Home » skihopping. Amerikanerne etablerer samarbeid med nordmennene. «Vi ønsker å åpne skihopp for det amerikanske markedet»

skihopping. Amerikanerne etablerer samarbeid med nordmennene. «Vi ønsker å åpne skihopp for det amerikanske markedet»

by Gunnar Garfors

En ny æra innen amerikansk skihopping nærmer seg. Lokalforeningen har etablert et samarbeid med Norges Skiforbund. Tore Sneli ble ny trener for Yankees-landslaget. Interessentene håper det felles arbeidet vil bidra til å åpne hopprenn mot det amerikanske markedet og gjøre sporten til en mer global sport.

På den siste konkurransen i verdensmesterskapet 2021/2022 i Planica ble det et farvel til Bine Norcic. Sloveneren trente det felles kanadiske og amerikanske landslaget i åtte år. Med hans avgang fra stillingen som hovedtrener tok samarbeidet mellom de to nordamerikanske lagene slutt.

Canada, som var den mest suksessrike i sin historie sist vinter, vant OL-bronsemedaljen i blandet lagkonkurranse i Beijing. For tiden, under tegnet av lønnebladet, konsentrerer teamet seg om integrert trening av kvinnelige og mannlige lag, som vi så i Szczyrk forrige uke.

De siste månedene har posisjonen til det amerikanske landslaget vært uklar. Spillerne fra dette landet har ennå ikke spilt på årets sommer FIS-konkurranse heller (bortsett fra Bryce Kloc, som trener individuelt i Slovenia). Etter hvert kom amerikanerne tilbake til konkurranse i Norges Hopplandslaget Challenge. Som det viser seg, var det ikke en tilfeldig avgjørelse.

USAs landslag bestemte seg for å samarbeide med Norges Skiforbund i fire år. Som følge av avtalen ble den nye treneren for det amerikanske laget 42 år gamle Tore Sneli, tidligere representant for Norge og de siste årene hovedtrener for idrettsskolen på Lillehammer. I det nye systemet vil Bine Norcic fungere som teamkoordinator. Som forberedelse til vinteren planlegger amerikanerne treningsleirer i Norge og Slovenia.

«Det norske hopplandslaget vil samarbeide med det amerikanske landslaget de neste fire årene for å videreutvikle sporten vår, dele kunnskap, treningsmetoder og laget for å jobbe med minneverdige øyeblikk og resultater i konkurransen vi skal delta i. » , ifølge uttalelsen fra den norske foreningen.Som en del av partnerskapet vil ansatte fra begge forbund samarbeide for å trene utøvere fra USA og Norge på treningsleirer. Det amerikanske og norske landslaget vil dele sin idrettskunnskap og jobbe sammen for å finne og tiltrekke seg globale sponsorer som vil støtte de kombinerte lagene mens de forbereder seg til å konkurrere i verdenscupen og vinter-OL. Kontrakten har en varighet på inntil fire år og er styrt av et formelt charter og en tilsynskomité.

– Etter fire års diskusjon fant vi en måte å gi amerikanerne muligheten til å bruke potensialet sitt i våre systemstrukturer – sa lederen for det norske laget, Clas Brede Bråthen, sitert av VG.

– Dette samarbeidet kan være med på å åpne opp hoppbakken for det amerikanske markedet, som er så stort at det også kan ha betydning for det norske laget. Hvis skihopping blir en stor idrett i USA, vil sporten som helhet endre seg. Det amerikanske markedet alene er større enn det europeiske hoppmarkedet til sammen, legger Bråthen til.

– Noen vil kanskje innvende at det å fokusere på å hjelpe et annet landslag er dumt. Vi har imidlertid stor tro på at ved å hjelpe USA hjelper vi hopprenn – og ved å gjøre det hjelper oss selv.Det ville betydd mye for oss om vi kunne åpne opp et så stort marked for hopp. Vi ønsker å gjøre hopprenn til en mer global sport – forklarer sjefen for det norske landslaget.

– Norsk hoppbakke har vært ansett som en av de beste i verden siden Olaf Rye satte den første verdensrekorden i 1808. Våre forbund samarbeider innen utøverutvikling, trenerutdanning, landslagstrening, idrettskunnskap og sponsoraktiviteter da dette er den beste måten å endre skihopp på. Vårt felles mål er å gjøre sporten vår mer relevant og spennende for unge kvinner og menn over hele verden, kunngjorde USAs nordiske administrerende direktør Tom Bickner.

– Som byrå har vi et stort potensial med de økonomiske midlene som tilføres. Lykkes vi, vil skihopp få internasjonal betydning. Det er spennende å bryte ny mark med nordmennene, sier USAs nordiske sportsdirektør Rex Bell.

– Jeg er veldig glad for at dette prosjektet trer i kraft. Vi diskuterte dette sammen og ser et stort potensial i USA som hoppmarked. Det er et land med motiverte idrettsutøvere og trenere som likevel sliter med ferdighetene som er nødvendige for å nå det høyeste nivået. Jeg har en følelse av at vi som lag kan bidra til å heve USAs nivå på global skala – innrømmer Alexander Stoeckl, trener for det norske landslaget.

– Det er ikke sånn at vi tar kontroll over et annet lag. Vi vil bare bidra så godt vi kan og dele kunnskapen vår. Dette er selvfølgelig en eksepsjonell situasjon, men hvis vi ønsker å følge våre verdier om å være det viktigste hopplandet i verden, føler vi oss forpliktet til å hjelpe andre som har potensial, men som ikke utnytter det fullt ut, forklarer Østerriksk trener.

Samarbeidet mellom landslagene i USA og Norge er offisielt godkjent av det internasjonale skiforbundet. – FIS hilser den enestående avtalen mellom Norge og USA om å jobbe sammen for å oppnå sportslig suksess velkommen. Begge organisasjonene er forpliktet til å sette nye standarder, prosesser og tilnærminger som de kan dele med andre hopplag rundt om i verden. Våre organisasjoner og idrettsutøvere er stolte av å vise barna våre og verden hvordan vi kan jobbe sammen for å lykkes, sier Sandro Pertile, verdenscupsjef i skihopp.

You may also like

Leave a Comment