Home » Slutten på forbrenningsmotoren i 2035 er ganske tvilsom

Slutten på forbrenningsmotoren i 2035 er ganske tvilsom

by Thure Lindhardt

I går, på slutten av COP26-toppmøtet, ble en erklæring om slutt på salg og registrering av forbrenningsbiler signert. Polen signerte den, men hva betyr det egentlig?

Forbudet mot salg av biler med forbrenningsmotorer i Polen i 2035?

Totalt 24 land, 39 byer og regioner og kun 6 bilprodusenter har signert erklæringen. Det er ikke et bindende dokument, men et forsøk på å rette oppmerksomheten mot det som har blitt sagt i månedsvis. Året 2035 har falt mange ganger i forbindelse med forbudet mot salg av biler med forbrenningsmotor og dette er på ingen måte en nyhet. Den offisielle erklæringen har selvfølgelig en symbolsk betydning, men når vi ser på listen over land som ikke har signert den, begynner jeg å tvile på betydningen. Det viser seg at Polen tilhører en ganske elitegruppe sammen med Nederland, Norge, Danmark, Sverige og Island. På den annen side ble ikke erklæringen signert av land som USA, Kina, Japan og til og med Frankrike og Tyskland. Det er vanskelig å se for seg at det vil bli et generelt forbud mot salg av forbrenningsbiler i Europa dersom de største EU-økonomiene ikke blir enige.

Det er likt med bilprodusenter, representanter fra General Motors, Ford, Mercedes, Jaguar, Volvo og BYD Auto signerte erklæringen, men Toyota eller Volkswagen var ikke blant dem. Alt dette reduserer betydningen av dette dokumentet betraktelig og gjør det vanskelig å behandle det som noen form for tolkning av fremtiden. Desto mer som erklæringen også inneholder en klausul som legger opp til et forbud mot biler med forbrenningsmotor i 2040 for mindre betydelige besparelser. Jeg er sikker på at Polen ville benyttet denne muligheten hvis situasjonen ikke var gunstig for slike bevegelser.

Dagene med forbrenningsmotoren er utvilsomt over, men jeg ville ikke satset pengene mine i dag på at det skjer i 2035. Mindre enn 15 år er litt tid for å konvertere hele økonomier til utslippsfrie kilder, selv om dette i utgangspunktet bare gjelder nye kjøretøy. Erklæringen som ble signert på COP26 er selvfølgelig et grep som vil tilfredsstille tilhengere av å gå bort fra forbrenningsmotorer, men jeg tror ikke det har noen praktiske implikasjoner. Endringer i markedet vil komme i sitt eget tempo, og det er vanskelig å si i dag om det blir 2035, 2040 eller kanskje 2050.

You may also like

Leave a Comment