Home » Smeltende is slipper 1300 år gamle par ski

Smeltende is slipper 1300 år gamle par ski

by Thure Lindhardt

Syv år etter å ha oppdaget en ski i isen i Digervarden, Norge, snublet et team nylig over den andre skien, og fullførte det eldste paret ski som noen gang er oppdaget.

Et ekstraordinært funn

Den første skien ble oppdaget for syv år siden og var fanget i isen ved Digervarden i Norge i 1300 år. Basert på satellittbilder som viser breens tilbaketrekning i sommer, besøkte Inlandet-teamet fra Secrets of the Ice – bestående av arkeologer på jakt etter skatter fanget i isen – stedet i slutten av september. Så kom forskerne over den andre skien, bare fem meter fra den første.

Skien var imidlertid fortsatt godt forankret i isen, og forskerne hadde ikke noe utstyr til å slippe den trygt ut. De kom tilbake noen dager senere, bevæpnet med hakker og en gasskomfyr for å koke vann. Omtrent en fot med nysnø hadde dekket isen. Takket være GPS-posisjonen og bildene som ble tatt ved forrige besøk, var det heldigvis fortsatt mulig å lokalisere forskningsstedet.

Til slutt, i løpet av timer, tok forskerne ut mynten før de pakket den inn for beskyttelse.

Kreditt: Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com.

Denne andre treskien måler 187 tommer lang og 17 tommer bred. Den er rundt 17 centimeter lengre og litt bredere enn den første skien som ble oppdaget. derimot for forskereImidlertid var disse to skiene som fortsatt har bindingene sine en del av samme par. Husk at disse skiene ble håndlaget i stedet for masseprodusert, og at hver av dem sannsynligvis ble brukt separat før denne jernalderskiløperen brukte dem sammen.

Merk at reparasjonsmerker også kan sees på føttene til den andre skien, som bekrefter riktig bruk av sistnevnte.

Ski Norge
Kreditt: Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com.

Hva skjedde ?

Selv om denne typen jernaldergjenstander er sjeldne i arkivene, vet vi at skandinaver har gått på ski siden. minst 4000 år, ikke for rekreasjonsformål, men for å gjøre det lettere å krysse snødekte sletter og åser.

Arkeologer er spesielt nysgjerrige på hvorfor de skiene havnet der. I følge dem, gitt deres verdi, er det usannsynlig at en jeger-samler fra jernalderen dro med vilje. Det faktum at de ble satt fast på en uryddig måte, øker muligheten for at disse skiene ble spredt av et lite snøskred. Det er også mulig at skiløperen ble skadet, mulig dødelig. Forskerne planlegger også å nøye overvåke isen rundt stedet for å se etter en mulig kropp.

You may also like

Leave a Comment