Home » Samtaler mellom Russland og Ukraina åpner i Istanbul – rts.ch

Samtaler mellom Russland og Ukraina åpner i Istanbul – rts.ch

by Peter Østbye

Forhandlingene mellom Kiev og Moskva skal åpnes i Istanbul mandag eller tirsdag for å prøve å stoppe den russiske invasjonen, som allerede har tvunget mer enn 3,8 millioner ukrainere til å flykte fra landet sitt. Ukraina har gått med på å diskutere sin nøytralitet «i dybden».

Et av de viktigste forhandlingspunktene gjelder «sikkerhetsgarantier og nøytralitet, den atomvåpenfrie statusen til vår stat», sa Ukrainas president Voldymyr Zelenskyy til uavhengige russiske medier søndag, ifølge Telegram-kanalen til den ukrainske presidentadministrasjonen.

Russian Telecoms Gendarme Roskomnadzor ga ut en uttalelse der de oppfordret russiske medier til ikke å publisere dette intervjuet, og bemerket at det ble satt i gang en etterforskning mot de som deltok i intervjuet.

Ukrainas suverenitet som en prioritet

Voldymyr Zelenskyy snakket med ukrainske journalister og husket sine prioriteringer: Ukrainas suverenitet og dets territoriale integritet «som er hevet over tvil».

Disse nye ansikt-til-ansikt samtalene kommer etter at den russiske hæren sent i uken kunngjorde at den endrer sitt «primære mål» i Ukraina. Fredag ​​vakte den russiske kommandoen overraskelse ved å kunngjøre at «hoveddelen av innsatsen vil bli konsentrert om hovedmålet: frigjøringen» av Donbass-gruvebassenget.

«Katastrofal» situasjon i Mariupol

Kampene fortsetter på bakken, men løkken så ut til å løsne i noen beleirede byer som Mykolaiv, der innbyggerne har funnet et visst håp etter uker der den russiske hæren forgjeves forsøkte å ta byen sør i landet.

I Mariupol øst i Ukraina beskrives den humanitære situasjonen som «katastrofal». I byen, som var beleiret og bombet i flere uker, «kjemper befolkningen for å overleve», sa det ukrainske utenriksdepartementet på sin Twitter-konto søndag kveld. «Russiske styrker gjør byen til støv,» la han til.

– Alle inn- og utganger fra byen er blokkert (…) Det er umulig å bringe mat og medisiner til Mariupol, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy søndag kveld. «Russiske styrker bomber humanitære hjelpekonvoier og dreper sjåfører.»

Rundt 2000 barn ble brakt til Russland, sa han. «Og det betyr kidnappet fordi vi ikke vet nøyaktig hvor de er. Noen er sammen med foreldrene sine, noen er det ikke. Det er en katastrofe, sa han.

You may also like

Leave a Comment