Home » Russiske «spøkelsesskip» opererte i Østersjøen før NS og NS2 ble sprengt

Russiske «spøkelsesskip» opererte i Østersjøen før NS og NS2 ble sprengt

by Gunnar Garfors

Ifølge svensk fjernsyn SVT, danske DR, Norges NRK og finske Yle, ble skipenes AIS-systemer slått av for å skjule plasseringen. «Men radiomeldingene som ble sendt av enhetene til basene til den russiske marinen gjorde at vi kunne rekonstruere deres posisjon, retning og hastighet,» understreker journalistene. Ruten til to av de tre skipene kunne da bekreftes ved hjelp av satellittbilder fra det norske selskapet KSAT.

Basert på dette ble det kjent at det første av skipene (navnet ble ikke kjent) forlot den russiske marinebasen i Baltiysk 6. juni 2022, og deretter 7. juni ankom stedet for påfølgende eksplosjoner nordøst for Bornholm.

Det andre russiske krigsskipet som ble oppdaget i området 14. juni er 86-meteren Sibiryakov, basert på Lomonosov nær St. Petersburg. «Skipet holdt seg over gassrørledningene i området ved sabotasjepunktene i nesten et døgn og beveget seg i lav hastighet,» understreker forfatterne av rapporten.

Den tredje anerkjente enheten er SB-123 – en 49 meter lang slepebåt fra den russiske baltiske flåten i Kaliningrad-regionen. Skipet nådde området for de senere eksplosjonene om kvelden 21. september, fem dager før den første detonasjonen. «Det er en enhet som blant annet brukes til å støtte redningstjenester i undervannsoperasjoner. Den har en kran med betydelig løftekapasitet», bekrefter militæreksperten fra Københavns Universitet, Jens Wenzel Kristoffersen, som er sitert i materialet.

Aktor Mats Ljungqvist, som leder den svenske sabotasjeetterforskningen, sa at han hadde «et godt bilde av skipstrafikken i området og tidsperioden som er relevant for etterforskningen». – Dette gjelder også for skip med AIS-systemet avslått, understreket han. Han ønsket ikke å avsløre ytterligere detaljer.

Tidligere rapporterte media om tilstedeværelsen av en annen russisk enhet nær sabotasjestedet. I slutten av april bekreftet kommandoen til det danske forsvaret overfor den danske avisen “Information” at 22. september, fire dager før gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 ble sprengt, ble et russisk spesialoppdragsskip SS -750 sprengt. pågår i nærheten av sabotasjestedet. Enheten har en liten ubåt AS-26 Priz om bord.

Den danske marinen tok 26 bilder som dokumenterer skipets tilstedeværelse. Tidligere sa det danske militæret at det hadde 112 bilder av forskjellige russiske skip i nærheten av NS 1- og 2-eksplosjonene. Det er ikke kjent nøyaktig hvilke skip som er avbildet på de resterende 86 bildene.

26. og 27. september 2022 oppsto gasslekkasjer fra de russisk-tyske gassrørledningene Nord Stream sør-øst for Bornholm og nordøst på øya. Den danske og svenske statsadvokaten etterforsker saken. Etterforskere fra begge land bekreftet at eksplosivene hadde eksplodert og pekte på en sabotasjehandling.

Fra Stockholm Daniel Zyśk (PAP)

profit/adj/

You may also like

Leave a Comment