Home » skihopping. Den nye rollen som Łukasz Kruczek. «Treneren er alltid målet mitt»

skihopping. Den nye rollen som Łukasz Kruczek. «Treneren er alltid målet mitt»

by Gunnar Garfors

– De viktigste hendelsene er ennå ikke kommet. Tre år er kort tid for spillerne å finne ut av det og gjøre en revolusjon. Dette prosjektet er ikke ferdig ennå. Jeg anser det ikke som lukket. Jeg tror på det, og jeg vil alltid gjøre mitt beste for at skihopp for kvinner er i utviklingsfasen og ikke går baklengs – sier Łukasz Kruczek, som etter tre sesonger som sjef for hopplandslaget fikk en ny rolle i det polske skiforbundet.

Skijumping.pl: En gang hopper, tidligere trener, og nå?

Lukasz Kruczek. For tiden koordinator. Trenerkoordinator. Dette er en ny stilling, etter å ha ikke vært i et forhold på en stund. Jeg har et veldig bredt spekter av oppgaver. Vi er i ferd med å utforme en streng arbeidsplan, det er mange nye aktiviteter. Jeg tar for meg organisasjonsspørsmål som så langt har vært litt glemt. Jeg skal blant annet dekke LOTOS Cup-programmet, så det er mye av det.

Adam Małysz er fortsatt direktør-koordinator for skihopping og nordisk kombinert i det polske skiforbundet. Ingen obligatorisk kollisjon?

Vi avgjorde det mellom oss. Adam Małysz er hovedsakelig involvert i hovedstaben og jeg er på et lavere nivå.

Hva med en trenerkarriere?

Treneren er alltid målet mitt. Først og fremst ser jeg på meg selv som en trener. Som trener er jeg knyttet til Universitetsforeningen i Katowice og vil daglig støtte spillerne fra denne siden.

De nye hoppbakkene for kvinner i Polen er ganske kompliserte ved første øyekast. Det er satt opp landslag, hopperne er delt inn i regionale treningsgrupper, og det er også klubbtrening. Hvordan skal det fungere i sesongen 2022/23?

På en måte sanksjonerte vi situasjonen som skjedde i fjor. Tatra-gruppen trener hovedsakelig i Zakopane og Beskid-gruppen hovedsakelig i Szczyrk. Spillerne blir tildelt grupper basert på deres klubbtilhørighet. Trenere er tildelt disse gruppene, som har ansvar for å gjennomføre aktivitetene under den sentrale aksjonen. Slike aktiviteter vil bli gjennomført hele tiden og begge regiongruppene vil øve sammen. Mellom dem trener spillere hovedsakelig på klubbbasis. Situasjonen er lik i herrehoppene, hvor det vil være timer med basistrenerne mellom treningsleirene. Det er ingen inndeling i klubber, men det er tilsatt regiontrenere. Det er et lignende mønster, men for kvinner er det klubbbasert.

Podhale er Marcin Bachleda og Jakub Kot mens Szczepan Kupczak og Wojciech Tajner er Beskid-trenere. Hvilken pedagogisk rolle vil Łukasz Kruczek spille i denne prosessen?

Jeg er på bunnen av klubbtreningen. Jeg snakker om tiden mellom leirene, men jeg er tilgjengelig for alle grupper hvis det er et slikt behov.På landslaget står olympiere Nicole Konderla og Kinga Rajda, samt landets sommermester – Kamila Karpiel. Szczepan Kupczak og Marcin Bachleda vil være ansvarlige for å utarbeide treningsprogrammet for disse tre?

Selvfølgelig i samråd med klubbtrenerne. Alt skal fungere fint. Det kan ikke være at en spiller drar på treningsleir og trener etter et helt annet konsept for så å returnere til klubben for en uke hvor treneren har et annet konsept. Det må være god forståelse og felles planlegging.

Hva avgjør at en viss hopper går til en bestemt internasjonal konkurranse?

Vi setter kriterier som spillerne må oppfylle. Jeg snakker om resultater og fysiologiske problemer. Avgangen vil bli fastsatt ut fra resultatene fra den nasjonale konkurransen, ved lengre pause vil det bli gjennomført interne tester.

Hvem gir tegnet til de polske hopperne i anledning deres deltakelse i verdenscupen?

Marcin Bachleda og Szczepan Kupczak har inntatt like posisjoner, så det gjelder å komme overens. Jeg tror det å bytte plass på bakken en bestemt dag vil være en smart løsning, for det er bra når treneren ser spillerne fra ulike perspektiver.

Szczepan Kupczak avsluttet ikke karrieren som tosidig spiller. 29-åringen drømmer fortsatt om å starte i verdensmesterskapet i Planica. Hva om det er en tidskonflikt?

