Home » Sjokkerte Norge legger ned detaljer om et utmattende angrep, med politifolk beordret til å bære våpen

Sjokkerte Norge legger ned detaljer om et utmattende angrep, med politifolk beordret til å bære våpen

by Thure Lindhardt

Mannen hadde konvertert til islam, ifølge politiet, og hadde vært under politiovervåking siden i fjor av frykt for radikalisering.

– Det har vært frykt for radikalisering tidligere, sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud til journalister.

– Mannen som begikk forbrytelsen ble pågrepet av politiet og er etter våre opplysninger den eneste involverte, sa Oyvindas Aas, sjef for Kongsberg kommunepoliti, på en pressekonferanse tidligere.

En 37 år gammel danske er mistenkt for angrepet. Ifølge politiet opptrådte han alene. Det etterforskes nå om handlingene hans var en terrorhandling.

Mannen, hvis detaljer ikke er offentliggjort, innrømmet å ha raset i Kongsberg, sørvest for hovedstaden Oslo, sier aktor Ann Iren Svane Matthiassen. Hun fortalte at mannen ble avhørt om natten.

Fangen bosatt i Kongsberg er kjent av politiet, sier AI Svane Matthiassen til TV2.

Statens statsminister, Erna Solberg, sa at alt som hadde med det som hadde skjedd å gjøre rett og slett var «forferdelig».

Jeg forstår godt at folk er redde, men jeg vil understreke at politiet har kontroll på situasjonen, sa hun under en pressekonferanse.

Politimesteren sa det var en «konfrontasjon» mellom politiet og angriperen under angrepet i Kongsberg, men forklarte ikke i detalj.

Angriperen skal ha satt i gang et angrep mot kjøpesenteret Coop Extra i Vest-Kongsberg. En av de skadde var en politimann som ikke var på kontoret da.

En selger bekreftet senere at det hadde skjedd en «alvorlig hendelse» i butikken, og la til at personalet heldigvis ikke ble skadet.Leder for det lokale politiet, O. Aas, bekreftet at selv om angriperen i utgangspunktet unngikk en konfrontasjon med politiet, ble mannen pågrepet 34 minutter etter at angrepet startet.

Aktor Ann Irén Svane Mathiassen sier til TV2 at mannen hadde bodd i Kongsberg i flere år og var kjent av politiet.

Angrepet fant sted den siste arbeidsdagen til Solbergs Høyre-regjering. Den nye justisministeren overtar saken torsdag og vil bli oppnevnt av en sentrum-venstre-koalisjon ledet av Labour-leder John Gahro Store. Etter hans mening er angrepet «ekstremt grusomt og ekkelt».

Ifølge politiet gikk den mistenkte rundt i byen og skjøt piler mot folk. Flere personer ble skadet i butikker, ifølge Oas.

Begge de skadde blir behandlet på sykehusets intensivavdeling. En av dem er en politimann som var på besøk i en butikk uten tjeneste og ble angrepet. Det er foreløpig ikke tilgjengelig informasjon om tilstanden til de skadde.

Den mistenkte ble arrestert på foreløpige siktelser, som er ett skritt unna en formell siktelse. Politiet mener at han handlet alene.

Rundt 18.30. Motivene for angrepet i flere lokale Kongsberg-sentre ved lokal tid (19.30 Litauen) er fortsatt ukjent, men politiet utelukker ikke insentivet.

– Gitt hendelsesforløpet sier det seg selv at det er et terrorangrep, sa Aas. — Fangen ble ikke intervjuet, så det er for tidlig å si noe om motivene hans.

Politiet sa at den mistenkte var pågrepet i nabobyen Drammen, men ga ikke ytterligere opplysninger om ham.

– Andre personer blir ikke aktivt oppsøkt, sa Aas.

TV TV2 meldte at mannen også hadde kniv og andre våpen.

Noen av landets medier og kilder nær nødetatene sier at minst fire personer har blitt drept tidligere. De skadde ble brakt til sykehus.

Den lokale politimesteren Aas har bekreftet at angriperen i utgangspunktet klarte å unngå en konfrontasjon med politiet, men mannen ble ikke pågrepet før 34 minutter etter at angrepet startet, melder BBC.

Et vitne fortalte lokale medier til TV2 da han hørte en merkelig lyd og så en kvinne som tok dekning, så sto en mann med pil og bue på hjørnet.

«Jeg så folk løpe og gjemte seg. En av dem var en mor med ett barn, la vitnet til.

Politiet opplyste til den norske etterretningstjenesten NTB at angriperen brukte andre våpen under angrepet, men kom ikke med ytterligere detaljer.

Den mistenkte befant seg snart i et større område, og tjenestemenn blokkerte flere deler av byen. Beboere har fått beskjed om ikke å forlate hjemmene sine slik at offiserer fritt kan inspisere åstedet og samle bevis.


Sjokkerte Norge legger ned detaljer om et utmattende angrep, med politifolk beordret til å bære våpen

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand, snakker om et sjokkerende angrep i en tettbygd bydel og har lovet at kriseteamet skal hjelpe alle de berørte.

Etter angrepet skal politiet ha beordret alle politifolk i landet til å bære skytevåpen. Norsk politi er vanligvis ikke bevæpnet, men bruker skytevåpen når det er nødvendig.

«Vi la merke til det da. Politiet har foreløpig ikke fått informasjon om at nivået på den nasjonale trusselen har endret seg, sier politiet.

Nettsiden til allmennkringkasteren NRK la ut en bildesending av et vitne til hendelsene som viser en svart pil fanget i veggen.


Sjokkerte Norge legger ned detaljer om et utmattende angrep, med politifolk beordret til å bære våpen

Polititalsmann O. Aas sa at vi vil «komme tilbake til en mer detaljert beskrivelse av hva som skjedde når vi har bedre oversikt over hendelsen».

– Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig og alvorlig situasjon som naturlig nok har preget Kongsberg og menneskene som bor her, sa han.

Norges utnevnte statsminister, John Gahr Store, som skal tiltre senere torsdag, beskrev angrepet som «forferdelig».

– Det er utrolig. Men realiteten er at fem mennesker ble drept, mange såret og mange i sjokk, sa Gahr Store til NRK torsdag.

FNs generalsekretær Antonio Guterres skrev på Twitter at han var «sjokkert og forferdet over de tragiske nyhetene fra Norge».

Kongsberg-tjenestemenn sa at byens hovedkirke er åpen for alle som trenger hjelp.

Rundt 26 tusen. Kongsbergs befolkning er ca 66 km sørvest for Oslo.

Norge har tradisjonelt vært et fredelig land, men høyreekstreme angrep har skjedd de siste årene.

Ekstremisten Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i et dobbeltangrep 22. juli 2011.

AB Breivikas satte først fyr på en minibuss lastet med eksplosiver i hovedstaden Oslo ved Statsministerens kontor. Han dro senere til den nærliggende øya Utioja og skjøt dusinvis av mennesker der i en sommerleir med ungdom på venstresiden.


Sjokkerte Norge legger ned detaljer om et utmattende angrep, med politifolk beordret til å bære våpen

I august 2019 skjøt nynazisten Philip Manshaus mot en moské i utkanten av Oslo. Etter hvert klarte de tilbedende å holde ham tilbake; ingen ble hardt rammet i denne hendelsen.

Imidlertid hadde Ph. Manshaus tidligere skutt sin 17 år gamle søster som ble adoptert i Kina. Statsadvokaten beskrev handlingene hans som en «rasistisk handling».

Norske sikkerhetstjenester har også avverget flere planlagte jihadistangrep i landet.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment