Home » Skjebnen til TVN7-lisensen står på spill

Skjebnen til TVN7-lisensen står på spill

by Catherine Monroe

TVN7-lisensen utløper 25. februar 2022. Rikskringkastingsrådet har foreløpig ikke fattet vedtak om forlengelsen. Rådet skal se på saken i morgen – melder RMF FM.

Alt har å gjøre med Andrzej Dudas beslutning i går om å nedlegge veto mot loven kjent som lex TVN. Dette har mange konsekvenser for hele Discovery Group. Rikskringkastingsrådets beslutning om den videre skjebnen til en av kringkasterne som tilhører dette selskapet, nemlig TVN7, er imidlertid ennå ikke tatt. Kringkastingslisensen for denne stasjonen utløper i slutten av februar 2022. Hva kan skje med fjernsynet videre?

I motsetning til TVN24. TVN7 kan lande på veggen

Da Rikskringkastingsrådet ikke har fattet vedtak om å forlenge lisensen for TVN24 de siste månedene, søkte Discovery Group om konsesjon i Nederland. «Hvis Polen ikke gir oss en lisens innen 26. september, vil vi bruke den nederlandske lisensen,» kunngjorde stasjonens eiere. Dette var mulig fordi, i henhold til EU-lovgivningen, er satellittlisenser anskaffet i et av medlemslandene gyldige i hele EU.

Resten av teksten er under videoen.

Helt andre regler gjelder for bakkebasert kringkasting. Her avhenger kringkastingstillatelsen av myndighetene som kontrollerer dette området i et bestemt medlemsland. Discovery Group har fire slike kanaler. Disse er TVN, TVN7, Metro og TTV.

En løsning kan være å bytte disse kanalene til satellittkringkasting på grunnlag av lisens fra et annet land, men dette vil føre til at bakkenett-TV-publikummet ikke får tilgang til dem, noe som gir mye lavere seertall.

Som en påminnelse: TVN24 søkte om forlengelse av konsesjonen i februar 2020, men dette ble ikke gitt før i september 2021, knappe fire dager før den gikk ut. Etter at godkjenningen av kringkasting ble fornyet, appellerte formannen for det nasjonale kringkastingsrådet, Witold Kołodziejski, landets viktigste personer om å søke forfatningsdomstolen om en vurdering av kringkastingsloven.

Formannen i Rikskringkastingsrådet overtalte de øvrige rådsmedlemmene til å utstede konsesjon og oppfordret samtidig kringkasterne til å avklare eierforholdet.

– KRRiT har mottatt svar fra selskapene og rådet er i gang med å analysere innsendte dokumenter. Resultatene av denne analysen vil ha en innvirkning på den pågående lisensieringsprosessen for TVN7-programmet, sa talskvinnen for National Broadcasting Council, Teresa Brykczyńska, i et intervju med Wirtualnemedia.pl-portalen.

I verste fall risikerer Discovery Group at TVN7 må slutte å sende etter at lisensen er utløpt.

Ved problemer med å få TVN-lisens vil Discovery Group ifølge portalen bestrebe seg på å sikre prosedyren. Hvis retten var enig, kunne TVN7 sende uten forlengelse av lisensen.

Hva handler egentlig Lex TVN Act om?

Vi minner om at Sejm-komiteen for kultur og media uventet behandlet senatvedtaket om loven om endring av kringkastings- og fjernsynsloven, den såkalte lex TVN, før jul. Det plutselige møtet i Sejm-komiteen vakte store følelser. Opposisjonsparlamentsmedlemmer appellerte til lex TVNs saksgang. De sa at de fikk vite om en slik møteplan noen minutter før den startet. Øyeblikk senere ble handlingen kjent som lex TVN adoptert av Sejmen. 452 parlamentsmedlemmer stemte. 229 parlamentsmedlemmer stemte for, 212 mot og 11 avsto.

PiS-politikere har hele tiden hevdet at loven er ment i sin helhet at polske medier ikke skal kjøpes av selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor bør medieloven regulere at TV- og radiostasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter landene i Den europeiske union samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid veldig annerledes. Skulle en slik lov tre i kraft, vil det kun ramme TVN-kringkasteren, som tilhører den amerikanske Discovery-gruppen. For det første fordi Amerika ikke er en del av det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er av denne grunn at denne loven er kjent som Anti-TVN Law eller lex TVN.

Til slutt, et dusin minutter senere 12 kunngjorde Andrzej Duda sitt veto mot Lex TVN-loven. Presidentens veto betyr det Onets funn ble bekreftet at den kontroversielle endringen av kringkastingsloven ville bli stoppet av Andrzej Dudas PiS.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

Kilde: RMF FM, PAP, TVN24

You may also like

Leave a Comment