Vi vil handle fortløpende. For øyeblikket la Szczepan en plan slik at disse konfliktene ikke skulle oppstå og samtidig kunne han prøve å nå målene sine. Dessuten har vi to trenere på samme nivå. Ved mindre konflikter kan du bruke trenere som er utnevnt til å jobbe i idrettsmesterskapsskoler, f.eks. B. Jakub Kot og Wojciech Tajner.

I vår var det til og med røster om at det ikke ville bli noe kvinnelandslag.

Treningsgruppen og landslaget er forskjellige, selv om det for en potensiell fan er det samme fordi vi snakker om en lignende gruppe spillere hele tiden. Landslaget og medlemskapet i det følger blant annet av retningslinjene og finansieringsmulighetene. Navngivningen på disse lister kommer fra minimum spillerne har oppnådd for å være i en gitt vaktliste. Derfor har vi én avdeling og ingen annen.

Les også: Kvinnerlandslaget i hopp for sesongen 2022/2023

Så hvordan ser arbeidshverdagen ut i den nye stillingen, hvilke oppgaver snakker vi om?

For eksempel å samle informasjon om trenernes nåværende behov. Vi er i ferd med å organisere en treneropplæring for mesteridrettsskoler, som vil bli ledet av Thomas Thurnbichler og Marc Noelke. De vil dele sin kunnskap. Spørsmålene om endring av reglementet for LOTOS Cup-konkurransen ble også diskutert. For noen uker siden ba Mathias Hafele om hjelp til håndteringen av hoppedressproduksjonen i Polen. Kunnskapen om gården vår er litt større enn østerrikske gutter, så jeg er her for å hjelpe. Det handler også om å se på hva som skjer i det daglige arbeidet til trenere, for eksempel på idrettsmesterskapsskoler. Jeg jobber i begge regionene, ikke bare i Beskydy.

Når vi ser tilbake, mislyktes det treårige prosjektet for å lede landslaget av polske skihoppere? På en måte, etter kampene, ble du fjernet fra ledelsen i denne gruppen.

Dette prosjektet var ikke rettet mot Beijing. Det handler om utviklingen av polske hoppere. Med tanke på de lange forberedelsene er det logisk at de viktigste hendelsene ennå ikke kommer. Tre år er kort tid for spillerne å finne ut av det og gjøre en revolusjon. Dette prosjektet er ikke ferdig ennå. Jeg anser det ikke som lukket. Jeg tror og vil gjøre mitt beste til enhver tid for å sikre at disse kvinnehoppene er i et utviklingsstadium og ikke i tilbakegang.

Arbeidet i kvinnebakkene ga mange utfordringer.

Det er definitivt flere av disse enn hos menn. Du må lære å hoppe fra bunnen av, for å si det sånn. De underliggende problemene, hopp og biomekanikk, er veldig like. Vi har imidlertid her å gjøre med helt andre organismer som reagerer ulikt på treningen.

Hvilken innflytelse kan Thomas Thurnbichlers komme ha på kvinnehoppene i Polen?

Øyeplen for Thomas bør være den mannlige A-stangen, det må sies klart at å flytte fokus til flankene vil unngå det viktigste målet. Du kan absolutt falle tilbake på kunnskapen og erfaringen han har når som helst. Dette er ikke en trener som har vært veldig synlig på VM-nivå, men erfaringen fra de lavere nivåene er veldig stor. Fremfor alt fra koordineringen på nivå med de østerrikske idrettsskolene. Vi ønsker å bruke den og planlegger blant annet kurs for trenere.

Les også: «Jeg drømmer om hopp» – Wiktoria Przybyła fortsetter rehabiliteringen

I vår gjennomgikk Kinga Rajda og Wiktoria Przybyła kneartroskopi, i bakgrunnen er det andre helseproblemer til individuelle hoppere. Det vil ikke være lett å forberede seg til vinteren.

Fremfor alt har Wiktoria problemer, men la oss håpe at etter siste behandling er alt tilbake til det normale og hun vil kunne komme tilbake i full trening innen noen uker. Kinga er i full styrke og vi planlegger å returnere til bakken i begynnelsen av juni.

Den nye delingen ser komplisert ut på papiret, men lykke til med planen og i din nye stilling!

Det er viktig at alt fungerer. Noen ganger er ikke ting som virker kompliserte ved første øyekast slik til slutt, mens tilsynelatende enkle løsninger viser seg å være svært kompliserte.

Dominik Formela snakket med Łukasz Kruczek – i Szczyrk

Les også: Kinga Rajda gjennomgikk kneoperasjoner. «Jeg fikser deler»

You may also like

Leave a Comment