Norge), de kan bruke bussfelt og maksbeløpet for veiavgift, parkeringsavgift, fergeavgift etc. er 50 %. Tariff for en bil med forbrenningsmotor. Nordmenn kan regne og liker å kjøpe slike biler. Men det er snart slutt.

En skog av ladere

Norge ønsker å innføre restriksjoner på elbiler

Ja, regjeringen er glad for at det er grønt, nullutslipp og det er generell velstand. Det er vanskelig å ikke ha, da landet har gått langt for å utvinne og selge olje i utlandet mens de selv investerer i fornybare energikilder. Det er anslått at over 92 % av elektrisiteten kommer fra vannkraftverk, mens resten kommer fra fornybare termiske systemer. Men jo flere elbiler er på norske veier, jo mer irriterende blir de.

Det er tross alt fortsatt en bil som trenger veier og parkeringsplasser og som tar opp verdifull plass. For å gjøre dette er det nødvendig å ta vare på ladeinfrastrukturen. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygard skrev nylig en uttalelse til Statens vegvesen om at elbiler er økologiske, men det er behov for å gjøre andre reiseformer mer attraktive, det vil si kollektivtransport, sykling og gange.

Les også: Volkswagen har rotet fryktelig til med TSI-motorer og vi prøver å rydde opp i det

HE HE HE

Spørsmålet oppstår hvordan man kan fraråde folk fra elbiler? Veldig enkelt – innfør begrensninger og reduser elbilens attraktivitet. Og hvordan fungerer det? Ta bort alle deres tidligere privilegier.

De gjorde at kollektivtransport sluttet å være populært i Norge. Folk kjører heller elbilen billig i bussfeltet enn å trenge seg inn i bussen eller tog sammen med andre. Elbiler genererer mye sekundærløft – støv fra slitte dekk og ved bremsing. I tillegg forårsaker elbiler trafikkork, akkurat som biler med forbrenningsmotor gjorde tidligere. Kanskje er det litt roligere, men effekten er den samme – du må stå på ditt. Folk er vant til det gode og har ingen intensjon om å endre det.

Les også: Hvordan transporterer du en sykkel med bil? De mest populære alternativene, deres fordeler og ulemper


Kanskje kunne det fortsatt oppleves, men det er også den andre siden av mynten.

Økonomiske privilegier førte til et betydelig kutt i Norges budsjett. Mindre inntekter betyr mindre penger til å investere i veiinfrastruktur og kollektivtransport.

Herskerne kom til den konklusjonen at noe hadde gått galt og det var på høy tid å endre det. Restriksjoner på elbiler bør gjøre Norge ustoppelig. Folk bør la elbilene stå på parkeringsplasser og bytte til kollektivtransport. Det virker for meg å være en drøm, for folk er ikke opptatt av reisen, men av komfort, og offentlig transport kan ikke holde tritt med egen bil i så måte.

Det er én måte å bringe kollektivtransporten tilbake til sin prakt – det er forbud mot privatbiler, men jeg vet ikke om nordmenn allerede er disiplinerte og opplyste nok til å gå med på det.

You may also like

Leave a Comment