Home » skihopping. Riiber for å redde de norske hoppene? Hvem er landets andreplass?

skihopping. Riiber for å redde de norske hoppene? Hvem er landets andreplass?

by Gunnar Garfors

– Hvis det er et slikt behov for å støtte hopplaget vårt, er jeg klar – erklærer Jarl Magnus Riiber, nordisk kombinertspesialist, sølvvinner i NM i hopp i går, hvor han kjempet om gullet til siste slutt. Ikke alle sprangfans følger også med på konkurrentene i den klassiske duellen, så i dag skal vi presentere sølvvinneren i Holmenkoll-NM.

I kampen om den fjerde ballen

24 år gamle Riiber kjemper for tiden om sin fjerde krystallklode på rad for sin sammenlagtseier i det nordiske kombinert-VM. På grunn av helsemessige årsaker måtte verdensmesterskapets multimedaljevinner sitte ute i de siste konkurransene for å sikre at han ville være fullt forberedt til å konkurrere om de høyeste målene under lekene. Og han har ingen individuell OL-medalje ennå. Riktignok mistet han ledelsen i den samlede stillingen i syklusen, men på dette stadiet er Beijing den viktigste. Han har slitt med ryggsmerter og har vist at alt er bra nå, i det minste når det gjelder hoppdelen av jobben hans.

Han skapte mye forvirring ved State Jumping Championships i oktober. Da vant han kvalifiseringen med 0,1 poengs ledelse på Granerud, men han startet ikke i selve konkurransen. Det ble til og med spekulert i at han bevisst ble utestengt fra å delta for ikke å avsløre den dårlige formen til de norske hopperne. I går i Holmenkollen tok han ikke flere fanger. Etter første runde var han i tet med et hopp på 133 meter. I den andre landet han åtte meter nærmere og endte opp med å tape mindre enn to poeng til vinneren Johann Andre Forfang. La oss imidlertid minne om at tre av de fremste hopperne – Tande, Lindvik og Villumstad – ikke deltok i konkurransen på grunn av forvirring.

Uten tilgivelse og ydmykhet

Som ungdom presset Riiber tappert albuene i gruppen av spesialisthoppere og gikk til konkurransen med respektløshet. I desember 2014 vant han elitekategorien på Norges Cup-stevnet i Oslos Midtstubakken, godt foran Anders Jacobsen og Tom Hilde. Den første seiret nesten to uker senere i Four Hills-turneringen i Garmisch-Partenkirchen. Sommeren 2015 satte Jarl Magnus løyperekord på 111,5 m i samme sykkelkonkurranse i samme bakke, inntil i dag er det ingen som har stoppet et lengre forsøk. Da viste han seg å være bedre enn blant andre Hilde eller Andreas Stjernen. Et år senere fikk han den eneste muligheten til å konkurrere med hopperne i FIS-konkurransen. Kuopio arrangerte to FIS Cup og Summer Continental Cup-konkurranser hver. Riiber trivdes i hver konkurranse, og vant til slutt komfortabelt på den fjerde konkurransedagen, foran Alex Insam og Krzysztof Miętus med nesten 20 poeng.

Han hadde allerede sine første pallplasseringer i verdenscupen, hvor han først og fremst var kjent som en stor hopper. Etter de gode resultatene fra spillerne og spesialistene var bølgen av entusiasme merkbar ikke bare på grunn av hans hemningsløse sportslige ambisjoner, men også på grunn av hans mangel på beskjedenhet.I desember på Lillehammer ønsker jeg å konkurrere først i nordisk kombinert verdenscup (2.-4. desember) og deretter i skihopping, som finner sted en uke senere. Jeg tror det kan være en verdifull erfaring for meg – kunngjorde han i et av intervjuene før 2016/17-sesongen. Han la til at hans endelige mål er å få krystallkulen i både kombinasjoner og hopp. Ikke alle likte slike dristige uttalelser. – Hvis han kunne tenke seg å hoppe i hopp-VM, ville det vært hensiktsmessig om han spurte oss om den muligheten først? – Alexander Stöckl, spesialtreneren, svarte ikke uten irritasjon.

Han hadde ikke flere sjanser i internasjonal sprangridning, men han vant konkurransen i sin hjemmedisiplin. Det er mange stemmer om at hvis han ønsket å endre bransjen, ville han ha vunnet en plass i toppen av hopp-VM. – Noen ganger i vår gruppe snakker vi bare om våre mulige sjanser i hopp – sa den beste polske bipolaren Szczepan Kupczak i et intervju med portalen vår. – Det verdenscuplederen Jarl Magnus Riiber har presentert så langt, vil etter min mening plassere ham nær topp ti i verdenscuppen i sprangridning. Det eneste som skiller seg ut med Jumpers er den ekstra bulken, men teknisk sett på et kosmisk nivå.

«Jeg er klar»

Nordmennene vil gjøre alt for at de tre hopperne Tande, Villumstad og Lindvik, som foreløpig er slått ut av konkurransen på grunn av forvirring, flyr til OL i Beijing. Riiber forsikrer imidlertid at han vil være klar til å hjelpe dersom det på stedet viser seg at laget er ufullstendig eller svekket av en eller annen grunn. Tilsvarende løfte ble gitt av Ivar Stuan, manager for den norske doublen: – Jeg håper at alle hoppere er friske og klare for konkurransen. Men hvis det skulle vise seg at et slikt behov oppstår, er vi klare til å hjelpe – forklarer den norske aktivisten.

Treneren til hopperne Alexander Stöckl er skeptisk til slike planer, noe han sa i et intervju med norske Eurosport. – Det er usannsynlig. Jeg er ikke sikker på om han faktisk kan konkurrere i konkurransen vår i OL. Det er en rekke krav som må oppfylles for å kunne delta i de olympiske hoppkonkurransene. Riiber har ikke deltatt i noen verdenscupkonkurranser og oppfyller ikke FIS-kravene.

Det viser seg imidlertid at Stöckl ikke har helt rett. Agnieszka Baczkowska, mangeårig FIS-delegat, har et annet syn i et intervju med Michał Chmielewski fra TVP Sport: – Det er ingen regler for utestenging på grunn av smitte. Når et problem oppstår og nasjonalkomiteen ønsker å løse det, må den offisielt rapportere til IOC og sistnevnte til FIS. Hver sak vurderes separat.

You may also like

Leave a Comment