Home » Slutt på protester i Norge. Regjeringen ba samene om unnskyldning – EURACTIV.pl

Slutt på protester i Norge. Regjeringen ba samene om unnskyldning – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

Protesten, som hadde pågått i flere dager, ble suspendert etter at Norges energiminister og statsminister innrømmet at samenes rettigheter ble «stadig krenket». Striden om vindparker er imidlertid fortsatt uløst.

Protester fra samer og miljøaktivister startet kort tid etter 500-årsjubileet for høyesterettsdommen om vindparker. I oktober 2021 slo retten fast at byggingen deres på øya Fosen krenker rettighetene til samene som bor i området – fordi de skremmer bort dyr og samene har drevet rein i årevis.

«Staten har sviktet det samiske folk»

Demonstranter, inkludert en kjent aktivist Greta Thunberg, okkuperte de bygningene til den norske statsadministrasjonen i flere dager. Situasjonen eskalerte til en slik grad at sjefen for Energidepartementet Terje Aasland en planlagt reise til Storbritannia ble avlyst.

Samene mener at de kontroversielle vindmøllene bør rives og området tilbake til reinbeite. En slik plikt ble imidlertid ikke pålagt myndighetene av domstolen selv, og derfor opererer de den dag i dag.

«Staten har sviktet det samiske folk» – understreket hun i et intervju med Reuters-byrået, en av lederne for protestene, en samisk sanger Ella Marie Haetta Isaksen. Fredag ​​(3. mars) kunngjorde den imidlertid stans av driften. «Vi trenger en pause, vi stopper», hintet hun og la til at demonstranter er klare til å starte på nytt om nødvendig.

Regjeringen beklager og ønsker å «gå videre»

Beslutningen er et resultat av samtaler med den norske regjeringen, som ikke har bestemt seg for hva de skal gjøre med vindmøllene, men som spesifikt har erkjent at dagens behandling av samene gjør det umulig for dem å leve i harmoni med sine tradisjoner – og selv beklaget for hva skjedde.

Torsdag (2. mars) energiministeren Terje Aasland Møte med sametingspresidenten Silje Karine Mutoka. Samtalene, planlagt til en time, strakte seg til slutt til 90 minutter. Som Aasland senere fortalte, ba han på vegne av regjeringen om unnskyldning for behandlingen av samene. «De har vært i en vanskelig og prekær situasjon i lang tid. Jeg beklager,» sa han.

Mutoka erkjente at hun forventet en unnskyldning og understreket at det viktigste er at regjeringen og samene ser situasjonen på en lignende måte, noe som vil tillate dem å «gå videre».

Den norske statsministeren snakket også om «fremover». Jonas Gahr butikksom møtte samiske reindriftsutøvere i dag. Han erkjente også at byggingen av vindparker har bidratt til «vedvarende menneskerettighetsbrudd».

Hvordan gir Ifølge nyhetsbyrået AP samlet aktivister seg foran Slottet i Oslo for siste gang fredag, men understreket at de ikke vil blokkere tilgangen til det. Flere personer er allerede bøtelagt i forbindelse med tidligere aksjoner som hindret dem i å ta seg inn i regjeringsbygg.

You may also like

Leave a Comment