Home » Samtalene med Taliban startet i Oslo. Norge skaffet dem et luksusfly

Samtalene med Taliban startet i Oslo. Norge skaffet dem et luksusfly

by Gabriel Scott

  • Den norske opposisjonen har kritisert regjeringen for å sende et luksusfly for å hente Taliban
  • Den 15 mann store Taliban-delegasjonen ledes av den afghanske utenriksministeren Amir Khan Muttaqi
  • I følge en aktivist i Women’s International League for Peace and Freedom, «har Taliban vært fleksible og imøtekommende.»
  • Du kan finne flere slike historier på hovedsiden til Onet.pl

– La oss håpe at møtet vil åpne muligheter for forhandlinger, kommunikasjon og dialog – sa Jamila Afgani, som deltok i samtalene.

I den utstedte uttalelsen understreket den afghanske siden at deltakerne på møtet anerkjente at gjensidig forståelse og samarbeid er den eneste måten å løse Afghanistans problemer på.

Mandag skal en Taliban-delegasjon møte diplomater fra Norge, USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. Ifølge norsk fjernsyn NRK og avisa VG vil ikke UD-sjef Anniken Huitfeldt (Ap) delta i samtalene.

I begynnelsen av kunngjøringen uttalte Huitfeldt at Talibans invitasjon var «ikke deres legitimitet eller anerkjennelse».

– Vi må imidlertid snakke med de som praktisk talt styrer Afghanistan i dag. Vi må ikke la den politiske situasjonen bli en humanitær katastrofe, understreket hun.

Talibans besøk i Norge er første gang et vestlig land har vært vertskap for representanter for den nye afghanske regjeringen.

Norske medier har gjentatte ganger diskutert om det å invitere «barbarer som fratar kvinner sine grunnleggende rettigheter» er riktig grep. Representanter for opposisjonen og det innvandrerfiendtlige Fremskrittspartiet kalte regjeringen naiv. En tidligere Høyre-politiker og tidligere ordfører i Oslo har kritisert den norske regjeringens betaling og levering av et luksusfly for å hente Taliban.

– Nordmenn blir sinte når de ser terrorister fly ikke bare på første klasse, men også i privatfly, sa Fabian Stang. Den norske stat bærer også kostnadene ved å beskytte Taliban.

Det krigsherjede Afghanistan står overfor fattigdom, en pandemi og den verste tørken på 20 år, og landets økonomi vakler på randen av kollaps. I 2021, etter at Taliban tok makten, utgjorde de 40 % av Afghanistans BNP, internasjonal utviklingshjelp ble holdt tilbake av de fleste land. Bare humanitære organisasjoner opererer i Afghanistan.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet nyhetsbrev for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

You may also like

Leave a Comment