Home » Sjakkolympiade: sjetteplass for polakker, niendeplass for polakker

Sjakkolympiade: sjetteplass for polakker, niendeplass for polakker

by Erlend Loe

På pallen i kvinnekonkurransen, sammen med Ukraina, var lag fra Georgia – 18 poeng hver og India – 17 poeng, og laget i Usbekistan triumferte i den åpne turneringen foran Armenia – 19 poeng og India – 18 poeng.

SE OGSÅ: Russiske Arkady Dvorkovich gjenvalgt som president i Det internasjonale sjakkforbundet

I den medaljeavgjørende kampen til kvinnelaget Hvit-Rød med nummer to, sølvvinnerne fra de forrige olympiske leker, hadde alle polske kvinner høyere rangerte sjakkspillere som motstandere.

Duellene til Monika Soćko (KSz Hetman Katowice) med Maria Muzyczuk og Maria Malicka (UKS Czternastka Warszawa) samt Natalia Buksa endte uavgjort. Nederlaget ble lidd av Alina Kaszlinska (KS Gwiazda Bydgoszcz) med eks-verdensmester Marija Muzyczuk på det første sjakkbrettet, sjuende på FIDE-rangeringen, og Oliwia Kiołbasa (KS Gwiazda Bydgoszcz), som kjempet lengst, også med eks-verdensmesteren Anna Uszenina på den tredje.

De polske kvinnene, som også hadde regjerende nasjonale mester Michalina Rudzińska (Strzelce Strzelce Opolskie) i Madras, klarte ikke å vinne medaljen, men det yngre laget ledet av trener Marcin Dziuba (Malicka, Rudzińska og Kiołbas er 19, 20 og 22 år) gammel henholdsvis ), kanskje han kommer tilbake fra India med hevet panne.

Kiołbasa løp strålende. Bronsevinneren i fjorårets EM var den eneste i hele det polske laget som spilte i alle 11 av lagets kamper, og vant de ni første kampene, samlet 9,5 på 11 runder og vant gullmedaljen om bord tre.

En annen debutant ved OL i Malick vant en individuell sølvskive om bord på fire – 7 poeng på ni kamper. Medalje ved sjakkolympiaden betyr rett til såkalt OL-pensjon.

Herrelaget (nummer fem i den åpne turneringen) avsluttet prestasjonen med tre seire på rad. De slo Tyrkia 2,5-1,5 på tirsdag.

Seirene i denne kampen, så vel som i de to dagene før, kom fra lagkaptein Mateusz Bartel (KSz Polonia Wrocław) på det fjerde brettet, som var den eneste av de hvit-røde som vant den femte kampen på rad ubeseiret (8,5 poeng fra 10 kamper) og vant gullmedaljen på det femte brettet og «krigeren» Kacper Piorun. En spiller fra KSz Stilon Gorzów Wielkopolski) på det andre sjakkbrettet beseiret stormester Emre Can etter dagens lengste duell etter mer enn 5,5 timers spill og 100 trekk. I motsetning til de to foregående dagene, ble begge seirene til det polske landslaget vunnet denne gangen med hvit.

Radosław Wojtaszeks (KS Gwiazda Bydgoszcz) kamp på det første sjakkbrettet endte uavgjort, og Wojciech Moranda (Pęgów Tower) tapte på det tredje.

I første etappe av turneringen spilte også Jan-Krzysztof Duda (MKS MOS Wieliczka, 2,5 poeng på 5 kamper) i laget, men siste kamp ble spilt i syvende runde. Polen endte da på 36. plass med ni poeng. De siste fire dagene har det polske laget uavgjort én gang og vunnet tre ganger, men en vellykket avslutning ga dem en niendeplass, mens en plass blant de åtte beste sikret direkte opprykk til lag-VM.

Overraskelsen til den åpne turneringen er bare femteplass for sølvvinneren fra fire år siden, det amerikanske laget, som hadde den klart høyeste gjennomsnittlige rangeringen av de påmeldte lagene. Norge (nr. 3) ble bare 59. med verdensmester Magnus Carlsen (han scoret 7,5 av 9 kamper om bord en, tredje på Gukesh R fra India II og Nodirbek Abdusattorow fra India). Sjetteplassen ble tatt av Moldova, rangert som 48., hvor ingen av konkurrentene har en rangering høyere enn 2500.

For fire år siden, på sjakkolympiaden i Batumi, tok polakkene fjerdeplassen, og de polske kvinnene, som forsvarte sølvmedaljen i Baku i 2016, tok 16. plass.

fdz, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment