Home » Russisk sportsstjerne kommer tilbake for propaganda: «Russiske prostituerte» | Sport

Russisk sportsstjerne kommer tilbake for propaganda: «Russiske prostituerte» | Sport

by Gunnar Garfors

Sergei Karyakin, 32, ble sjakkmester i en alder av 12.

I en alder av 19 hadde han tittelen tidenes yngste stormester og kjempet på høyden av karrieren i 2016 en duell om verdenstittelen med nordmannen Magnus Carlsen.

Scanpix Foto / VM-kamp: Magnus Carlsen – Sergei Karjakin

Tidlig i karrieren representerte Karjakin Ukraina, men flyttet deretter til Russland og begynte å støtte Vladimir Putin sterkt.

Han støttet til og med den russiske hærens invasjon av Ukraina, der krigen allerede har krevd mange menneskeliv de siste dagene, og drepte 352 mennesker, inkludert 16 barn, ifølge ukrainske helsemyndigheter.

«Jeg uttrykker min støtte til deg, vår store leder, i å forsvare Russlands interesser ved å eliminere trusler og konsolidere fred. «Jeg håper at dere raskt vil fullføre alle oppgavene som er tildelt vår modige hær», ønsket Karjakin Kreml-angriperen i et langt åpent brev.

VIDEO: Kommandør for de ukrainske væpnede styrker: Vi har slått tilbake angrep fra taktiske grupper


Uttalelsen hans ble avvist av mange sjakkspillere.

«Den største skammen i sjakkens verden. Den ukrainskfødte er nå en russisk prostituert som tisser på gravene til sine tidligere landsmenn,» skrev den tyske stormesteren Georg Meier på Twitter om Karjakin.

«Russere, gå av! Så lenge du tror på falsk informasjon, dør folk», skrev Anna Muzičuk, den andrerangerte ukrainske sjakkspilleren i verden, på Facebook.

«Vi la merke til det den gangen. Atle Gronn, norsk sjakkspiller og professor i russisk ved Universitetet i Oslo, overfor Dagbladet. «Det er spesielt provoserende at Karyakin er privilegert som har tilgang til internasjonale medier og forstår hva som skjer.»

VIDEO: Ukrainske flyktninger henger i kø, frivillige deler ut mat til frosne og sultne mennesker


Den nåværende verdensmesteren i sjakk Magnus Carlsen, som beseiret Karjakin i 2016 og kjempet om tittelen, kommenterte krigen på norsk TV2: «Både jeg og russiske sjakkspillere er enige om at ingen land skal gjøre det. Jeg er glad for å leve i et fredelig land.»

Carlsen fikk svar fra Karjakin. «Og jeg er glad for å bo i Russland», svarte en russisk sjakkspiller på Twitter.

Karjakin er involvert i en åpen konflikt med chess24, en av Carlsens største sjakknettsteder.

«Chess24 eksisterer ikke lenger for meg», skrev Karjakin.

Magnusa Carlsenas

Magnusa Carlsenas

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har sagt at Karjakins kommentarer om krigen vil bli undersøkt av forbundets disiplinærkomité.

Russland er allerede kastet ut av årets sjakk-olympiade. Verken Russland eller Hviterussland har lov til å være vertskap for internasjonale sjakkturneringer.

You may also like

Leave a Comment