Home » Scholz: Vi er klare til å styrke Polens sikkerhet | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

Scholz: Vi er klare til å styrke Polens sikkerhet | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW Nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

– Vårt tilbud til Polen forblir uendret. Vi er klare til å styrke Polens sikkerhet ved å utplassere patrioter der – sa kansler Olaf Scholz torsdag (1. desember 2022) i Berlin. Og han la til at «diskusjonen om dette spørsmålet i Polen ikke er over ennå».

Tyskland har tilbudt Polen bruk av Patriot-missilforsvarssystemer etter et utilsiktet missilangrep i Przewodovo nær den ukrainske grensen som drepte to mennesker. Etter en første positiv reaksjon foreslo den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak at Tyskland skulle overføre Patriot-systemer direkte til Ukraina. Den føderale regjeringen utelukket ikke et slikt alternativ, men indikerte at de ville diskutere det med NATO-allierte. Dette spørsmålet var et av temaene på en felles pressekonferanse av Scholz og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag.

Alliansens leder berømmet Tyskland for tilbudet om å styrke Polens luftforsvar. – Dette er nok et eksempel på tysk ledelse i vår allianse og forpliktelse til å styrke NATOs avskrekking og forsvar. – Det er en diskusjon om dette spørsmålet i Polen, og det er for tidlig å trekke noen konklusjoner – bemerket han.

NATO vil øke beskyttelsen av gassrørledninger til havs

Ifølge Stoltenberg bør spørsmålet om de tre Patriot-systemene som Tyskland har tilbudt for å beskytte polsk luftrom skilles fra det mye bredere spørsmålet om å støtte Ukrainas luftforsvar.

– Vi er alle enige om at Ukraina trenger akutt hjelp, inkludert gjennom luftforsvarssystemer. Tyskland har allerede levert moderne kritiske luftvernsystemer, inkludert Iris-T. Allierte planlegger å øke denne støtten, sa NATO-sjefen.

«Det er imidlertid viktig å forstå at det ikke bare handler om å levere nye systemer, men også å sikre at systemer som vi allerede har levert kan fungere. Så det er behov for ammunisjon til disse systemene, reservedeler og service.

Patriot missilforsvarssystemer

Alliansen støttet også det tysk-norske initiativet for å opprette NATOs senter for undervannsinfrastruktur. «Rørledninger og kabler som ligger på havbunnen og bærer energi og data er livslinjene til våre økonomier,» sa han. Og han la til at den nylige sabotasjen mot Nord Stream-gassrørledningene er en påminnelse om hvor sårbar denne infrastrukturen er.

Det nye NATO-knutepunktet foreslått av Tyskland og Norge vil «tillate allierte å få bedre situasjonsbevissthet, identifisere sårbarheter og bidra til å dempe og løse forstyrrelser i denne infrastrukturen», sa Stoltenberg.

«Ikke undervurder Russland»

Torsdag deltok NATO-sjefen på en internasjonal sikkerhetskonferanse i Berlin. I sin tale advarte han mot å undervurdere Russland.

– Russiske missiler og droner fortsetter å regne ned over ukrainske byer, sivile og kritisk infrastruktur, og forårsaker store menneskelige lidelser. Og vinteren begynner allerede, sa Stoltenberg. Han berømmet Tyskland for dets økonomiske, humanitære og militære bistand til Ukraina. Betydningen av denne støtten «viser seg hver dag på slagmarken,» hevdet han.

Han oppfordret også tyske myndigheter til å fortsette å investere i forsvar. – Vi trenger en sterk og operativ Bundeswehr – sa han. – Dette er viktig for sikkerheten til Tyskland, men også for Europa og global sikkerhet.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment