Home » Russland truet med å undergrave grenseforløpet til Norge. AP: Det er enighet etter uker med spenning | utenriksnyheter

Russland truet med å undergrave grenseforløpet til Norge. AP: Det er enighet etter uker med spenning | utenriksnyheter

by Gabriel Scott

Tirsdag 5. juli dukket det opp en uttalelse på nettsiden til den russiske statsdumaen, der dens styreleder Vyacheslav Volodin «beordret å vurdere spørsmålet om å si opp avtalen med Norge om samarbeid i Barentshavet og Polhavet». Det norske UD går imidlertid ikke med på kanselleringen. Et nyhetsbyrå onsdag kveld AP Landene hadde imidlertid blitt enige om levering av et arktisk kullgruveoppgjør, heter det.

se videoen
Morawiecki angriper Norge. Cymański: Disse ordene var ikke de gladeste og mest dyktige

Russlands strid med Norge. Moskva ønsker å si opp avtalen om samarbeid i Barentshavet

Spitsbergen-traktaten trådte i kraft 9. februar 1920. Ifølge denne ligger jurisdiksjonen over Svalbardskjærgården til Norge, selv om andre land har rett til å drive virksomhet der bl.a. Og så er det en russisk kullgruve i Barentsburg (den nest største bosetningen på Svalbard, bebodd av mindre enn 500 mennesker). Russland anklaget i forrige uke Norge for å bryte traktatvilkår og blokkere mat for russiske gruvearbeidere. Det ble blant annet vist til at Norge «hindrer levering av mat og last til Svalbard».

I 2010 signerte Jonas Gahr Store, daværende sjef for norsk diplomati, en avtale med sjefen for det russiske utenriksdepartementet, Sergey Lavrov, om grenseovergangen i Barentshavet. Som en del av kontrakten overførte Russland 175.000 til Norge. kvadratkilometer av Barentshavet. Etter at Norge nektet å la varer transporteres til russiske landsbyer på Svalbard, sa det russiske kommunistpartiets parlamentsmedlem Mikhail Matvey at han kunne kansellere avtalen. Senere ble denne ideen også støttet av Volodin – skriver portalen uawire.org. Ifølge talskvinne i UD, Ane Lunde, «inneholder avtalen om skillelinjen ingen oppsigelsesklausul», så den gjelder på ubestemt tid.

For flere siste verdensnyheter, besøk hovedsiden til Gazeta.pl

Lavrov om å lekke Putins samtale med Macron: Vi har ingenting å skamme oss over

Norge har kommet til enighet med Russland om forsyninger til gruvearbeidere

Ifølge PA, etter uker med spenning mellom de to landene, sa Russlands generalkonsul i Barentsburg, Siegi Gushkin, onsdag at Norge hadde blitt enige om at transportørene skulle hente den omstridte lasten og bruke den til å krysse den russisk-norske grensen. – Ingen må holde tilbake norske transportører på norsk territorium. 5. juli forlot skipet med containere havnen i Tromsø og kommer til Barentsburg 8. juli, sa Gushkin. Som sitert av det russiske byrået TASS, sa Ane Lunde, talskvinne for det norske utenriksdepartementet, at avgjørelsen var «resultatet av en dialog med russisk side».

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei ShoiguRussland. Hvordan snakke om et angrep på Ukraina? Politikerne mottok 4 anbefalinger

***

Hjelp Ukraina, bli med i samlingen. Du setter inn penger på nettsiden pcpm.org.pl/ukraina

You may also like

Leave a Comment