Home » russisk aggresjon. Morawiecki snakket med von der Leyen

russisk aggresjon. Morawiecki snakket med von der Leyen

by Catherine Monroe

Regjeringens talsmann informerte om telefonsamtalen mellom statsminister Morawiecki og presidenten for EU-kommisjonen. Temaet var EUs reaksjon på de nylige beslutningene fra Russland.Statsminister Mateusz Morawiecki og president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen


© PAP / STEPHANIE LECOCQ
Statsminister Mateusz Morawiecki og president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen

Vesten fordømte president Vladimir Putins beslutning om statusen til de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk. Den russiske lederen anerkjente deres suverenitet og sendte offisielt ut tropper til de separatistkontrollerte områdene for å «sikre freden».

Under den ekstraordinære sesjonen i FNs sikkerhetsråd ble Russlands handlinger fordømt av diplomater fra blant annet USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Brasil, Kenya, Gabon, Irland, Norge, Albania, Mexico og Ghana. Hovedlandet som ikke tok et slikt skritt var Kina. Beijings representant i FN tok en annen posisjon mot krisen i Øst-Ukraina.

Polens reaksjon

Som svar på Russlands handlinger ber den polske regjeringen om et presserende møte i Det europeiske råd. «Beslutningen om å anerkjenne de selverklærte «republikkene» er en definitiv fornektelse av dialog og et grovt brudd på folkeretten. Det er en aggresjonshandling mot Ukraina som må møtes med et klart svar i form av umiddelbare sanksjoner. Det er det eneste språket Putin kan forstå», skrev statsminister Mateusz på Facebook Morawiecki.

Tirsdag morgen sa regjeringens talsmann på sosiale medier at Morawiecki har snakket med presidenten for EU-kommisjonen om mulige sanksjoner mot Kreml.

«Før midnatt i går hadde statsminister @MorawieckiM et møte med presidenten for EU-kommisjonen @vonderleyen. Statsministeren understreket at sanksjonene mot Russland bør være vidtrekkende for å forhindre ytterligere aggressive handlinger fra Russland, skrev Piotr Müller.

Müller varslet også at Ministerrådet vil diskutere situasjonen i Ukraina i dag.

«Dagens agenda for Ministerrådet vil bli utvidet til å inkludere en diskusjon av Russlands nåværende aggressive handlinger. Jeg vil minne om at agendaen også inkluderer lovforslaget om forsvar av fedrelandet, som regjeringen etter planen skal vedta i dag», skrev han på Twitter.

Błaszczak: Vi forventer alvorlige sanksjoner, ikke symbolske

Vesten fordømte Putins handlinger. Kina sender et annet signal

Zelenskyy formidlet et budskap til nasjonen. Det ble sagt sterke ord

You may also like

Leave a Comment