Home » Skipstunneldrift innstilt i Norge

Skipstunneldrift innstilt i Norge

by Catherine Monroe

Byggingen av verdens første skipstunnel i Stad, Norge, er innstilt på grunn av mangel på midler. Den norske regjeringen har besluttet å stanse prosjektet etter at en oppdatert kostnadsanalyse viste at investeringen vil koste 5,652 milliarder kroner i stedet for de opprinnelig anslåtte 3,45 milliarder kroner og budsjettet øker fra 4 milliarder til 7,1 milliarder kroner.

Regjeringen ba Kystverket vurdere om prosjektet kunne gjennomføres til en lavere kostnad basert på statens budsjettplaner for 2024. Myndighetene har imidlertid opplyst at tunnelprosjektet vil bli innstilt og ikke kansellert, og at Kystverket vil fortsette med sine forberedende arbeid for bygging.

I februar meldte Kystverket at anbudet om bygging av skipstunnelen vil bli lansert til sommeren. Prosjektet ble godkjent i 2021 til en estimert kostnad på 4 milliarder kroner.

Les også:

Et prosjekt for å bygge verdens første skipstunnel lanseres i Norge

Polen til sjøs: Verdens første tunnel for skip

Tunnelen skal bygges ved foten av Stad-halvøya, i et farbart område kjent for sine tøffe værforhold på Norges vestkyst. Det er verdens første full størrelse, 1,7 kilometer lang skipstunnel, beregnet på å brukes av både små lasteskip og mindre havgående cruiseskip. Tarvaldsegga fjelltunneltrasé bør også redusere reisetiden mellom Bergen og Ålesund.

Opprinnelig skulle byggestart tidlig i 2024, men nå er hele prosjektet i tvil. Allerede i høst advarte politikerne om sannsynlig mangel på tilstrekkelige økonomiske ressurser.

Terje Skjeppestad, prosjektleder for skipstunnelen i Kystverket, understreker imidlertid at selv om informasjonen som ble publisert i norske medier om de økonomiske problemene ga inntrykk av at ideen om å lage en skipsrute i Stad var forlatt, ble arbeidet med prosjektet allerede var ferdig fullført ble ikke helt stoppet.

«Målet gjenstår å fullføre grunnarbeidet og dokumentasjonen slik at vi er klare til å gi tilbud på hovedentreprenøren som kan bygge skipstunnelen når Stortinget vedtar oppdatert overslag høsten 2023sier Skjeppestad.

fra media (MyNorway.pl, NTB, Dagsavisen)

Fig. Kystverket

You may also like

Leave a Comment