Home » Russland truer Norge for å blokkere forsyninger til Svalbard

Russland truer Norge for å blokkere forsyninger til Svalbard

by Catherine Monroe

Departementet sa at det hadde oppfordret den norske chargé d’affaires til å protestere mot restriksjonene Russland mener blokkerer bevegelsen av mat og medisinsk utstyr.

Norge mistenker at lasten inneholdt maskineri for gruveindustrien, som er underlagt internasjonale sanksjoner. I tillegg blokkerte det muligheten for landtransport av forsyninger til Tromsø havn og derfra med containerskip til Svalbard. Russland kan rute forsendelser direkte fra sin egen havn i Murmansk, men de vil ta mye lengre tid og koste mye mer.

Resten av artikkelen er tilgjengelig under videoen

Svalbard er en del av Norge, men Russland har rett til å utnytte øygruppens naturressurser etter en traktat som ble undertegnet i 1920. Av denne grunn opprettholder den en diplomatisk tilstedeværelse i Barentsburg. I nærheten er det en russisk kullgruve, hvor flere hundre gruvearbeidere ble utvist fra Donbass-arbeidet der.

Av denne grunn omtales Svalbard-øygruppen og dens største øy Spitsbergen som NATOs «arktiske akilleshæl».

Russland har gjentatte ganger anklaget Norge for å bryte vilkårene i Spitsbergen-traktaten fordi de anser området som en demilitarisert sone.

Etter at den russiske hackergruppen Killnet la ut et varsel om et planlagt angrep på norske institusjoner på Telegram onsdag, Arbeidstilsynets nettsider og Bank-ID Digital ID.

Ifølge Dagbladet ga hackere onsdag formiddag ut et bilde av Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt som omdannes til en karakter fra Disneys eventyret Heksen, signert «Mrs Error», etterfulgt av en liste over mål, inkludert politiet og utenriksdepartementet.

Tidligere i uken gikk den russisk-tilknyttede Killnet-gruppen til angrep på statlige institusjoner i Litauen som gjengjeldelse for Litauens begrensning av transitt til og fra Kaliningrad.

Allmennkringkasteren NRK understreket at «for Norges vedkommende ser årsaken ut til å være lik».

Kilder: Reuters, AFP, PAP

Takk for at du bor hos oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment