Home » SOM HASTER! Den tyrkiske sentralbanken har tatt en rentebeslutning. Se hvordan den tyrkiske liraen (TRY) reagerer

SOM HASTER! Den tyrkiske sentralbanken har tatt en rentebeslutning. Se hvordan den tyrkiske liraen (TRY) reagerer

by Gunnar Garfors

Bilde freepik.com

Som i forrige måned kuttet ikke den tyrkiske sentralbanken renten i dag. De siste kvartalene har han kuttet renten selv om inflasjonen er stigende og veldig høy. Den tyrkiske liraen reagerte fullstendig nøytral på denne avgjørelsen.

  • Den tyrkiske sentralbanken har ikke endret renten, hovedrenten forblir på 8,5%.
  • Dette er den andre økten på rad uten rentekutt.
  • Banken virker bekymret for liraens kraftige nedadgående trend.
  • President R. Erdogan har helseproblemer og valget finner sted 14. mai.

Türkiye avstår fra å kutte renten. Den veiledende satsen forblir på 8,5 %. Utlånsrenten holdt seg på 10 % og innskuddsrenten på 7 %. Likviditetsgraden holdt seg på 13 %.

Rentene i Tyrkia holdt seg uendret i en ny måned på rad

Den tyrkiske sentralbanken lot styringsrenten stå uendret på 8,5 %, tilsvarende mars. Senket med 50 basispunkter etter februar. som kan komme som en overraskelse.

Eksperter mener at beslutningen om ikke å kutte renten igjen ble tatt på grunn av det faktum at liraen er under press og den tyrkiske økonomien absorberer effekten av de katastrofale jordskjelvene tidligere på året.

Inflasjonen i Tyrkia falt til 50,5 % på årsbasis i mars, men holdt seg høy, hovedsakelig på grunn av stigende matvarepriser. KPI faller fra et 25-års høyeste på 85,5 % å/å satt i oktober 2022.

Til tross for tidligere signaler om at sentralbanken kan kutte renten, gjorde den det ikke. «Det ser ut til at denne institusjonen i økende grad er bekymret for depresieringspresset på den tyrkiske liraen i forkant av valget,» sier UniCredit-analytikere.

På 12 måneder tapte liraen opptil 24 % mot USD, mens euroen for eksempel styrket seg med nesten 5 %.

Türkiye – Hovedrente og inflasjon

Kilde: Handelsøkonomi

TRY/USD og EUR/USD priser

FXMAG Forex Central Bank of Türkiye har tatt en rentebeslutning.  Se hvordan tyrkisk lira (prøve ut) reagerer på amerikanske dollar på tyrkisk lira som påvirker tyrkisk banks beslutning om tyrkisk bank vil kutte renten hvis tyrkisk bank vil kutte renten i april om det blir rentekutt i april i Tyrkia, renter vil falle?  Rentene i Tyrkia i april, hvorfor senket ikke Bank of Turkey rentene, Erdogan, hva er renten i Tyrkia, hvor lenge vil renten i Tyrkia stige, hvilken avgjørelse fra Bank of Turkey, hvilken beslutning fra banken av Tyrkia om renter, hva er avgjørelsen fra Bank of Turkey i april, hva er beslutningen fra Bank of Turkey i april 2023, hva er inflasjonsraten i Tyrkia, hva vil være de neste tiltakene til Bank of Turkey , hva er de ytterligere handlinger fra Bank of Turkey, hva er renter i Tyrkia, hva er renter i Tyrkia i 2023, når vil Bank of Turkey senke renten, når vil Bank of Turkey begynne å lempe pengepolitikken, når vil den neste Bank of Turkey-møte finner sted, når vil renten i Tyrkia bli redusert, når vil resultatet av Bank of Turkey-møtet være tilgjengelig, lira-renter, om rentene vil falle i Tyrkia april, rentekutt i april i Tyrkia, istanbul, renter i tyrkia, renter i tyrkia har falt, renter i tyrkia, prøv, renter i tyrkia 2023, tyrkiske lira, usdtry, tyrkia 2

Kilde: TradingView

Dette er nok ikke slutten på den «gale» pengepolitikken

Husk at i 2022 kuttet den tyrkiske sentralbanken renten med 500 basispunkter for å motvirke den økonomiske nedgangen – det er i hvert fall den offisielle posisjonen.

I desember 2022 og januar 2023 ble kursen holdt på 9 % mens inflasjonen nådde rundt 85 % på årsbasis. Allerede før jordskjelvet sa analytikere at ytterligere monetære lettelser kunne komme før valget 14. mai 2023.

Den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan står overfor den største politiske utfordringen i sin historie. Han har ofte beskrevet seg selv som «høyrentenes fiende». De siste årene har han skiftet sentralbanksjef flere ganger. Erdogans tilnærming er at økonomisk vekst og eksport må stimuleres for enhver pris, og prisen på en slik politikk er svært høy inflasjon som vedvarer.

Türkiye var uheldig å bli rammet av jordskjelv i år. De økonomiske kostnadene ved denne naturkatastrofen er estimert til 104 milliarder dollar. Det er anslått at de vil redusere Tyrkias økonomiske vekst med 1-2 prosentpoeng i 2023.

Erdogan har helseproblemer, han kan tape valget

Interessant informasjon knyttet til valget dukket opp i morges. Tyrkias president Tayyip Erdogan har kansellert kampanjebegivenhetene som er planlagt onsdag og torsdag av helsemessige årsaker.

«I dag vil jeg hvile hjemme etter råd fra legene mine», skrev Erdogan på sin Twitter-konto onsdag.

Senere sa AKP-nestleder Erkan Kandemir at Erdogan ville delta på seremonien ved atomkraftverket Akkuyu i den sørlige Mersin-provinsen via videokonferanse torsdag.

Tirsdag brøt Erdogan opp et direktesendt TV-intervju der han sa at han følte seg syk og hadde mageproblemer.

De høye levekostnadene i Tyrkia har svekket støtten til Erdogan. Meningsmålinger viser at etter to tiår ved makten kan Erdogan tape valget i mai.

Se også: Vil inflasjonen i Polen bare falle? Det får vi vite på fredag

Kilde: https://pl.tradingview.com/symbols/USDTRY/

You may also like

Leave a Comment