Home » Romania kjøper to skvadroner med brukte F-16 fra Norge

Romania kjøper to skvadroner med brukte F-16 fra Norge

by Gabriel Scott

Forsvarsmaterialiell informerer hun ved å inngå en avtale med det rumenske forsvarsdepartementet om salg av trettito brukte F-16AM/BM flerrolle jagerfly. Ordreverdien er 388 millioner euro. I henhold til kontrakten skal alle jagerfly gjennomgå nødvendig vedlikehold og tilpasses den rumenske konfigurasjonen med støtte fra USA.

– Avtalen undertegnet av Forsvarsmaterell vil bidra til å styrke luftvåpenet til en av våre allierte samtidig som det genererer inntekter til norsk industri og staten, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Arbeidet med flyet skal utføres av norsk industri. I tillegg til jagerflyene skaffet rumenerne seg en pakke med reservedeler, verktøy og en treningspakke. Tempoet på flyleveransene er nesten høyt – de første flyene skal leveres innen utgangen av neste år, mens alle leveranser vil finne sted i 2024.

– Med salget av F-16-flåten jobbet vi også for å sikre muligheter for norsk industri, sier Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriall. «I dette spesielle tilfellet ble Kongsberg Aviation Maintenance Services valgt som en strategisk partner for å gi support, maskinvedlikehold og opplæring for det rumenske tekniske personalet.

De Norske Fighting Falcons ble lagt ut for salg i 2019. Forsvarsdepartementet ga Forsvarsmaterial i oppdrag å videreselge flyflåten på den gunstigste måten for Kongeriket Norge etter avvikling. Kampflyene ble tatt ut av tjeneste i begynnelsen av januar i år.

For tiden har Romania sytten post-portugisisk F-16, fjorten av dem i enkeltseters F-16AM-versjon, og tre – i toseters F-16BM. De første tolv jagerflyene ble anskaffet under en kontrakt inngått i 2013. Flyene ble oppgradert til MLU-standard av Lockheed. Leveringen av disse maskinene fant sted i Bucuresti i 2016-2017 og 2019 kjøpte mer fem jagerfly. Anskaffelsen av flere av disse flyene tillot dannelsen av en full skvadron. I likhet med de tidligere modellene ble også disse modernisert til MLU-standarden.

hvordan understreke Ifølge rumenske medier vil de norske flyene ikke bare gå raskere i drift enn de portugisiske, men også mer moderne enn de F-16 som er i drift. De norske maskinene gjennomgikk en tilsvarende moderniseringsprosess som MLU-standarden, men fikk blant annet muligheten til å bruke de nyere AIM-120D AMRAAM luft-til-luft-missilene, de nyeste variantene av Sidewinders og JDAM-bomber. I tillegg til den nye bevæpningen skal flyet tilpasses de tøffe vinterværforholdene som råder i Norge. Flyene som leveres skal brukes i minst et tiår og er ment å gi en broløsning for anskaffelse av nye femte generasjons fly.

Rumensk MiG-i-21.
(Airwolfhound, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic)

Regjeringen i Bucuresti har siden 2021 forsøkt å få maskiner fra Norge. I desember ga det lokale parlamentet forsvarsdepartementet grønt lys til å starte anskaffelsesprosessen, mens departementet fikk i juni i år avtale for kjøp av brukte fly. På det tidspunktet ble verdien av transaksjonen estimert til 454 millioner euro, hvorav 354 millioner euro for prisen på flyet og 100 millioner euro for kostnadene for logistikkstøtte og modernisering som skal gjennomføres ved hjelp av Washington.

I tillegg til F-16, opererer Forțele Aeriene Române seksten utdaterte MiG-21 LancerR, som er blant de eldste kampflyene i NATOs medlemsland. Flyene i originalversjonen (hovedsakelig MiG-21M og MiG-21MF) ble levert til Romania i 1969-1980. rumensk ved årtusenskiftet fiskebed modernisert ved hjelp av de israelske selskapene Aerostar og Elbit. Jagerflyets avionikk ble oppgradert og integrert med de franske R.550 Magic luft-til-luft-missilene.

Det endrer imidlertid ikke det faktum at disse flyene er sterkt utslitte og ulykker skjer regelmessig. En LanceR krasjet i mars i år, den forrige i april 2021, gikk en også tapt i 2018 og 2017. Piloter omkom i to av fire ulykker. LancerRs skal etter planen gå av med pensjon i midten av 2023.

Se også: Territorielt forsvar på taiwansk

Alan Wilson, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

You may also like

Leave a Comment