Home » Russerne triumferer, Norge er i trøbbel. «Hun sitter fast. Du har endelig tilstått»

Russerne triumferer, Norge er i trøbbel. «Hun sitter fast. Du har endelig tilstått»

by Catherine Monroe

Det bor bare fem millioner mennesker i Norge, men det hindrer dem ikke i å bygge idrettskraft. Selv om mange fans først og fremst forbinder dette landet med suksessen til vintersportsentusiaster, har det i årevis vært klart at representanter for andre disipliner også kan strekke seg etter seire og medaljer. Du har flotte idrettsutøvere eller en fantastisk fotballstjerne, Erling Haaland.

se videoen
Dawid Kubacki skled under trening

Nordmennene har bygget opp en sportslig tropp. Nesten perfekt system

For noen måneder siden, i anledning OL i Beijing, som nordmennene vant på tøylene, skrev vi mye om det eksemplariske systemet som er lagt opp her for at utøvere skal oppnå suksess.

Bargiel satte i gang et angrep på historien. «Krysser fingrene så sees vi i Polen»

– Nordmenn har organisasjonen Olimpiatoppen som trener toppidrettsutøvere: landslaget, EM og VM og OL. Den har de beste legene, fysioterapeutene, tekniske nyvinningene og alle midler, sier Maria Aleksandrova, en norskbasert journalist fra Russian sports.ru. – For eksempel før de olympiske leker i Korea startet de et program for å utvikle nye smøremidler ski. De investerte mye penger i det – siterer han.

Det er mange grunner til å rose Norges idrettsskole. Problemet er at det de siste ukene har vært en rift i systemet. Det er vanskelig å si hvor stort det er, men det kan sikkert få deg til å føle deg usikker på nordmenns troverdighet. Og alt fordi det har kommet frem informasjon om problemer med testutøvere i alderen 15-18 år fra dette landet. Det er forbudt ved lov å teste mindreårige konkurrenter uten samtykke fra foreldrene.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor lenge disse reglene har vært på plass, men det anslås at problemet startet for rundt to år siden. Utøverne ble ikke testet, og hvis de ble det, hadde de fått beskjed på forhånd om at det ville bli en test. Disse situasjonene er uakseptable og WADA har iverksatt passende tiltak. Verdens antidopingmyndigheter tvinger nordmennene til å endre reglene.

Et problem de visste om. «Jeg tror ikke de vil gjøre motstand»

– Dette er et problem som nordmennene var klar over, men det var ingen vilje i de øvre sjiktene til å løse det. Nå har de imidlertid ikke noe valg. Jeg tror ikke de er sterkt imot det. Med tanke på sanksjonene de står overfor, vil de helt sikkert takle det – forklarer Michał Rynkowski, direktør for det polske antidopingbyrået, i et intervju med Sport.pl. Straffene som er nevnt for nordmennene er først og fremst muligheten for å suspendere det nasjonale antidopingbyrået, potensiell manglende evne til å arrangere internasjonale konkurranser eller til og med sende konkurrenter til konkurranser av ulik rang.

Det ble ikke tatt noen avgjørelse på den siste verdenskongressen for antidopingbyrået. – Jeg antar at det blir en intensiv informasjonsutveksling mellom partene. Det er absolutt dialog på gang, og denne blindveien bør løses raskt. Men det endrer ikke det faktum at det er viktig å teste unge spillere, og at dette temaet ikke bør undervurderes. Noen av dem konkurrerer allerede på den internasjonale scenen og er på pallen. Det er derfor viktig at de også blir utsatt for uanmeldte antidopingkontroller i Norge, sier Rynkowski.

Saken vekker stor interesse i Russland, som bruker Norges problemer som propaganda. Mediene der etterlater ingen tørr tråd på de evige konkurrentene i vintersport. «Et system for juks. Norge innrømmer endelig å ha problemer med doping,» skriver sportbox.ru. «Det er Norge som sitter fast! De testet ikke juniorene for doping, og nå er de redde for suspensjon» – rykter sports.ru. Samme medium siterer lederen for Antidopingverket.

– Doping er vanlig i denne alderen. Unge idrettsutøvere er under press. Det er ingen tvil om at det foregår handel med illegale rusmidler i aldersgruppen 15-18 år, sa Anders Solheim, leder av Norsk Antidopingorganisasjon.

Vann til den russiske møllen. «De riktige spørsmålene vil komme»

«Barnebeskyttelse er bra, men reglene bør være de samme for alle idrettsutøvere. Og uansett hvem du er: verdens første racket Daniil Medvedev eller en lite kjent lokal tennisspiller, må du være klar til å score uten forvarsel innen ADAMS-datoen. Ja, disse prosedyrene virker merkelige for en lekmann, men her er det nødvendig å ikke legge press på et land for å endre intern lov, men å gjennomgå hele systemet som helhet, «sa RUSADA.

Det mest bekymringsfulle er at det ikke er kjent omfanget av problemet vi snakker om. – Det blir helt sikkert mange spørsmål, spesielt i forbindelse med unge idrettsutøvere. Og de vil ha rett, for spillerne ble faktisk behandlet annerledes. Det skal imidlertid bemerkes at når det gjelder en internasjonal konkurranse, har disse utøverne blitt behørig testet. Problemet gjelder kun de interne reglene i Norge – innrømmer Michał Rynkowski.

Hva er sjansene for at Norge får bøter? Litt. De vil helt sikkert ta opp lovspørsmålet, og WADA selv er også fokusert på å motivere forbedringer i systemer i stedet for å straffe fortiden. Det er en frist som nordmenn må ta opp problemet innen, hvoretter WADA vil verifisere at alle anbefalinger er fulgt.

Landsmenn av idrettsstjerner som Marit Björgen og Therese Johaug må forvente å høre påstander i fremtiden. Akkurat som den gang da det ble snakket om astmamedisiner som enkelte idrettsutøvere i landet tar. Russland vil absolutt ha mest å si når det prøver å bruke hver eneste snublestein i den vestlige verden for å lette sine egne problemer.

You may also like

Leave a Comment