Home » Russlands angrep på Ukraina. Direkterapportering – onsdag 12. juli

Russlands angrep på Ukraina. Direkterapportering – onsdag 12. juli

by Catherine Monroe

Russland har endret posisjon, og derfor er de ukrainske forsvarerne av Azovstal Metallurgical Plant i Mariupol løslatt, sa han på en pressekonferanse i Vilnius onsdag. Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan.

– For det første har Russland kommet med noen uttalelser; men så, når (hans ledere) fikk vite om visse omstendigheter, endret de posisjon og situasjonen endret seg, sa han.

Med dette refererte Erdogan til løslatelsen av forsvarerne av Azovstal-anlegget som var internert på tyrkisk territorium. I mai 2022 falt forsvarerne av Mariupol i Donetsk-regionen i russisk fangenskap etter nesten tre måneders kamp i det beleirede brohodet til Azovstal metallurgiske anlegg. Den 21. september, som en del av en fangeutveksling med Russland, klarte ukrainske myndigheter å løslate 215 militært personell, inkludert forsvarssjefene i Mariupol og Azovstal.

Fem offiserer fra Azovstal – sjefene for Azov-regimentet Denys Prokopenko og Sviatoslav Palamar, sjefen for den 36. marinebrigaden Serhiy Volynsky og Denys Shleha og Oleh Khomenko – landet i Tyrkia og skulle bli der til krigens slutt. Dette var en del av avtalene med Russland, der Erdogan spilte en viktig rolle.

Ukrainas president Volodmyr Zelenskyy besøkte Tyrkia 8. juli og forhandlet om løslatelse av befalene. Da Kreml-talsmann Dmitrij Peskov fikk vite om deportasjonen fra Tyrkia, sa han at det var i strid med avtaler som ble inngått med Russland om soldatene. Han anklaget Kiev og Ankara for å ha brutt avtalen.

You may also like

Leave a Comment